+3
-0
+3
Urologas B. Dainys: vyrams sunku gyventi, kai moterys juos „ėda“ dėl per greito lytinio akto

Nors dar neseniai apie priešlaikinę ejakuliaciją išdrįsdavo kalbėti vos vienas kitas vyras, dabar situacija po truputį keičiasi. Taip teigia urologas Balys Dainys, kurio kabinetą dėl šio sutrikimo per savaitę aplanko ne vienas pacientas.  Gydytojo teigimu, per greitas sėklos išsiliejimas yra kompleksinė problema, kuriai įtakos gali turėti ne tik įvairios ligos, bet ir psichologiniai veiksniai, kuriuos neretai sukelia lytiniu gyvenimu nepatenkintos moterys.

Dažniausiai prasideda jaunystėje

Lietuvoje priešlaikinė ejakuliacija kamuoja apie 20 procentų vyrų. B. Dainio teigimu, ji dažniausiai pasireiškia dar jaunystėje, kai vaikinai nėra patyrę ir nemoka tinkamai savęs kontroliuoti. Tačiau dažnai pasitaiko, kad jie tik po kurio laiko supranta, jog galbūt iš tiesų kažkas yra ne taip, kai praėjus tam tikram laiko tarpui ir išmokus įvairių technikų, ejakuliacija vis tiek nesulėtėja.

Urologo teigimu, priešlaikinę ejakuliaciją galima diagnozuoti, jeigu sperma nekontroliuojamai išsilieja greičiau nei per minutę: „Jeigu moteris yra „greitukų“ mėgėja, tai ir minutės jai kartais užtenka. Tačiau pas mane dažnai ateina vyrai ir sako, kad nespėjo padaryti įvairių judesių, o sperma jau išsiliejo. Tai jau yra problema. B.Dainys tikina, jog net ir tokiu atveju, kai aktas trunka ilgiau nei minutę, bet vis tiek baigiasi ne laiku ir vyras nespėja patenkinti moters, taip pat patartina kreiptis į specialistus. Tarp vyresnių vyrų ši problema pastebima rečiau, nes jie dažniausiai arba prisitaiko ir pripranta prie to, arba išmoksta įvairių sekso technikų, savireguliacijos.

Kas iš tiesų sukelia priešlaikinę ejakuliaciją?

Urologo teigimu, šio sutrikimo priežasčių gali būti daugybė. Atėję vyrai dažniausiai guodžiasi, kad dėl to gali būti kaltas stresas, pervargimas, nemalonumai darbe ir pan., tačiau vyrai per daug sureikšmina šiuos faktorius, nes iš tiesų tai nėra pagrindiniai veiksniai. „Tikroji priežastis dažniausiai būna serotonino nepakankamumas. Ejakuliaciją kontroliuoja smegenys, o serotoninas atlieka pagrindinį vaidmenį ejakuliacijos reflekso reguliacijoje ir jis turi ejakuliaciją atitolinantį poveikį“ – aiškina B. Dainys. Taip pat dėl priešlaikinės ejakuliacijos gali būti kaltos prostatos ligos, tokios kaip prostatitas. Gydytojas sako, jog susirgus prostatitu, ejakuliacija gali sutrikti ir vyrui, kuris anksčiau tokių problemų neturėjo. Per greitą spermos išsiliejimą gali paskatinti ir kai kurios skydliaukės ligos. Taip pat tam tikri vaistai. Sutrikimą taip pat gali sukelti seksualinė abstinencija, nes per retai mylintis visas procesas pagreitėja, dėl to gali išsivystyti ejakuliacijos sutrikimai.

Mitai, kuriuos susikuria pačios moterys

Urologo teigimu, esant ejakuliacijos sutrikimams moteris gali padėti vyrui, tačiau dažniausiai jos tik dar labiau pablogina situaciją. Įvykus per greitam sėklos išsiliejimui jos dažnai kaltina vyrus, kad taip įvyko, nes jie yra nepatyrę, egoistai, kuriems rūpi tik patenkinti save, tačiau jiems nesvarbu, ar moteris taip pat spės patirti orgazmą: „Tokios moterys psichologiškai traumuoja vyrą ir savo burbėjimu gadina jam gyvenimą. Jos aiškina jam, kad jis yra nepajėgus, lygina su buvusiais savo vyrais, su kuriais patirdavo pasitenkinimą… Visa tai sukelia vyrui stresą, jis praranda pasitikėjimą ir tai tik dar labiau paspartina problemą“, – tvirtina B. Dainys.

Pasak specialisto, moterys neretai prisigalvoja, jog vyrai jų nemyli, jiems nerūpi, kaip jas patenkinti arba jie nežino, kur yra jų G-taškas. Gajus net toks mitas, kad tie vyrai, kurie gyvenime viską mėgsta daryti greitai, t.y. greitai valgyti, dirbti, rašyti, ir lytinį aktą nori baigti kuo greičiau. Urologas sako, jog itin sunku tiems vyrams, kurie dirba užsienyje ir savo partneres mato retai, nes tokiu atveju ejakuliacija taip pat gali įvykti neplanuotai per anksti: „Tokie vyrai ateina pas mane ir sako, jog anksčiau viskas būdavo gerai, o dabar žmona dar kaltina, kad „baigiu“ per anksti, gal ten turiu kitą moterį, kuri yra gražesnė, geriau išmano sekso techniką. Vyrams sunku gyventi, kai moterys juos taip „ėda“, – teigia B. Dainys. Anot jo, tokie išsigalvojimai dažnai sukelia namuose rimtas problemas, kurios gali lemti net ir skyrybas.

Kaip gydytis?

Urologas sako, jog yra įvairių gydymo metodų, vienas iš jų – vadinamoji „start-stop“ metodika, kuomet vyras, nujausdamas, kad jam artėja orgazmas, pristabdo savo judesius ir kontroliuoja ejakuliaciją. Tačiau B. Dainys pripažįsta, jog tai veikia ne visada, nes dažniausiai vyrai negali sukontroliuoti sėklos išsiliejimo. Kartais vyrams tenka šalinti per ilgą apyvarpę, kuri uždengia varpos galvutę ir dėl to ji tampa pernelyg jautri. „Vienas vyras niekaip negalėjo susitvarkyti su priešlaikine ejakuliacija, tai teko išpjauti net varpos galvutės nervą. Tas vyriškis, žinoma, nebuvo labai patenkintas“, – prisimena B. Dainys. Lietuvos vaistinėse galima įsigyti ir pagal poreikį geriamų vaistų, kurie sureguliuoja ejakuliaciją ir prailgina mylėjimosi procesą.