Vaiko viduriavimas. Kaip skubiai padėti ir išvengti komplikacijų?

Pradėjęs viduriuoti vaikas sukelia paniką namuose, tad kyla klausimas, ar jau lėkti į ligoninę, ar dar galima palaukti ir bandyti patiems padėti vaikui? Konsultuoja Dr. Indrė Plėštytė – Būtienė, vaikų ligų gydytoja, vaikų pulmonologė, biomedicinos mokslų daktarė, populiaraus tinklaraščio „Kasdieniai vaikų gydytojos užrašai” bei beveik 20tūkst. sekėjų turinčios paskyros Instagrame @vaikugydytoja autorė.

Kodėl vaikučiui viduriuojant būtina reaguoti skubiai?

Lengvai viduriuojančiam vaikui galima taikyti tausojančią dietą, žindomam – vis dažniau pasiūlyti mamos pieno, tačiau siekiant išvengti komplikacijų svarbiausia – sustabdyti viduriavimą ir atstatyti netektų skysčių bei elektrolitų kiekį. Žinoma, netektų skysčių vaikui atstatymas reikalauja iš tėvų daug pastangų. Sergantis vaikas nenori nei gerti, nei valgyti. Tačiau tiesiog laukti, kol mažasis pasveiks ir pats paprašys atsigerti, nevalia. Laikas viduriuojančiam vaikui svarbus, ryškėjant skysčių netekimui, dehidracijos laipsniui, galimos įvairios ligos komplikacijos.

Kodėl būtini skysčiai viduriavimo metu?

Pagrindiniai gydymo principai turi būti gausaus viduriavimo stabdymas bei skysčių ir rūgščių šarmų balanso koregavimas specialių peroralinės rehidracijos tirpalų pagalba. Skysčius reikia girdyti nedideliais kiekiais, geriausia po 5–10 ml kas 2–3 minutes. Skysčius vaikui galima sugirdyti ir arbatiniu šaukšteliu ar pipete. Viduriavimo metu gausūs skysčiai per virškinamąjį traktą praeina per greitai, kad būtų absorbuojami, todėl skysčius reikia gurkšnoti pamažu.

Ar viduriavimui gydyti pakanka paprasto vandens?

Deja, paprastas vanduo esant gausesniam viduriavimui ir ryškėjant dehidracijai netinka – jame nėra pakankamai druskos, todėl iš ląstelių pašalina mineralus ir mažina maistinių medžiagų pasisavinimą. Pagrindinis ūmaus viduriavimo gydymo metodas – geriamoji rehidracinė terapija sumažinto osmoliariškumo tirpalais, kurie efektyviai mažina viduriavimą, vėmimą ir intraveninių skysčių poreikį. Lašinė skysčių infuzija skiriama tik netoleruojant geriamos rehidracijos tirpalų ar esant sunkiam dehidracijos laipsniui.

Kaip saugiai ir greitai padėti mažyliui?

Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad ne tik atitinkami rehidraciniai skysčiai turi būti parenkami viduriuojančiam vaikui. Svarbu, esant gausiam viduriavimui, vartoti ir diosmektito preparatus, kurie padengia gleivinę ir apsaugo ją padidindami gleivinės atsparumą bei surišdami bakterijas, virusus ir toksinus. Nustatyta, kad diosmektitas sudaro plastišką klampią plėvelę, kuri tiesiogiai padengia žarnyno gleivinę ir  padidina jos atsparumą gleivinę žalojantiems veiksniams. Tokiu būdu šis preparatas sustabdo infekcijos plitimą ir skysčių praradimą.

Tačiau vėlgi susiduriama su nemenku iššūkiu, kaip ir rehidraciniai skysčiai, taip ir diosmektito preparatai yra sunkiai įveikiamas iššūkis mažylio skonio suvokimui. Jei vieną preparatą sugirdyti mažyliui yra sudėtinga, tai tam, kad antrąjį įsiūlyti, tėvams reikia visus aktorinius įgūdžius panaudoti.

Todėl labai džiugu, kad pagaliau gydytojai gali pasiūlyti naują preparatą Catidral, į kurio sudėtį įeina ir diosmektitas, ir visi reikalingi elektrolitai bei gliukozė. Taigi, viena pakuotė namuose, o sprendžiamos problemos dvi – sustabdomas viduriavimas ir  atstatoma normali skysčių ir druskų pusiausvyra. O kadangi jį gali vartoti visi: kūdikiai nuo 1 mėnesio amžiaus, vaikai ir suaugę, Catidral būtinai turėtų apsigyventi visų namų vaistinėlėse. Be to, jis yra skanus ir priimtinesnis vaikams, nes pasižymi vanilės skoniu. Taigi, vartodami vieną preparatą, padidėja tikimybė, kad bus laikomasi gydytojo paskirtų rekomendacijų ir vaikas bus tinkamai gydomas. 

 Šaltinis GENBA PHARMA UAB