+9
-0
+9
Varikozė – klastinga, bet įveikiama kraujagyslių liga

Daugybė žmonių kasmet susiduria su klastinga kraujagyslių liga – venų varikoze. Apie šią ligą buvo žinoma jau nuo neatmenamų laikų: štai V a. pr. m. e., Egipte, buvo rastas meno dirbinys, kuris liudijo apie venų varikozę. Tai – viena iš seniausių iliustracijų, kuri rodo, jog išsišokusios ir išsiplėtusios venos  žmones vargino jau nuo neatmenamų laikų…

pasveik.lt

Šalin aukštakulnius batelius, metas duoti poilsį savo kojoms

Tai, jog aukštakulniai didina varikozės riziką – ne šiaip mitas, bet faktas, kurį pagrindžia kasdienybės pavyzdžiai. Štai kad ir visame pasaulyje gerai žinomo serialo „Seksas ir miestas“  žvaigždė aktorė Sara Džesika Parker, kurios kojos ne kartą fotografų buvo užfiksuotos su išsiplėtusiomis venomis…

Aukštakulniai išties turi įtakos venų varikozės atsiradimui, nes avint batelius su aukštu kulniuku  pėdos veniniai mazgai visą laiką yra užspausti, dėl to padidėja spaudimas kojos blauzdose. Tad jei esate iš tų moterų, kurios nei dienos negali praleisti neavėdamos aukštakulnių, tuomet metas susirūpinti savo sveikata ir aukštakulnius iškeisti į batelius lygiu padu.

Komplikacijos: nuo trofinių opų iki…mirties

Pirmieji venų nepakankamumo simptomai yra tokie kaip kojų skausmas, sunkumas, kuris dažnai pasireiškia dienos pabaigoje, be to, atsiranda dar ir kojų tinimas, gali varginti mėšlungis naktimis. Jei žmogus nereaguoja į visus tokius simptomus, vėliau liga progresuoja ir venos išsiplečia, susidaro venų mazgai.  Paskutinėje ligos stadijoje atsiranda odos pakitimų, kojos dar intensyviau tinsta, atsiveria opos. Taigi, nereikia laukti, kol negydoma venų varikozė ims progresuoti ir venos išopės, pradės kraujuoti, ims atsirasti trofinių opų.

Klaidinga manyti, jog venų nepakankamumas ir išsiplėtusios venos – tai vien tik estetinė problema ir keletas nemalonių simptomų su kuriais galima susidraugauti. Deja, tačiau negydomos venų varikozės komplikacijos gali būti labai skaudžios: dėl varikozės kojų venose gali susiformuoti trombų, kurie gali tapti ūmios mirties priežastimi. Trombai, kurie iš kojų venų nukeliauja į plaučius, yra kai kuri staigių mirčių oro uostuose priežastis. Tokie skaičiai dėl trombozės kasmet vis auga, nes vis daugiau žmonių keliauja neskirdami pakankamai dėmesio prieš kelionę savo sveikatos būklei įsivertinti. Ar žinojote, jog egzistuoja terminas „ekonominės klasės sindromas“?  Šis terminas reiškia, jog kraujo krešuliai, kurie susidaro sėdint nepatogiose kėdėse lėktuvuose ilgų skrydžių metu, mažai judant, tampa žmonių mirties priežastimi.

Venų varikozės profilaktika – daugiau judėti, stengtis nepriaugti svorio

Judėjimas itin palankiai veikia venų sveikatą: kuo daugiau judame, tuo mažesnė tikimybė yra mūsų venoms išsiplėsti, nes kuo daugiau raumenys dirba, tuo greičiau kraujas teka, tuo mažiau užsistovi dėl to mažiau plečia venų sieneles, kraujotakos sutrikimai rečiau vargina.

Yra faktorių, kurie turi itin didelę įtaką venų varikozės atsiradimui ir šio faktoriaus mes negalime išvengti – tai genetika. Venų nepakankamumo priežastis labai dažnai būna genetiniai veiksniai. Jei šeimoje yra asmenų su išsiplėtusiomis kojų venomis, tuomet privalote ir Jūs daug daugiau dėmesio skirti savo kojoms. Tepalas nuo skausmoviena iš priemonių, kuri gali padėti sumažinti nemalonius venų varikozės simptomus.

Venų ligos ir nėštumas

Kartais jaunos moterys nerimauja ir klausia, o ką daryti tuomet, kai joms gydytojas yra diagnozavęs venų varikozę, jos nori susilaukti vaikelio ir žino, jog tokiais atvejais trombozės pavojus nėštumo metu gerokai padidėja. Nemaža dalis gydytojų tokiu atveju pataria išsigydyti ligą prieš nėštumą. Pabrėžia, jog skleroterapija – tai labiau kosmetinė, o ne gydomoji procedūra. Šis gydymo metodas tinka tuomet, kai venų kraujotaka sveika, tačiau yra išsiplėtusios venų šakos.

Parengė: L.Rimgailė