Vegetarizmas

Seniai žinoma tiesa: vegetarams neaktuali padidėjusio cholesterolio kiekio problema, jų kraujyje cukraus lygis normalus, nevargina per didelis kraujospūdis, jie mažiau rizikuoja susirgti diabetu, jų medžiagų apykaita greitesnė. Pavyzdžiui, vegetarai, lyginant su mėsavalgiais, net tris kartus mažiau rizikuoja susirgti širdies ligomis. Tai reiškia, kad vegetarizmas ilgina gyvenimą, apsaugodamas nuo insulto ir širdies smūgio.

Vegetarai su maistu gauna daug vitamino C ir cinko, kurie padeda išvengti daugelio ligų ir traumų. Tačiau tokiems žmonėms trūksta vitamino B12, kurio gausu mėsoje, sūryje, piene, kiaušiniuose ir jogurte. Šis vitaminas būtinas raudonųjų kraujo kūnelių, po organizmą nešiojančių deguonį, gamybai, padeda skaidyti riebalus ir angliavandenius. Net 80 proc. žmonių, jau daug metų praktikuojančių vegetarinę mitybą, vargina vitamino B12 trūkumas.

Dauguma vegetarų vartoja daug sojos produktų, kurie, kaip teigia mokslininkai apsunkina spermatozoidų kelią į kiaušialąstę. Be to, mėsos nevalgančių asmenų raumenyse sumažėja kreatino – medžiagos, suteikiančios ląstelėms energijos. Kai jos trūksta, kenčia ne tik raumenys, bet ir smegenys (sunkiau įsiminti naują informaciją). Kreatino daugiausia mėsoje.

Špinatų troškinys

Sudėtis:

2 svogūnai,

2 česnako skiltelės,

3 vid. dydžio pomidorai,

špinatų,

graikiškų riešutų,

2 bulvės,

1 kiaušinis,

alyvuogių aliejus

Gaminimas:

alyvuogių aliejuje apkepkite pjaustytas kubeliais bulves, įdėkite svogūną su tarkuotu česnaku, šiek tiek pakepę sudėkite špinatus (jei šaldyti, sudėkite anksčiau). Įdėkitei pjaustytą pomidorą, graikiškus riešutus, įmuškite kiaušinį ir viską išmaišykite. Pagal skonį pabarstykite prieskonių ir troškinkite apie 10 min.