Kiekvieną pavasarį skaitome straipsnius, kaip sulieknėti ir vasarą pasitikti gražioms bei gerai nusiteikusioms. Šį balandį „Sveikas žmogus“ savo skaitytojoms norėtų dar kartą priminti svarbiausius lieknėjimo aspektus bei padėti pasirinkti maisto papildus, kurie svorio metimą padarys dar veiksmingesnį.

Nuo pirmadienio lieknėju

Ši frazė turbūt yra viena iš tų, kurią išgirdę atlaidžiai nusišypsome. Kiek kartų taip yra pasakiusi ne viena moteris, suskaičiuoti būtų neįmanoma. Tačiau vis dėlto, kokia gi problema slypi už šių žodžių? Kodėl taip sunku susiimti ir tikrai pirmadienį pradėti sveikai?

Medicinos diagnostikos centro gydytoja dietologė Aušra JAUNIŠKYTĖ įsitikinusi, kad esminė problema – nepakankama motyvacija. Tie, kurie tikrai to nori, – pasiryžta ir vykdo. Kitas svarbus dalykas yra suprasti, ar svorį mesti tikrai reikia. Galbūt įvairios problemos (nesutarimai su vyru, blogi vaikų pažymiai) ir bloga savijauta atsiranda dėl kitų dalykų? „Dažnai žmonės į svorio metimą sudeda labai didelius lūkesčius“, – mano dietologė. Deja, net ir pasiekus tikslą, tos problemos neišsisprendžia.

Antrasis žingsnis – realaus tikslo nustatymas. Žmogus turi žinoti, kiek kilogramų ir per kokį laiko tarpą nori numesti. 3–4 kg per mėnesį yra realus tikslas, 10 kg per savaitę – nerealus. Nusistačius tokį tikslą iškart pasmerki save žlugimui ir dideliam nusivylimui, kadangi jo pasiekti tikrai nepavyks.

Keiskime įpročius

Kad ir kaip norėtųsi sulaukti stebuklo ir per naktį tapti liekna kaip modelis, taip, deja, tikrai neįvyks. Stebuklingos piliulės, padarančios kūno formas tobulas, taip pat nėra, todėl patikimiausias būdas numesti svorio yra įpročių keitimas, sveika mityba ir sportas. Šalia viso kito, kaip pagalbinė priemonė naudingi maisto papildai.

Efektyviausias lieknėjimo būdas – kalorijų sumažinimas. Savo suvartojamų kalorijų kiekį reikėtų sumažinti dviem šimtais ir pradėti sportuoti. Didelę klaidą daro moterys, kalorijų kiekį mažinančios iki 1000 – tai nėra sveika, atsiranda rizika sveikatai ir tam, kad tokios dietos laikytis ilgą laiką nepavyks.

Lieknėjimo mitai

Dažnai žmonės, norėdami greito ir veiksmingo efekto, susivilioja vis naujomis dietomis ir lieknėjimo būdais. A.Jauniškytė tokias teorijas vadina juokingomis. Dabar labai madingas lieknėjimo būdas pagal kraujo grupę yra visiškai netinkamas, todėl, kaip ir kiti būdai, kuriuose siūloma atsisakyti konkrečių produktų, yra ne tik neveiksmingas, bet ir žalingas. Juk, pvz., iš niekur kitur taip gerai nepasisavinsime kalcio, kaip iš pieno produktų.

Dietos, kaip ir daugelis dalykų, turi madas: prieš kurį laiką visur kalbėjome apie produktų derinimą, JAV šiuo metu labai populiari mažai angliavandenių turinti Atkinso dieta. Prieš pradedant jų laikytis, būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

Fizinis aktyvumas – būtina lieknėjimo programos dalis

Šalti orai traukiasi, todėl atsiranda puiki proga pradėti sportuoti lauke. Seniai žinoma, kad be fizinio aktyvumo jokia dieta nesuteiks norimo efekto.

Sportas žmogui turi teikti malonumą, todėl svarbu atrasti tai, kas patinka, – bus nesunku tai daryti reguliariai. Taip pat būtina prisiminti, kad, numetus svorio, mesti ir sporto nereikia – būti fiziškai aktyviems ir taip palaikyti gerą fizinę sveikatą reikia visą laiką.

Užimtiems žmonėms vienas veiksmingiausių tiek sveikatai, tiek svorio metimui būdų yra vaikščiojimas. Tai neužima daug laiko (užtenka 30 min. greitu žingsniu per dieną vaikštant kasdien, 45 min. – kas antrą dieną), be to – nieko nekainuoja.

Kuo gali pagelbėti medicina?

Laikantis visų aukščiau aprašytų patarimų, galima išbandyti ir dar vieną lieknėjimo pagalbininką – maisto papildus. Jų yra keletas rūšių, todėl kiekvieną jų apžvelgsime atskirai. Svarbiausia atsiminti, kad papildai veiks tik sureguliavus mitybą, būnant fiziškai aktyviems bei jų vartojant ilgą laiką.

Preparatai su maisto skaidulomis

Preparatus sudaro maisto skaidulos, kurias reikia vartoti prieš valgį, užgėrus dideliu kiekiu vandens. Jos skrandyje išbrinksta, ir taip žmogaus apetitas sumažėja.

Be to, šie preparatai neleidžia pasisavinti apie penkių procentų riebalų, juos absorbuodami.

Tai – tam tikras kūno apgavimas: tempiama skrandžio sienelė, impulsai eina į smegenis kaip informacija, kad skrandyje yra maisto.

Medžiagų apykaitą gerinantys preparatai

Tokie preparatai mažina riebalinio ir didina raumeninio audinio masę. Jų sudedamosios dalys – karnitinas ir konjuguota linoleino rūgštis. Karnitinas iš riebalinio audinio riebalų rūgštis perneša į raumenis, o sportuojant tie riebalai sudeginami. Tai gana rimti preparatai, tačiau, kad poveikis būtų juntamas, reikia didelių dozių.

Potraukį saldumynams mažinantys preparatai

Potraukį saldumynams mažina chromas, tačiau kadangi žmonės yra skirtingi, tai ir preparatų poveikis gali būti skirtingas – vieniems padėti, kitiems – ne. Preparatai nepadės tiems žmonėms, kuriems saldumynų poreikis atsiranda dėl netaisyklingos mitybos.

Parengė Julija ČEPONAITĖ

Vėl pavasaris, vėl rūpesčiai dėl svorio

Dietos

nutukimas/4355″>Nutukimas

Testai apie sveika mitybą

nutukimas/56505″>Testas apie nutukimą