Virtuvės subtilybės: obuoliai

Obuolių skonis priklauso nuo juose esančio cukraus, organinių rūgščių, rauginių medžiagų kiekio, o aromatą jiems suteikia eteriniai aliejai. Obuoliai nekaloringi, o juose esantys vitaminai C, B1, P, A labai naudingi organizmui. Juose gausu ląstelienos, daug pektino, tokių mineralinių druskų, kaip geležies, mangano, kalio, natrio, kalcio, fitoncidų bei kitų medžiagų.

Dėl didelio pektino kiekio šviežiai sutarkuotus obuolius senoliai laikė bene geriausiu vaistu nuo viduriavimo, saldžiais vaisiais gydė ūmius ir lėtiniai storosios žarnos uždegimus, o obuolių sultimis ir sidru - skrandžio ligas. Gydomasis šių vaisių poveikis aiškinamas tuo, kad obuoliai turi uždegimą mažinančių ir mikrobus žudančių savybių.

Kaip nekaloringas produktas juos gali valgyti norintys atsikratyti papildomais kilogramais. Jei gydytojas leidžia, per “iškrovos dienas” galima suvalgyti iki 1,5-2 kg obuolių.

Šiuos vaisius valgyti patariama ir protinį bei kitokį nejudrų darbą dirbantiems žmonėms. Obuoliai, ypač rūgštūs naudingi sergant mažakraujyste.

Žali, kepti arba virti obuoliai vartojami kaip šlapimą varantys vaistai.

Obuolių nuoviras arba arbata lengvina kosulį ir mažina užkimimą po peršalimo.

Obuoliuose esančios kalio druskos ir taninas stabdo šlapimo rūgšties susidarymą organizme, tad obuolių nuovirus ir arbatą ilgą laiką naudinga gerti sergant podagra ir šlapimtakių akmenlige.

Obuolių žievės arbata geriama kaip raminamas vaistas ir nutukus.

Aktorė Larisa Kalpokaitė rekomenduoja išsikepti Rugsėjo obuolių pyragą
Reikia:

400 g miltų,
200 g cukraus pudros,
150 g margarino arba sviesto,
1 kiaušinio,
1,5 šaukšto grietinės,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
pakelio vanilinio cukraus (16 g),
trupučio druskos.

Iš nurodytų produktų suminkyti tešlą ir 30 min. palaikyti šaldytuve. Paskui padalyti į dvi nelygias dalis. Didesniąją dalį įtiesti į paruoštą skardą ir subadyti šakute.

Paruošti įdarą: obuolius supjaustyti skiltelėmis ir išimti sėklalizdžius. Sudėti ant tešlos, apibarstyti cukrumi ir cinamonu. Kitą tešlos dalį iškočioti, uždengti obuolius ir užlipinti kraštus. Tešlos viršų subadyti šakute. Pyragą kepti 40-50 min., kol gražiai parus. Atšalusį apibarstyti cukraus pudra ir supjaustyti.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė