+6
-0
+6
Viskas, ką turėtum žinoti apie saldiklius

Mielas skaitytojau, ar gali dabar nuoširdžiai sau ir man atsakyti į klausimą, ką naudoji arbatai ar kavai pasaldinti? Rudą ar baltą cukrų, o gal dirbtinius saldiklius? Jei atsakymas į šį klausimą yra bet kuris iš šių pateiktų saldiklių, metas praplėsti savo žinių akiratį ir sužinoti apie saldiklius daugiau.

Saldiklių pasirinkimas platus, tačiau kai kurių iš jų reikėtų vengti

Lietuviai dažniausiai kavai arba arbatai saldinti naudoja rudą arba baltą cukrų. Deja, tokio tipo cukrus nėra pats geriausias pasirinkimas ir jį reikėtų išbraukti iš savo kasdieninės mitybos raciono. Tai kuo gi jį būtų galima pakeisti? Balta ar rudą cukrų reikėtų pakeisti sveikais, natūraliais saldikliais. Pavyzdžiui, puiki alternatyva baltam ar rudam cukrui galėtų būti stevija. Stevija, dar kitaip vadinama medaus žolė, yra natūralus cukraus pakaitalas, kuris puikiai tiks arbatai ar kavai saldinti.

Ką signalizuoja per didelis kiekis fruktozės?

Tikriausiai ne vienam iš jūsų yra tekę patirti tą jausmą, kuomet suvalgius saldų vaisių apetitas žaibišku greičiu padidėja. Norisi paskanauti ne tik dar vieno tokio pat saldaus vaisiaus, bet ir kažko sočiau, pavyzdžiui, kepto, riebaus maisto, nuo kurio gali atsirasti pilvo pūtimas ir sunkumas skrandyje, o tada jau reikia ieškoti, kur čia tie vaistai nuo pilvo pūtimo?

Kodėl nuo vaisių mūsų apetitas didėja? O atsakymas labai paprastas. Taip yra todėl, kad vaisiuose esanti fruktozė – natūralus cukrus, stimuliuoja žmogaus apetitą. Tyrimų metu buvo nustatyta, kad fruktozė mažina leptino, apetitą slopinančio hormono, koncentraciją, dėl to suvalgius saldų vaisių norisi daugiau kalorijų, kad sotumo jausmas galiausia būtų pasiektas.

Mėgautis vaisiais reikėtų atsargiai, nes per didelis kiekis fruktozės tampa visceraliniais riebalais, kurie gaubia žmogaus vidaus organus ir gali atsirasti, pavyzdžiui, ant vidaus pilvo ertmės organų. Be to, didelis kiekis fruktozės kelia riziką susirgti širdies ligomis, skatina kenksmingą riebalų kaupimąsi kepenyse.

Mitybos specialistai nurodo, jog per dieną nederėtų viršyti 25 gramų fruktozės, o jei dar valgote pusfabrikačius, geriate įvairius gazuotus gėrimus, tikriausiai, su tokiu maistu ir gėrimais gaunate fruktozės kur kas daugiau, nei dienos norma. Vadinasi, jei vartojate saldžius gėrimus, valgote pusfabrikačius, gerai būtų jų atsisakyti visai arba bent jau apriboti fruktozės kiekį iki 15 gramų per dieną. Taigi, suvalgote pora bananų ir štai, gaunate 15 g. fruktozės kiekį – visą dienos normą.

Ar agavų sirupas – sveikas produktas?

Dažnai parduotuvėse, sveikų produktų lentynose, galime pastebėti sudėtus agavų sirupo buteliukus. Rankos tiesiog pačios tiesiasi paimti šį, neva sveiką, produktą. Tačiau neapsirikime: agavų sirupas turi daug daugiau fruktozės lyginant su kitais saldikliais.  Agavų sirupas gali turėti nuo 70 iki 97 proc. fruktozės, kai tuo tarpu meduje fruktozės vidutiniškai yra apie 53 proc.. Kita priežastis, kodėl agavų sirupą turėtume iškeisti į kitus saldiklius – tai jame esantis perdirbtas fruktozės sirupas, kuris turi labai mažai biologinės maistinės vertės. Taigi, jei naudojate agavų sirupą, gal vertėtų jį iškeisti į medų. Medus ne tik kad turi mažiau fruktozės, bet ir yra visiškai natūralus saldiklis, kurio Lietuvoje nesunku įsigyti.

Išmintingi senoliai: medus gydo, tačiau vartoti reikia saikingai

Mūsų senoliai jau nuo senų laiko naudojo medų. Medus buvo naudojamas ir gydymui, ir kaip desertas. Dar ir dabar kartais kaime, pas senelius, galima gauti tikrų tikriausio lietuviško deserto – sūrio, paskaninto medumi, arba medaus su šviežiu, ką tik iš daržo nuskintu agurku. Medų valgyti yra sveika, tačiau reikia nepamiršti, kad viskam turi būti saikas. Rekomenduojama medaus per dieną suvalgyti po 1 arba  2 arbatinius šaukštelius. Ir vienas toks šaukštelis turės tik 4g. fruktozės.Taigi, pasaldinkite savo gyvenimą tinkamu saldikliu.

L.Rimgailė

 

 

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė