+2
-1
+1
Vyrų ir moterų orgazmas: ką būtina žinoti?

Nuo senų laikų kilęs posakis, jog vyrai yra kilę iš Marso, o moterys – iš Veneros, puikiai atspindi mintį, jog labai dažnai poros tarpusavio santykiuose gali būti nesusikalbėjimų vien dėl to, jog jie pakankamai nežino vienas apie kitą. Tad, kad nebūtų įvairių nesusipratimų, būtina gilintis net ir į pačias intymiausias priešingosios lyties paslaptis. Šįkart, remiantis daktaro Miriam Stoppard bei Dorling Kinderskey knyga „Apie Seksą“,  domimės, kuo gi skiriasi moterų ir vyrų orgazmas?

Kuo skiriasi vyrų ir moterų fizinė reakcija ir atsakas į seksualinius stimulus?

Vyrų fizinės reakcijos metu, kuomet yra patiriamas orgazmas, kyla nepaprastai malonūs pojūčiai, ypač tuomet, kai padidėjusios reprodukcinės liaukos išstumia jose esantį turinį į pro prostatą einančią šlapės dalį, taip ją išplėsdamos. Ir tai dar ne viskas, knygoje teigiama, jog „Per ejakuliaciją susikaupusi sėkla išmetama lauk keturiais penkiais susitraukimais, vykstančiais kas 0,8 sekundės intervalais“. Vyrai – panašiai kaip ir moterys, į orgazmą gali reaguoti skirtingai: vieni reaguos labai aistringai, kiti – santūriai: „kai kurie vyrai per savo orgazmus patiria ypač audringą fiziologinę reakciją: jie dejuoja, dūsauja, iškreipia veidą ir kūną, kartais kataklizmiškomis reakcijomis gąsdindami savo partneres. Kita vertus, yra vyrų, patiriančių ramius, tylius orgazmus, o jų partnerėms telieka spėlioti, ar jie išvis ką pajuto.“. Moterų orgazmas taip pat būna labai įvairius: orgazminių susitraukimų ilgumas, jų stiprumas bei intervalai tarp jų yra skirtingi kiekvienai moteriai, nes vienos moterys gali pakilti į aukščiausią malonumo viršūnę ir greitai leidžiasi žemyn, o kitos orgazmą išgyvena kaip šiltesnį, viską apimantį vidinį jausmą. Tai, jog moteris patyrė orgazmą, vyrui nesunku suprasti: moteris gali išlenkti nugarą, įtempti raumenis, jos veidą gali iškreipti grimasos. Be to, kai kurios moterys į orgazmą yra linkusios reaguoti itin audringai – orgazmo metu jos gali imti garsiai dejuoti, šaukti ar net kandžioti lūpas. Yra moterų, kurios orgazmą išgyvena tyliai ir į jį atsako tik didėjančiu susijaudinimu ir po orgazmo atslūgus įtampai atsipalaiduoja.

Vyrų ir moterų orgazmo tipai

Ejakuliacija – tai vyro orgazmo aukščiausias taškas. Knygoje teigiama, jog dažnai pagrindinis malonumo šaltinis yra stipri ejakuliacija, sakoma, jog orgazminiai potyriai gali trukti daug ilgiau, o pati ejakuliacija būti išgyvenama tarsi įtampos susilpnėjimas. O štai moters orgazmai gali būti dvejų rūšių: klitorinis ir iš G taško simuliacijos kylantis orgazmas – gilusis, galingas, ilgiau trunkantis jausmas, kurį lydi makšties, gimdos ir dubens organų susitraukimai. Kartais žmonės domisi ir klausia, ar vyrai vienu metu gali patirti daug orgazmų. Atsakymas yra randamas į šį klausimą knygoje, kurioje teigiama: „Kartais vyrai gali išgyventi keletą užtrukusių orgazminių potyrių po ejakuliacijos praėjus nemažai laiko arba patirti orgazmą, primenantį moterų daugkartinius orgazmus – virtinę dažnai pasikartojančių mažyčių orgazmų su galų gale įvykstančia ejakuliacija. Daugkartiniai orgazmai yra būdingi tiek moterims, tiek vyrams.“

Kuo skiriasi vyrų ir moterų daugkartinis orgazmas?

Moterys sugeba išsilaikyti aukščiausio susijaudinimo – plateau – fazėje, kurioje jos gali greitai pasiekti pasikartojančius orgazmus. Vyrų daugkartiniai orgazmai yra kitokie – jiems sunku patirti kelis iš eilės susijaudinimus: teigiama, jog po pagrindinio orgazmo daugelis vyrų patiria lytinio šaltumo periodą, kai tolesnė seksualinė stimuliacija nebesukelia susidomėjimo ir erekcijos. „Daugelis vyrų, nors ir iškart po ejakuliacijos seksualiniam jaudinimui tapdami nejautrūs, su patyrimu išmoksta valdyti bei pailginti savo seksualinę veiklą ir prieš galutinę kulminaciją sugeba mėgautis keliais mažesniais orgazmais.“

Ką daryti, jei niekaip nepavyksta pasiekti seksualinių pojūčių aukščiausio taško – orgazmo?

Jei moteriai sunkiai sekasi pasiekti orgazmą, tuomet yra patariama dažniau atlikti intymių raumenų treniruotę –  Kėgelio pratimus, kurie treniruoja dubens raumenis ir tokiu būdu padeda lytinių santykių metu greičiau pasiekti orgazmą. Vyrams taip pat pravartu savo dienotvarkėje rasti bent keletą minučių Kėgelio pratimams atlikti. Kėgelio pratimai – tai puikus, natūralus būdas, kuris gali padėti ir vėl susigrąžinti prarastą orgazmą. Jei tai nepadeda, tuomet metas kreiptis į gydytoją – urologą.  Gali būti, jog vaistai erekcijai gerinti – viena iš priemonių, kuri padės susigrąžinti gerus seksualinius santykius.

Parengė: L.Rimgailė