Žarnyno sukeliamos ligos yra vienos iš dažniausių infekcinių ligų, tačiau dažnai pamirštame žarnyno ligų grupę, kurią sukelia pirmuonys.
 

Viena dažniausių pirmuonių sukeliamų ligų yra amebiazė. Tai yra parazitinis susirgimas, kurį sukelia pirmuonys Entamoeba histolytica. Sergant amebiaze yra pažeidžiama storojo žarnyno gleivinė. Ameboms patekus į kraujo apytakos ratą, jos gali būti nuneštos į kitus organus (kepenis, inkstus, smegenis ir kt.). Negydant amebiazės atsiranda sunkios komplikacijos, kurios gali baigtis mirtimi. Kiekvienais metais visame pasaulyje registruojama apie 50 mln. naujų amebiazės atvejų ir 50 – 100 tūkst. mirties atvejų. Lietuvoje 2010 metais sergamumas amebiaze siekė 0,16 atvejo/10 000 gyventojų. Žmogus amebiaze užsikrečia amebų cistoms per burną patekus į virškinimo traktą. Pagrindinis užsikrėtimo kelias yra fekalinis – oralinis kelias. Infekcija perduodama per užterštą amebų cistomis maistą, vandenį, rankas, namų apyvokos daiktus. Mechaniškai cistas gali pernešti įvairūs vabzdžiai (musės, tarakonai ir kt.).
    Sergant kita pirmuonių sukelta liga – lambliaze (giardiaze) yra pažeidžiamas plonasis žarnynas. Ši liga paprastai įvardijama kaip zoonozė, kurios plitimas gali vykti tarp gyvūnų ir žmonių. Žmogus lambliaze užsikrečia giardijų cistoms per burną patekus į plonąjį žarnyną. Infekcija gali būti perduota tiesiogiai nuo gyvūno ar sergančio žmogaus per užterštas rankas, taip pat per užterštą vandenį, maistą ar kitus aplinkos daiktus. Vyrai homoseksualai giardijomis gali užsikrėsti lytinių santykių metu.
    2010 metais Lietuvoje sergamumas lambliaze siekė 0,06 atvejo/10 000 gyventojų, kai buvo užregistruotas 21 šios ligos atvejis.
    Reta, tačiau ne mažiau pavojinga pirmuonių sukeliama liga yra kriptosporidiazė. Šios ligos metu yra pažeidžiamos virškinimo trakto ir kvėpavimo takų ląstelės. Infekcijos rezervuaras yra labai platus, nes jame dalyvauja laukiniai, naminiai žinduoliai bei žmogus. Pagrindinis ir pavojingiausias šio sukėlėjo rezervuaras yra sergantys (užsikrėtę) žmonės, stambieji raguočiai ir kiti naminiai gyvūnai.
    Reikia atkreipti dėmesį, kad pirmuonių sukeltų ligų diagnozės patvirtinimui yra būtinas paciento išmatų mikroskopinis tyrimas. Žarnyno sukeliamų ligų diagnozė patvirtinama įvertinus klinikinius ligos požymius, laboratorinius, instrumentinius bei epidemiologinius duomenis.
    Visi norintys pasitikrinti, ar nėra užsikrėtę pirmuonių sukeltomis žarnyno ligomis, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.
    Siekiant išvengti užsikrėtimo pirmuonių sukeltomis žarnyno ligomis, Centro specialistai rekomenduoja laikytis higienos. Tekančiu vandeniu su muilu nusiplauti rankas pasinaudojus tualetu, prieš valgį ar maisto ruošimą, grįžus iš lauko ar turėjus sąlytį su viduriuojančiais gyvūnais. Nevalgyti neplautų vaisių, uogų, daržovių. Saugoti geriamąjį vandenį, maisto produktus bei aplinką nuo užteršimo žmonių ir gyvulių išmatomis. Negerti ir nenaudoti maisto gamybai, daržovėms, vaisiams, uogoms plauti atvirų telkinių vandens. Nelankyti baseinų 2 savaites po ligos, nes ligonis ir neturėdamas klinikinių požymių dar kurį laiką su išmatomis išskiria ligos sukėlėjų. Vengti tiesioginio kontakto su gyvūnų išmatomis. Patariama vengti atsitiktinių homoseksualių lytinių santykių. Infekuoti asmenys, kuriems pasireiškia klinikiniai simptomai, nušalinami nuo darbo, susijusio su maisto gamyba, hospitalizuotų ar kitų ligonių tiesioginiu slaugymu. Šių profesijų žmonėms į darbą leidžiama sugrįžti tik visiškai pasveikus ir neturint jokių klinikinių simptomų. Taip pat svarbu nevesti viduriuojančių vaikų į ugdymo įstaigas.   SAM