F plano dieta

1982 m. pasirodžiusi britų fiziologės Odri Iton knyga su jos sukurta dieta
populiari ir šiandien. O.Iton pirmoji pasiūlė lieknėti į pagalbą pasitelkus
maistines skaidulas („F planas“ – nuo angliško žodžio „fibre“, reiškiančio
skaidulas).

Šios dietos principas – kad maistą, kuriame gausu skaidulų, tenka ilgai
kramtyti, taigi sotumo jausmas ateina anksčiau, nei jūs spėjate persivalgyti.
Skaidulos greitai užpildo skrandį, tačiau per virškinimo sistemą pereina beveik
nesuvirškintos, todėl organizmas pasisavina tik nedidelį kiekį kalorijų.
Laikydamasi tokios dietos nejausite alkio, kadangi rekomenduojamas maistas
virškinamas ilgiau nei rafinuoti produktai.

Dietoje mažai riebalų, daug sudėtinių angliavandenių, kartkartėmis leidžiama
pasimėgauti vyno taure. Maistinių skaidulų kiekis 2 kartus viršija
rekomenduojamą paros normą.

Per dieną rekomenduojama suvartoti 1250 kcal.

Laikantis šios dietos vidutiniškai per savaitę nukrinta po 1 kg.

Dienos meniu pavyzdys:

Pusryčiai: Įvairių dribsnių ir riešutų „užtaisas“. Stiklinė neriebaus
pieno, porcija šviežių vaisių.

Pietūs: Šviežių kopūstų ir riešutų salotos, pagardintos alyvuogių
aliejumi, vaisiai.

Vakarienė: Virtos bulvės, vištos krūtinėlė be odos arba žuvis, salotos,
dribsnių ir riešutų „užtaisas“.

Gėrimai: Nesaldinta kava, arbata, vanduo; per dieną rekomenduojama
išgerti 300 ml neriebaus pieno.

Žmonės, nepratę vartoti tiek daug ląstelienos, gali pajausti, jog organizme
kaupiasi skysčiai, taigi iš pradžių svorio kritimas nebus toks žymus. Tačiau jei
dienos porcijas paskaičiuosite taip, kad jos sudarys ne daugiau kaip 1250 kcal
per dieną, ilgainiui svoris tikrai efektyviai kris, mat organizmas energijos
trūkumui kompensuoti ims naudoti riebalų atsargas.

Ši dieta – viena nepavojingiausių sveikatai. Nors manoma, kad suvartojant tiek
daug maistinių skaidulų organizmas gali sunkiau pasisavinti įvairius mineralus,
geležį ir kalcį, vis dėlto dieta laikoma sveika ir netgi 40 proc. sumažinančia
onkologinių susirgimų riziką.