Ką daryti, kad skausmingos mėnesinės negriautų planų?

Menstruacijų skausmai – vienas dažniausių mėnesinių ciklo sutrikimų arba moterų lytinės sveikatos bėdų. Kodėl skauda per mėnesines? Ar normalu jausti skausmą per mėnesines? Kaip būtų galima sau padėti? 

Kodėl skauda per mėnesines?

Teigiama, kad pirminę dismenorėją (kai nerandama jokios organinės patologijos) pirmiausiai sukelia padidėjusi prostaglandinų koncentracija organizme. Tai biologiškai aktyvios medžiagos, uždegimo ir skausmo mediatoriai, kurie yra labai svarbūs mėnesinių skausmo indukcijai. Manoma, kad mėnesinių skausmo intensyvumas tiesiogiai priklauso nuo šių biologiškai aktyvių medžiagų koncentracijos organizme.

Taip pat vertėtų pabrėžti, kad skiriasi ir subjektyvus skausmo suvokimas – vienos moterys pakenčia didesnį skausmą nei kitos ir atvirkščiai. Pats spazminio pobūdžio skausmas yra susijęs su raumeninės gimdos sienelės susitraukimais. Šie susitraukimai yra svarbi fiziologinė mėnesinių dalis – jų metu lengviau iš gimdos ertmės pasišalina tai, kas nebereikalinga. Tokių judesių metu spaudžiamos gimdos audinių kraujagyslės, vystosi išeminiai procesai. Tai reiškia, kad gimdos audiniai prasčiau aprūpinami ne tik krauju, bet ir deguonimi ir svarbiomis maistinėmis medžiagomis. Būtent dėl to išsiskiria skausmą ir uždegimą sukeliančios medžiagos – moteris jaučia spazminio pobūdžio skausmus ir kitus nemalonius simptomus.

Negana to, mėnesinių skausmai gali atsirasti ir dėl tam tikrų lytinių organų patologijų. Jos gali būti įgytos arba įgimtos. Tai reiškia, kad genetika irgi gali nulemti polinkį į intensyvesnius mėnesinių skausmus. Dažniausia antrinės dismenorėjos priežastis yra endometriozė. Jos metu gimdos audiniai išveši ir auga už įprastų ribų, vystosi uždegiminiai procesai ir atsiranda gana intensyvūs skausmai.

Ar normalu jausti skausmus per mėnesines?

Jausti mėnesinių skaumus yra normalu. Teigiama, kad silpni ir vidutinio stiprumo spazminiai pilvo apačios skausmai, trunkantys ne ilgiau nei 3 paras, yra gana normalus reiškinys. Be to, jie neturėtų stiprėti, priešingai – jie turėtų silpnėti ir visiškai išnykti per keletą pirmųjų parų nuo ciklo pradžios. Jei tokie skausmai nesukelia nedarbingumo ir netrukdo kasdienei veiklai, tuomet jie neturėtų rodyti jokio sveikatos sutrikimo. Tokiu atveju turėtų pakakti visiškai įprastų priemonių, pavyzdžiui, streso vengimo, sveikesnės mitybos, lengvos fizinės veiklos gryname ore, tinkamo darbo ir poilsio režimo. Taip pat gali būti naudingos vaistažolių arbatos, šilta vonia ir gausesnis negazuoto mineralinio vandens vartojimas. Gali padėti švelnus masažas ir aromaterapija.

Pavojaus signalai yra stiprėjantis ir sunkiai pakeliamas mėnesinių skausmas. Kiti susirūpinimą keliantys simptomai yra neciklinis kraujavimas, pakitusios makšties išskyros, lytinių organų skausmas, skausmas lytinių santykių metu, skausmas ne mėnesinių metu, neįprasti pojūčiai dubens srityje ir t.t. Tuomet geriau nelaukti ir kreiptis į gydytoją. Tai gali pranešti apie lytinių organų ar dubens organų patologijas, kurioms būtinas skubus ir specialus gydymas.

Ką daryti, kad tomis dienomis būtų lengviau?

Pateikiame keletą patarimų, kurie, tikime, padės „tas dienas“ ištverti lengviau:

  • Pirma, ką reikėtų žinoti – jei skausmus reikia „tverti“, tuomet geriau pasitarti su gydytoju ir ieškoti priemonių, kurios padėtų grąžinti normalią gyvenimo kokybę. Gydytojas ginekologas parinks tinkamiausią gydymą, įvertins, ar nėra organinių patologijų. Dažnai skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, pavyzdžiui, Dolmen. Taip pat gali būti skiriamos kontraceptinės priemonės, ypač jei nauda viršija galimą žalą. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.
  • Savijautą mėnesinių metu gerina vaistažolių arbatos. Išmėginkite melisų, pankolių, kmynų, pipirmėčių, ramunėlių, čiobrelių arbatas.
  • Galite 15 minučių pagulėti šiltoje vonioje arba uždėti ant pilvo šilto vandens pūslę.
  • Nepamirškite gerti pakankamai vandens, pavyzdžiui, puikiai tiks negazuotas mineralinis vanduo.
  • Venkite druskos, cukraus, kavos, alkoholio, nikotino, sunkiai virškinamų ir aštrių patiekalų. Šie produktai ir žalingi įpročiai didina nuotaikų kaitų, irzlumo, galvos skausmo ir virškinimo sutrikimų tikimybę.
  • Jei skausmas plinta į kitas sritis, tuomet gali būti naudingas švelnus masažas.
  • Išmėginkite lengvą fizinę veiklą, pavyzdžiui, pasivaikščiojimą miške ar jogą. Judėjimas gerina ne tik nuotaiką, bet ir gimdos audinių kraujotaką.