Erekcijos sutrikimai dažniausiai neišnyksta savaime

Net nereikia mokslinių tyrimų duomenų, kad būtų galima suprasti, jog aktyvų ir kokybišką lytinį gyvenimą gyvenantys žmonės yra daug laimingesni. Žinoma, intymumas svarbus ne visiems, tačiau viena įtakingiausių sveikatos organizacijų (PSO) teigia, kad lytinė sveikata būtina visapusiškai žmogaus gerovei. Lytiniam aktui labai svarbi gera erekcijos funkcija. Dauguma vyrų anksčiau ar vėliau susiduria su erekcijos sutrikimais dėl pačių įvairiausių priežasčių. Deja, bet tik kas dešimtas ieško pagalbos, o ką jau kalbėti apie pagalbos paiešką laiku, kai problema tik prasideda. Vertėtų visuomet klausytis savo organizmo ir neleisti problemai įsisenėti – tuomet ir spręsti ją bus daug lengviau.  

Delsimas ir drovėjimasis kreiptis į gydytojus urologus nieko neišsprendžia

Žinotina, kad delsiant bėdos dažniausiai neišnyksta, o tik gilėja, be to, kenčia ne tik fizinė, bet ir emocinė sveikata. Taip pat atsiranda ne tik seksualinio gyvenimo, bet ir poros santykių problemų – juk tiek daug porų išsiskiria būtent dėl intymumo trūkumo. Gydytojai skambina pavojaus varpais – erekcijos sutrikimai „jaunėja“, tad nereikėtų manyti, kad jie – išimtinai tik vyresnių vyrų sveikatos sutrikimas. Manoma, kad apie 50 procentų į penktą dešimtį įžengusių vyrų jau patiria lengvesnių ar sunkesnių erekcijos sutrikimų. Įdomu tai, kad išsivysčiusiose šalyse ši sveikatos problema pasitaiko dažniau.  

Erekcijos sutrikimų apibrėžimas ir pagrindinės jų priežastys

Erekcijos sutrikimai – tai negalėjimas, nesugebėjimas pasiekti arba palaikyti varpos standumo tiek laiko, kad būtų pradėtas ir (arba) pabaigtas lytinis aktas. Paprastai tariant, varpa nesukietėja tiek, kad lytinis aktas sėkmingai įvyktų; jis tampa tiesiog neįmanomas arba nepavyksta jo užbaigti. Specialistai erekcijos sutrikimus apibrėžia kaip erekcijos disfunkciją. Impotencijos terminas naudojamas vis rečiau, nes jis žeidžia vyrus. Tačiau kiekvienam reikėtų žinoti, kad minėtieji sinonimai įvardija tą pačią lytinę disfunkciją, dėl kurios vyrai dažniausiai labai išgyvena ir vengia intymumo, menkindami savo sugebėjimus.

Dažniausia erekcijos sutrikimų priežastis – vietinės ir bendrosios kraujotakos sutrikimai, kylantys dėl aterosklerozinių kraujagyslių pakitimų. Daug įtakos turi įvairios neurologinės ir endokrininės ligos, rūkymas, alkoholio vartojimas, nesveika mityba, kai kurių vaistų vartojimas, nutukimas. Jaunam žmogui rūkymas ar alkoholis erekcijos gal ir nepaveiks, tačiau per metų metus žalingas poveikis vis tiek „išlįs“ būtent per erekcijos sutrikimus. Nors vyresniems vyrams būdingesnės fizinės, o jaunesniems – emocinės priežastys, erekcijos sutrikimus gali išprovokuoti ir mišrūs veiksniai, kurių gydymas remiasi ir priežasties šalinimu, ir psichoterapija, ir vaistų vartojimu.

Specialistai visuomet pasiruošę padėti, tačiau ir pats pacientas turi nuoširdžiai to norėti

Tarkime, jei 40-50 metų vyras serga arterine hipertenzija, ateroskleroze, cukriniu diabetu, depresija ar yra nutukęs, labai tikėtina, kad jis turės ir erekcijos sutrikimų – pirmiausiai tokią galimą diagnozę turėtų įtarti šeimos gydytojas. Jam derėtų padrąsinti pacientą kreiptis į specialistą, tačiau pats vyras turėtų suprasti, kad būtina rūpintis savimi. Gydytojas urologas padės įvertinti būklę ir, atsižvelgęs į paciento poreikius, duos rekomendacijų, skirs atitinkamų vaistų (jei tik jų reikia). Tokie vaistai – tai priemonės, rekomenduojamos suaugusiems vyrams, kenčiantiems nuo erekcijos disfunkcijos. Juose esančios vaistinės medžiagos veikia padėdamos atpalaiduoti varpoje esančias kraujagysles. Dėl to padidėja kraujo srautas į varpą, o tai padeda seksualiai susijaudinus išlaikyti varpos standumą ir erekciją. Nors šie vaistai neišgydo paciento ligos, jie padeda pagerinti lytinio gyvenimo kokybę. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad 5 tipo fosfodiesterazės (PDE5) inhibitoriai veikia tik esant seksualinei stimuliacijai, tad šiaip ar taip rekomenduojama pradėti nuo glamonių – lygiai taip pat, kaip būtų elgiamasi, jei pacientas nevartotų vaisto, kuris turėtų jam padėti atlikti kokybišką lytinį aktą. Lietuvoje jau yra ir naujos kartos 5 tipo fosfodiesterazės (PDE5) inhibitorius, veikiantis labai greitai ir sukeliantis mažiau nepageidaujamų reiškinių.

Šaltinis |Pasveik.lt