+4
-1
+3
Nustokite liūdėti! 8 patarimai, kaip išlaikyti gerą nuotaiką.

Jeigu kas nors Jus jaudina – negalvokite apie tai nuolat, mėginkite nepradėti dienos skaitydami blogas naujienas, jeigu turite antrąją pusę – kaip įmanoma labiau puoselėkite santykius. Paaiškinsime, kaip nustoti liūdėti ir neįnikti į depresiją.

Kol esame blogos nuotaikos, ima mažėti mūsų optimizmas ir pasitikėjimas savimi. Mūsų smegenys pradeda veikti lėčiau ir tampa sunkiau apdoroti naujus dalykus. Žmonės taip pat dažnai būna pavargę ir nelinkę atlikti nuobodžius darbus.

Pateikiame 10 naudingų patarimų, kaip nustoti liūdėti ir išlaikyti gerą nuotaiką.

Pakankamai miegokite

Visiems mums reikalingos apie 6–8 valandos miego. Kokio valandų skaičiaus miego reikia kiekvienam iš mūsų, priklauso nuo mūsų poreikių – tačiau tai nėra gana skirtinga. Visą savaitę besitęsiantis nuovargis didėja ir nesumažės, jeigu savaitgalį ilgai miegosite.

Bent vienos valandos miego naktį trūkumas iš dalies pakenks jūsų gebėjimui tinkamai veikti kitą dieną. Didelis miego trūkumas sukels blogą nuotaiką, kenks jūsų vaizduotei ir mąstymo procesui.

Nustokite galvoti apie dalykus, kurie Jus jaudina

Besikartojantis galvojimas apie kokį nors dalyką, kuris įkyriai persekioja jūsų mintis, kol jūsų smegenyse dirba „automatinis“ mechanizmas, lemia prastus sprendimus ir išsekimą.

Kad sustabdytumėte „vis besikartojančią“ savo smegenų veiklą, turite užpildyti ją skirtingomis mintimis, kurios jėga „išstumtų“ polinkį į blogas mintis.

Būdas, kuriuo šiek tiek atitolinsite savo problemas, padės jums atsipalaiduoti ir tinkamai suvokti tai, kas jus jaudina. Jums gali padėti geras filmas ar susitikimas ir pasisėdėjimas su draugais.

Prieš eidami miegoti, paskaitykite linksmą knygą ar pažiūrėkite gerą filmą

Košmarai – tai blogo turinio, kurį žiūrėjote prieš miegą, tęsinys. Jie gali Jus paveikti netgi kitą dieną, nors ir labai gerai neprisiminsite sapno turinio. Košmarų sapnavimas paliks nervinio impulso perdavėjų pėdsaką, lyg labai bloga patirtis, įvykusi realiame gyvenime ir veikianti jus visą dieną.

Nepradėkite ryto skaitydami blogas ar nerimą keliančias naujienas

Pamėginkite skaityti lengvas ir paprastas naujienas, pavyzdžiui, sporto ar bet kurios kitos jus dominančios skilties. Ryto patyrimai gali veikti jus visą dieną.

Žmonėms, turintiems antrąją pusę – stenkitės mylėtis kasdien

Net jeigu jūs „nenorite to“ ar jums „tikrai“ nusibodo kiti žmonės, endorfinai, susikaupiantys smegenyse po lytinių santykių, šiek tiek pakeis Jūsų požiūrį į viską, jau nekalbant apie patirtą malonumą.

Priminkite sau, kad praėjusios blogos patirtys, kurios, kaip manėte, pakeis gyvenimą, dabar atrodo nereikšmingos

Pavyzdžiui, vakarėliai, į kuriuos nebuvote pakviesta šeštoje klasėje ar testas, kurio neišlaikėte vidurinėje. Būtent taip tikriausiai atrodys dabartinės Jūsų problemos ateityje.

Darbo dienos pabaigoje stenkitės atlikti fizinių pratimų

Pavedžiokite šunį kaimynystėje ar bent trumpai pasivaikščiokite parke. Tai pakeis Jūsų jauseną ir išblaškys nuovargį, atėjusį dienos pabaigoje – taip galėsite labiau džiaugtis savo laisvu laiku.

Suraskite meilę ir puoselėkite ją

Dviejų žmonių meilė atlaisvins oksitociną – hormoną, kuris atsiranda tik vėlesniame santykių etape ir yra atsakingas už savigarbą ir bendrą vidinę ramybę, kurias jaučia įsimylėjėliai.

Atkreipkite dėmesį, kad tuo metu, kai įsimylite, Jūsų smegenyse išsiskiria dopaminas. Jis skatina jausti euforiją ir susijaudinimą, bet tai tik pirmas meilės etapas, oksitocinas išsiskirs vėliau.