Užaugink tiesų vaiką

„Noriu sužinoti, kodėl mano vaiko pediatrė taip dažnai dar trejų metukų neturintį mažylį siunčia gydytojo ortopedo konsultacijoms, – klausia Beata Kirkutienė iš Šiaulių. – Kodėl vaikus turi tikrinti šie specialistai? Ar iš tiesų tai yra svarbu?“ 

Į skaitytojos klausimą atsako Kauno Dainavos poliklinikos gydytojas ortopedas-traumatologas Emilis Čekanauskas .

Žodis „ortopedija“ išvertus iš graikų kalbos reiškia „tiesų vaiką“ (orthos – tiesus, taisyklingas). Gydytojai ortopedai tiria ir gydo judėjimo aparato (kaulų ir raumenų) deformacijas.

Ortopedo konsultacijos yra reikalingos vaikams nuo lopšio iki jų pilnametystės. Tik taip galima išvengti netaisyklingos laikysenos, pilnapadystės ir kitų sutrikimų. Dažniausiai pasitaikančios įgimtos vaikų patologijos yra klubo sąnario displazija (neišsivystęs ir dėl to nestabilus klubo sąnarys), šleivakojystė, kreivakaklystė. Įgytos – potrauminis galūnių ilgio skirtumas, stuburo ligos, minkštųjų audinių ligos, pilnapadiškumas.

Iki 3–5 metų amžiaus vaikai turi būti profi laktiškai konsultuojami du kartus per metus, vėlesniame amžiuje – bent kartą per metus. Tėvams reikėtų atkreipti dėmesį, jeigu vaikas išsiskiria iš savo bendraamžių laikysena, eisena. Tyrimai rodo, kad net 30 proc. paauglių laikysena netaisyklinga. Jei vaikas yra sulinkęs, pakumpęs, jo netaisyklinga laikysena gali tapti vidaus organų ir kitų vaiko sveikatos problemų priežastimi.