(Ne)kenksmingi desertai

Negalite be saldumynų? Bet draugė tikina, kad jų atsisakiusi tikrai
pagražinsite savo figūrą. “Ką pasirinkti?” – beviltiška mintis šmėžuoja galvoje.
Pasirinkite žinojimą. Juk yra saldumynų, kurių galite valgyti net ir
besilaikydama dietos.

Zefyrai, marmeladas
Zefyrai gaminami iš vaisių piurė, cukraus, baltymų ir agaro (augalinės kilmės
želatinos, gaunamos iš dumblių). Marmelade ir iš jo gaminamuose saldainiuose yra
pektinų, medžiagų, kurios mažina cholesterolio kiekį organizme bei teigiamai
veikia virškinamojo trakto veiklą.
100 g šių produktų – 300 kcal, riebalų – 0 proc.

Sausainiai ir vafliai
Ilgai tinkamuose vartoti kulinarijos gaminiuose gausu cukraus ir riebalų. Jų
maistingumas lygus nuliui. Be to, juose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios
skatina toksinų kaupimąsi organizme.
100 g gaminių – 450-550 kcal, riebalų – 25-40 proc.

Prėska tešla
Jos sudėtis – miltai, vanduo ir sviestas. Iš šios tešlos gaminami desertai
mažiausiai kenks jūsų figūrai.
100 g tešlos – 200 kcal, riebalų – 1-2 proc.

Plikyta tešla
Gaminama iš vandens, sviesto, miltų ir kiaušinių. Ši tešla – daugelio desertų
pagrindas. “Kenksmingumo” koeficientas priklauso nuo to, koks įdaras bus
naudojamas. Naudingiausias – vaisių ir varškės.
100 g tešlos – 300 kcal, riebalų – 35 proc.

“Smėlinė” (trapi) tešla
Tai pati nenaudingiausia tešla. Ji riebi, todėl sunkiai virškinama. Dažnai iš
tokios tešlos kepami pyragai gardinami įvairiomis glazūromis, tad tampa itin
kaloringi. Antsvorio turintiems žmonėms dietologai nepataria valgyti iš tokios
tešlos pagamintų gardėsių.
100 g tešlos – 430 kcal, riebalų – 45 proc.

Sluoksniuota tešla

Pagrindinis šios tešlos ingridientas sviestas – kuo riebesnis, tuo geriau. Jeigu
tokią tešlą pagardinti kremu (taip gaminamas garsusis “Napoleonas” ),
pagaminsime sunkiai virškinamą ir labai kaloringą desertą.
100 g tešlos – 400 kcal, riebalų – 25,9 proc.

Tai įdomu
Vienas garsiausių pasaulio desertų – pyragas “Tiramisu”, nepaisant to, kad yra
gana kaloringas (450 kcal) – naudingas gardėsis. Kadangi jo sudėtyje nėra daug
riebalų, pyragas lengvai pasisavinamas. Be to, pagal visas tradicijas
pagamintame “Tiramisu” daug kalio ir magnio, medžiagų, reikalingų mūsų širdžiai.