Naujausi tyrimai apie maisto medžiagas

Prancūzai teigia, kad geras virėjas gali pakeisti gydytoją, ir dažnai yra teisūs – ant mūsų stalo patenkantys produktai gali būti pats geriausias sveikatos šaltinis. Deja, netinkamas maistas ligas ne nuvys, bet tik priartins. Mokslininkai nuolat vykdo įvairius tyrimus, siekdami išsiaiškinti, kokiuose produktuose yra daugiausiai mūsų sveikatai reikalingų medžiagų, kurie jų galėtų padėti sumažinti ligų riziką ar visiškai jų išvengti. Šiame numeryje kviečiame susipažinti su naujausiais tyrimais ir jų rezultatais.

Didelė galia unikalioje daržovėje

Brokolis dažnai laikomas vienu svarbiausių žmogaus sveikatos šaltinių. Ir išties mokslininkų tyrimai įrodo, kad šioje unikalioje daržovėje slypi didelė galia. Didžiosios Britanijos mokslininkų atlikti genetiniai tyrimai atskleidė, kad prieš porą metų išvystyta nauja „super“ brokolių rūšis Beneforte turi didesnius nei įprasta kiekius sveikatai naudingos maistinės medžiagos gliukorafanino.

Šis brokolio hibridas buvo išvestas iš paprastojo brokolio ir laukinės brokolių rūšies, augančios Italijos saloje Sicilijoje. Trejus metus įvairiose Europos šalyse ir JAV vykęs tyrimas parodė, kad ypatingasis brokolis turi net 2–3 kartus daugiau gliukorafanino nei kitos rūšys, jame taip pat daug kitų svarbių maisto medžiagų.

Brokolis yra vienintelė plačiau vartojama daržovė, kurioje yra reikšmingų gliukorafanino kiekių. Ši natūrali maistingoji medžiaga, žarnyne paverčiama į biologiškai veiklų junginį sulforafaną.

Mažina vėžio riziką

Genetinė analizė parodė, kad už šias ypatingas brokolio savybes yra atsakingas genas, kilęs iš jau minėtojo sicilietiškojo laukinio brokolio giminaičio. Tyrimo autoriai ir jų vadovas profesorius Ričardas Mitenas (Richard Mithen) iš Jungtinės karalystės Maisto tyrimų instituto teigia, kad jau yra surinkta daug mokslinių įrodymų, kad sulforafanas veiksmingai sumažina lėtinį uždegimą, atsirandantį sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, jis taip pat stabdo ląstelių dalijimąsi ankstyvosiose vėžio stadijose. Taigi žmonėms, valgantiems daugiau brokolių, mažesnė rizika susirgti vėžiu, širdies ir kitomis ligomis. Ateityje planuojama tęsti studijas ir toliau tirti, kaip naujasis brokolis veikia žmogaus sveikatą ir ypač širdies ligas ir prostatos vėžį.