Ultragarso bangos stabdo spermos gamybą, teigia naują galimą kontracepcijos koncepciją tiriantys mokslininkai, rašo BBC.

Tyrimas su žiurkėmis parodė, kad nuo ultragarso bangų spermos gamyba sumažėja iki tokio lygio, kad vyrai gali tapti nevaisingi.

Tyrimo eiga aprašyta žurnale „Reproductive Biology and Endocrinology“.

Tyrėjai prognozuoja, kad ultragarso bangos gali tapti kontracepcijos priemone, tiesa, pirmiausiai būtina atlikti daugiau tyrimų.

Pirmą kartą ši idėja nuskambėjo aštuntą dešimtmetį, dabar ją ėmėsi plėtoti amerikiečių mokslininkai iš Šiaurės Karolinos universiteto.
Paaiškėjo, kad po dviejų 15-os minučių trukmės tyrimų žymiai sumažėjo spermatozoidų lygis.

Veiksmingiausia atlikti ultragarso tyrimą per šiltą sūrų vandenį ir pakartoti po dviejų dienų.

Vyrai taptų nevaisingi, kai spermatozoidų sumažėtų iki 15 mln. mililitre spermos.

Graužikų organizme spermatozoidų sumažėjo iki 10 mln. spermos mililitre.

Tyrimo vadovas daktaras Jamesas Tsuruta aiškino: „Reikia atlikti daugiau tyrimų, kad išsiaiškintume, kiek laiko trunka kontraceptinis poveikis ir ar saugu pasitelkti (ultragarsą) daug kartų.“

Mokslininkai nori įsitikinti, kad kontracepcija laikina, o ultragarso procedūra nesukelia sterilizacijos. Taip pat svarbu ištirti, ar pakartotinių ultragarso bangų tyrimų poveikis nebus stipresnis.

Autoritetingas mokslininkas Allanas Pacey‘is mano, jog idėja įdomi, tik reikia atlikti daug tyrimų, nes „gali būti padaryta žala spermos kokybei“, o tokiu atveju gali būti padaryta žala kūdikiui.

Lietuvos sveikata