+1
-0
+1
7 maisto produktai, kuriuos turėtumėte išbraukti iš savo mitybos raciono

Yra tokių maisto produktų bei gėrimų, kurie ne atneša naudos, o tik gali padaryti žalos. Tai labai sūrūs ir rūkyti mėsos gaminiai, kuriuose gausu druskos bei kancerogeninių (vėžį galinčių sukelti) medžiagų ir labai riebūs saldumynai, kuriuose gausu transriebalų ir cukraus. Tačiau tai tik keletas pavyzdžių. Pateikiame Jums 7 maisto produktus, kuriuos geriau išbraukti iš savo mitybos raciono. Jausitės ne tik lengvesni, bet ir būsite sveikesni.

1) Greitai paruošiami makaronai ir sriubos

– tai tikra rafinuotų sudėtinių dalių, druskos ir maisto priedų „bomba“. Per parą reikėtų suvartoti ne daugiau nei 5 gramus druskos, o vienoje greitai paruošiamų makaronų arba sriubos porcijoje jos gali būti net ir daugiau. Ką jau kalbėti apie skonį sustiprinančius maisto priedus… Kai kurie tyrimai rodo, kad jie gali netgi sukelti lengvą priklausomybę ir paskatinti tokio maisto valgyti tik daugiau. Taigi rekomenduojame elgtis atsargiau su prieskonių kubeliais, vandeniu užpilamomis sriubomis ir greitai paruošiamais makaronais.

2) Rūkyti ir sūdyti mėsos gaminiai

– juose yra labai daug druskos ir gali būti medžiagų, kurios sukelia vėžį. Tokios medžiagos vadinamos kancerogenais. Vienas iš tokių kancerogeninių medžiagų pavyzdžių – benzpirenas, kuris gali susidaryti tuomet, kai dūmais apdorojama mėsa.

3) Iš baltų kvietinių miltų pagaminti maisto produktai

– jei kasdien valgysite bandeles, baltą duoną ir iš baltų kvietinių miltų iškeptus blynus, vargu ar gausite organizmui naudingų medžiagų, negana to, galite priaugti visai nereikalingo svorio. Vietoje išvalytų miltų rinkitės rupaus malimo miltus ir iš visų grūdo dalių pagamintus kepinius. Duoną galite kepti namuose, nes pramoniniu būdu iškeptoje duonoje gali būti labai daug pridėtinio cukraus (būtinai skaitykite maisto produktų etiketes).

4) Pramoniniu būdu pagaminti riebūs saldumynai

– juose galima aptikti ne tik labai ilgą sąrašą pačių įvairiausių maisto priedų, bet į juos dedama ir margarino, ir palmių aliejaus, ir dideli kiekiai stipriai perdirbto cukraus. Todėl saldumynus geriausia keisti natūraliai džiovintais vaisiais, šviežiais vaisiais, uogomis ir riešutais. Juodasis šokoladas, kuriame ne mažiau kaip 70 proc. sausosios kakavos masės, taip pat daug naudingesnis nei riebūs saldumynai ar šokoladiniai batonėliai, kurie yra tikra „kalorijų bomba“.

5) Greitasis maistas

– nieko nenutiks, jei retkarčiais pasimėgausite greituoju maistu, tačiau visuomet galima rinktis sveikesnes alternatyvas, pavyzdžiui, tegul tortilija būna iškepta iš visų grūdo dalių miltų, o bulvytės tegul būna ne virtos aliejuje, o keptos orkaitėje. Rinkitės aliejinius, o ne majonezinius salotų padažus. Jei norisi mėsainio, galima sveikesnę jo versiją pasigaminti namuose.

6) Riebaluose keptas ir skrudintas maistas

geriau vietoje tokio maisto rinktis orkaitėje keptą, garuose ruoštą ar troškintą maistą. Taip ne tik išsaugoma daugiau natūralių maisto savybių, bet su maistu gaunama mažiau riebalų.

7) Saldūs ir gazuoti gėrimai

– tai tikra cukraus „kaupykla“, mat viename puodelyje saldžių gazuotų gėrimų gali būti net iki kelių šaukštų cukraus. Negana to, tokie gėrimai dažniausiai turi daug maisto priedų ir dažiklių, kurie organizmui neteikia jokios naudos,  o vaikams gali padaryti papildomos žalos. Pavyzdžiui, kai kurie maisto dažikliai gali skatinti vaikų hiperaktyvumą, sutrikdyti jų miegą ir t.t.

Įvairūs duomenys rodo, kad išsaugoti gerą sveikatą daug lengviau, nei atstatyti jau pakenktą organizmo būklę. Sveika mityba – vienas iš būdų, padedančių išlikti sveikiems.

Pasveik.lt info