Anksčiau ar vėliau sidabrinės gijos papuošia kiekvieno plaukus, nors kiekvienam iš mūsų genetiškai apibrėžtas laikas, kada plaukai pražils, dažniausiai tai vyksta brandaus amžiaus laikotarpiu. Tačiau pastaruoju metu stebimas vis jaunesnis žilstančiųjų amžius. Plaukų spalvą nulemia plaukų pigmentai, vadinamieji melanocitai. Su amžiumi šių melanocitų aktyvumas pamažu mažėja, kol galiausiai jie nustoja gaminę pigmentą. Nauji plaukai išauga be pigmento, taip atsiranda žili plaukai.

Tiek spaudoje, tiek įvairiuos interneto forumuose žilstantys plaukai – pakankamai dažna tema. Ten pilna patarimų, receptų kaip tą problemą pristabdyti. Bet nėra jokių mokslinių įrodymų, kad dieta, žolelės, papildai ar kiti produktai gali sumažinti žilų plaukų kiekį ar sugrąžinti buvusią plaukų spalvą. O kaip yra iš tikrųjų? Ar įmanoma sustabdyti plaukų žilimą?

Kadangi yra kelios plaukų žilimo priežastys, tai įmanoma, kad kai kuriais atvejais šį procesą galima pristabdyti.

Tradicinėje kinų medicinoje ir ajurvedoje priešlaikinis žilimas atspindi esamus sveikatos sutrikimus. Pasak tradicinės kinų medicinos, plaukai žymi kraujo kokybę ir inkstų stiprumą. Inkstai ir kraujas turi platesnį vaidmenį kinų medicinoje nei vakarietiškoje.

Manoma, kad sustiprinti kraują ir inkstus gali šie produktai: hijiki jūržolės, juodosios sezamo sėklos, dilgėlių arbata.

Tačiau reikia turėti omenyje, kad pernelyg didelis šių produktų kiekis nerekomenduojamas. Pavyzdžiui, pernelyg didelis kiekis jodo (iš jūržolių) gali pasunkinti esamas tiroidines problemas, o tai jau savaime priešlaikinio žilimo priežastis.

Pasak kinų medicinos, reikėtų vengti vartoti per daug mėsos, pieno produktų ir druskos.

Daugelis komercinių produktų, kurie, kaip teigiama, atkuria plaukų natūralią spalvą, gaminami su žolelėmis, kurios kinų medicinoje naudojamos inkstams ir kraujui sustiprinti. Populiariausia – žolelė, vadinama He Shou Wu. Kinų medicinos specialistai sako, kad He Shou Wy nėra tinkami visiems žilaplaukiams, štai kodėl rekomenduojama prieš tai kreiptis konsultacijos. Neteisingai naudojant, ši priemonė gali sukelti emocinius sutrikimus, pykčio protrūkius ar depresiją.

Žolelė, kuri naudojama ajurvedoje žiliems plaukams, vadinama bringaraja, išvertus – „plaukų karalius“. Ji stiprina kepenų ir inkstų energiją, tačiau šios žolelės saugumo ar efektyvumo nepatvirtina jokie tyrimai. Ji taip pat yra ajurvedos plaukų aliejų ir tonikų ingredientas.

Kita populiari ajurvedinė žolė vadinama amla. Ji naudojama uždegiminiams susirgimams, akims stiprinti ir atsiradus žiliems plaukams.

Tačiau geriausia ankstyvojo žilimo profilaktika yra sveikas gyvenimo būdas, apsauga nuo stresų ir visavertė subalansuota mityba, į kurią turėtų įeiti ir vitaminų bei mineralų kompleksų vartojimas. Ilgos varginančios dietos gali neigiamai paveikti jūsų savijautą, o kartu ir plaukų būklę.

Prieš

Niekas negali sustabdyti plaukų žilimo, nes tai fiziologinis procesas, nulemtas melanocitų aktyvumo sumažėjimo. Ir ne tik – egzistuoja dar keli veiksniai, dėl kurių plaukai pražyla anksčiau nei paprastai.

Su priešlaikiniu plaukų žilimu yra siejami tiroidiniai susirgimai.
Vitamino B12 trūkumas, anemija. Tai gali būti susiję su maistu, kuriame trūksta vitamino B12 – jo gausiausia mėsoje, kiaušiniuose, piene. Taip gali nutikti ir tada, kai skrandis negali pasisavinti vitamino B12 dėl tam tikrų ligų ar operacijų.

Ankstyvą žilimą lemia vitiligo liga, dėl kurios oda netenka melanocitų, atsiranda baltų dėmių ir priešlaikinių žilų plaukų.

Taip pat su priešlaikiniu žilimu yra susijusi ankstyva menopauzė bei rūkymas.

Per anksti žylančius plaukus dažniausiai lydi autoimuninės ligos (pavyzdžiui, piktybinė mažakraujystė) ir įvairūs įgimti sindromai. Kartais, veikiant nepalankiems faktoriams, staiga pigmentas nebeišskiriamas arba jį sustabdo plauko šerdies baltymas. Taip gali atsitikti, pavyzdžiui, trūkstant mikroelementų, veikiančių kaip fermento dalelės. Jų stygius gali sumažinti fermentų aktyvumą.

Yra buvę atvejų, kai žmonės pražildavo per labai trumpą laiką. Dažniausiai taip atsitikdavo dėl stiprių nervinių išgyvenimų. Pražilti per naktį įmanoma. Šį reiškinį galima paaiškinti moksliškai. Plauko viduje yra vadinamasis meduliarinis sluoksnis, šerdis, itin plonas pratakas, kuriuo gali cirkuliuoti skystis. Manoma, kad neuropeptidai, kuriuos organizmas išskiria stresinėje situacijoje, kraujagyslėmis pasiekia plauko svogūnėlį. Po to per centrinį kanalą jie prasiskverbia į plauko šerdį ir pažeidžia cheminį ryšį, jungiantį melaniną ir baltymą. Po to pigmentas gali labai greitai sunykti, išsiplauti, neutralizuotis: su niekuo nesusietas jis ilgai neišsilaiko.
 

Ar įmanoma sustabdyti plaukų žilimą?