Jau keletą metų atostogauju šiltuose kraštuose. Tik viena bėda – kai tik nuvažiuoju, susergu. Simptomai – kaip peršalimo. Kaip nuo to galima apsisaugoti?
Lijana
Atsako specialistė:

Šeimos gydytoja Eglė Markovski:

– Greičiausiai taip jūsų organizmas reaguoja į klimatinės zonos pokyčius. Nepailsėjusiam žmogui tai yra stiprus stresas. Dažniausiai į klimato pokyčius reaguoja gerklė. Angina, faringitas – labiausiai paplitusios atostogų problemos. Kitaip nei žiemą, vasarą užklumpanti angina dažniausiai būna ne virusinės, o endogeninės kilmės. Tai yra uždegimo priežastimi tampa ne svetimos patogeninės mikrofloros (A grupės hemolizinis streptokokas, rečiau stafilokokas) ataka, o savosios mikrofloros sužadinimas.

Tačiau nemalonumų išvengti galima. Jeigu ruošiatės į Pietus planuokite, kad atostogos truktų ne savaitę, o mažiausiai dvi. Duokite organizmui priprasti prie jam naujų sąlygų. Beje, optimalus aklimatizacijos laikas – 24 dienos, vaikams bei pagyvenusiems žmonėms – 30 dienų.

Nuėję į pliažą, nepulkite iš karto į vandenį. Ypač jei esate suprakaitavęs ar stipriai įdegėte saulėje. Vandens temperatūra, kokia šilta ji bebūtų, vis tiek yra mažesnė nei žmogaus kūno. Degintis ir maudytis geriausia pradėti 3-5 atvykimo į šiltuosius kraštus dieną. Tinkamiausias tam laikas – ankstyvas rytmetis arba saulei leidžiantis.
Dažnai išvykę atostogų atsipalaiduojame ir užmirštame elementarius dalykus. O atostogas gali sugadinti ne tik peršalimas, bet ir gerokai rimtesni negalavimai.

Svarbu nepamiršti:
• vartoti tik virintą arba pirktą fasuotą geriamąjį vandenį, negerti vandens iš čiaupo;
• geriau valgyti vaisius ir daržoves, kurių odelė yra nulupama. Nesižavėti gatvėje vietinių parduodamais vaisiais ir daržovėmis. Jei tokių vis dėlto įsigijote, prieš vartodami juos labai kruopščiai nuplaukite;
• gėrimams ledo gabaliukų geriau nenaudokite, nebent esate tikri, kad užšaldytas vanduo – švarus;
• nevalgykite termiškai neapdorotų jūros gėrybių bei kito maisto;
• nepirkite ir nevalgykite maisto iš gatvės prekiautojų;
• kuo dažniau plaukite rankas su muilu. Kai nėra galimybės to padaryti, valykite rankas drėgnomis spirituotomis servetėlėmis.

Lietuvos sveikata

testas-/35263″>Sveikos kelionės žinių testas