Mano dantenos linkusios atsiknoti, gan giliai apnuogina dantį, nuolatos kraujuoja. Mano dantų gydytoja tai vadina dantenų recesija ar kažkaip panašiai, jau ne kartą jos buvo apipjaustytos, bet ši procedūra buvo efektyvi tik trumpam. Todėl kai man pasiūlė vietoje išlūžusio viršutinio danties įsriegti implantą, išsigandau. Viena vertus, bijau pačios implantavimo operacijos. Kita vertus, kaip atrodys, kai dantenos apnuogins tą titano strypą? Gąsdina ir kaina. Ar ne geriau nušlifuoti du šoninius dantis ir statyti “tiltelį”? Koks būtų abiejų variantų kainos santykis?
Monika
Atsako specialistas
Bendrosios praktikos odontologas ir gydytojas endodontologas
Tomas Kizis:

– Galbūt nereikėtų taip akcentuoti prastų dantenų. Jų sveikata labai priklauso nuo paties žmogaus. Prasta higiena, rūkymas labai blogina dantenų būklę.
Dantenos neturėtų būti uždegiminės jas išgydžius, taip pat, jei pacientas palaiko gerą burnos higieną. Stabilizavus dantenų būklę implantavimas neturėtų būti kontraindikacija.
Kas kita, jei dantenų prasta būklė yra kitų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, pasekmė. Tai galėtų atsiliepti implanto prigijimui. Bet jei nėra kontraindikacijų implantuoti dėl bendrinių ligų, pasirūpinus gera burnos higiena, galima vietoje prarasto danties sriegti implantą.
Jei kalbama apie viršutinį kaplį ar krūminį dantį, implantui įsriegti gali trūkti kaulo. Taip būna, kada sinusų, prienosinių ančių daubos viršutiniame žandikaulyje yra žemai, trūksta kaulo nuo sinuso dugno iki dantenų. Tuomet gali prireikti papildomos intervencijos – sinuso pakėlimo operacijos, kai pakeliama sinuso gleivinė ir pridedama dirbtinio kaulo.
Implantui įsukti reikia maždaug 10-15 milimetrų kaulo. Kai reikia sinuso pakėlimo, implantavimo kaina išauga. Kiek man žinoma, sinuso pakėlimo operacija kainuoja maždaug tris tūkstančius litų. Implanto įsukimas su operacija ir protezavimu kainuotų dar tiek.
Tokiu būdu, prarasto danties keitimas implantu gali kainuoti daugiau kaip 6 tūkst. litų.
Tiltelis, jei reikėtų tik protezavimo, su trijų vienetų laikinu ir tikruoju tiltukais, kainuotų maždaug 2-2,5 tūkst. litų. Bet tik tuo atveju, jei nereikėtų gretimų dantų gydymo, pergydymo.
Tiltuką žmonės dažnai renkasi todėl, kad tai yra pigiau. Tačiau jei gretimi dantys sveiki, reikėtų pasverti ir tai, ar verta juos šlifuoti. Šlifavimas gadina dantį, be to, gali prireikti kanalų gydymo, kuris trumpina danties gyvenimą. Juolab kad po kokių dešimties metų gali tekti dėl antrinio karieso perprotezuoti.
Tada galbūt reikės ir įkloto į danties šaknį, o jis šaknies tikrai nesustiprina. Šaknies įklotas greičiau yra papildomas faktorius, galintis sukelti šaknies skilimą. Tada dantį paprastai tenka šalinti ir galvoti apie alternatyvų danties atstatymą.

Lietuvos sveikata