Atšiaurus žiemos oras gali būti itin negailestingas mūsų rankoms. Rankų oda paprastai senėja daug greičiau nei veido ar kaklo, todėl ją reikia nuolat prižiūrėti ir puoselėti.

Nuolatinis judėjimas iš sauso (kambario) oro į vėjuotą orą ar stingdantį šaltį mažina rankų odos drėgmę. Be abejo, įvairūs kremai ir losjonai padeda ją iš dalies susigrąžinti, tačiau vertėtų prisiminti keletą taisyklių ir iš anksto užkirsti kelią įvairioms rankų problemoms:
Ne tik vasarą, bet ir žiemą, rudenį gerkite daug vandens. Tai padės pašalinti toksinus iš jūsų kūno bei išlaikyti nuolatinę odos drėgmę.
Niekada neikite į lauką šlapiomis ar drėgnomis rankomis, nes dėl šalčio jos pradės skilinėti.
Šaltų orų laiku eidami į lauką visada mūvėkite pirštines. Jos turėtų būti vilnonės ar medvilninės, venkite sintetinių.

Žiemą, rudenį rankoms labiausiai trūksta vitaminų, drėgmės ir riebalų. Šaltu oru patartina kasdien tepti rankų odą kremu, kuriame yra įvairių drėkinamųjų, apsauginių bei maitinamųjų medžiagų. Tai padės sumažinti rankų šerpetojimą ir išsausėjimą.

Kremą pradėkite įtrinti nuo pirštų galiukų plaštakos centro link, darykite tai pakaitomis viena ir kita ranka. Kad kremas geriau įsigertų, pamasažuokite rankas intensyviais sukamaisiais bei spaudžiamaisiais judesiais.
Rinkitės tik specialiai rankoms skirtus kremus, kurių sudėtyje yra A, C, E vitaminų, natūralių aliejų (pvz., saulėgrąžų), avokado, bičių vaško, glicerino. Dažniausiai tokie kremai ne tik švelnina ir minkština rankų odą, bet turi ir gydomųjų savybių, t.y. padeda užgyti žaizdoms bei įdrėskimams.

Žiemą skilinėjančioms, žaizdotoms rankoms gydyti patartina vaistinio augalo – taukės – arbata.             
Vaistinių taukių šaknyse yra alantoino, natūralios medžiagos, kuri skatina naujų odos ląstelių augimą.
Arbatos receptas: įpilkite tris puodelius vandens į puodą, užvirinkite, įdėkite 3 šaukštus džiovintos taukės ir uždenkite dangčiu. Virkite apie 10 min. Leiskite atvėsti iki tol, kol nuoviras taps šiltas. Pamirkykite rankas arbatoje maždaug 15 min. Nusausinkite rankas ir užtepkite gydomojo losjono su alaviju ar medetkom. Kartokite šią procedūrą kasdien, kol rankų oda taps lygi ir minkšta.

Išgydyti paraudusias rankas puikiai tinka lengvai “pasigaminamas” šiltos vonelės receptas: į dubenėlį įpilkite pašildyto vandens ir vieną puodelį jūros druskos ar sodos. Panardinkite rankas ir laikykite, kol atvės vanduo.

Lietuvos sveikata