+1
-0
+1
Kaip turėti sveikus ir gražius nagus?

„Parodyk man savo nagus, aš pasakysiu, kokia Tavo sveikata“ – tai vienas iš posakių, kurį galbūt kada nors teko girdėti. Sveiki ir sutvarkyti nagai – ne tik grožio, bet ir sveikatos etalonas. Kaip jais pasirūpinti, kad rankų nereikėtų slėpti kišenėse, o pėdų – uždaroje avalynėje? Kokie nagų pakitimai rodo, kad galbūt reikėtų susirūpinti savo sveikata?

Kaip atrodo sveiki nagai?

Sveiki nagai turėtų būti kartu ir tvirti, ir elastingi. Jie neturėtų trupėti ir sluoksniuotis. Nagų paviršius turėtų švelniai blizgėti. Braukiant per nagus piršto galiuku turėtų būti jaučiamas lygus ir švelnus paviršius. Pačios nagų plokštelės turėtų būti šviesiai rožinės spalvos, o nagų plokštelės turėtų būti vienodo storio. Bet kokie nago pakitimai gali pranešti arba apie netinkamą jų priežiūrą, arba apie tam tikrus sveikatos sutrikimus.

Dėl kokių dažniausių priežasčių gali atsirasti tam tikrų nagų pakitimų?

Įdubę ir šaukštelio formą įgavę nagai gali pranešti apie geležies stokos anemiją (mažakraujystę).

Nagų pageltimas gali atsirasti dėl trijų pagrindinių priežasčių – rūkymo, nagų grybelio ir pernelyg tamsaus ir nuolat naudojamo nagų lako. Pavyzdžiui, nagų grybelis yra gana dažna liga, kuria bent kartą gyvenime sirgę apie dvidešimt procentų bendrosios populiacijos atstovų.  Nagų grybelio simptomai – neskaidri ir neblizgi nagų plokštelė, kuri gali trupėti, pagelsti, sustorėti, tapti gruoblėta.

Banguotas nago plokštelės paviršius gali pranešti apie magnio trūkumą, o labai blyškūs nagai – apie bet kurios rūšies anemiją.

Vertikalios nagų vagelės gali atsirasti dėl prastos mitybos ar senėjimo procesų, o štai skersinės, horizontalios vagelės gali pranešti apie ūmines infekcijas ar apsinuodijimą.

Nagų spalvos pasikeitimai, pavyzdžiui, pamėlynavimas, gali signalizuoti apie širdies ir kraujagyslių ligas, apsinuodijimus ir sunkias autoimunines ligas, pavyzdžiui, sisteminę vilkligę.

Nagų trupėjimas dažniausiai praneša apie kalcio, cinko, gerųjų riebalų rūgščių ir kitų svarbių medžiagų trūkumą. Vis dėlto bet kokie nagų pakitimai gali atsirasti ir dėl netinkamos jų priežiūros bei agresyvių cheminių medžiagų naudojimo.

Kaip apsisaugoti nuo nagų grybelio?

Pirmiausiai reikėtų stengtis, kad nagai būtų sveiki. Tik sveiki nagai gali būti gražūs. Vertėtų suprasti, kad nagų grybelio nepaslėps joks nagų lakas, be to, tikroji priežastis liks neišspręsta. Nagų grybelis linkęs plisti – jei iš pradžių pažeidžiamas tik vienas nagas ar jo dalis, tai vėliau grybelis gali apimti ir kitus nagus.

Pirmiausiai reikėtų atsakingai rūpintis asmenine higiena. Jokiais būdais nereikėtų naudotis svetimomis nagų priežiūros ir higienos priemonėmis, rankšluosčiais ir batais. Ypatingai didelio atidumo reikia einant į tokias vietas kaip pirtys, baseinas, vandens parkas. Tokiose vietose visuomet reikėtų avėti šlepetes ir laikytis ypač kruopščios higienos. Taip pat reikėtų investuoti į kokybišką avalynę ir stengtis, kad kojos joje neprakaituotų. Dabar sukurta ne tik specialių profilaktinių purškalų, bet ir specialių nagų lakų, apsaugančių nuo grybelio. Nagų grybelį diagnozuoti ir gydymą paskirti turėtų tik gydytojas specialistas.

Kaip rūpintis nagais, kad jie būtų sveiki ir džiugintų akis?

  • Labai svarbi teisinga ir švelni nagų priežiūra, nes jiems gali pakenkti ir per dažnai atliekamas ilgalaikis lakavimas ar nagų priauginimas.
  • Nagams taip pat būtini drėkinamieji ir maitinamieji kremai.
  • Nagų plokštelėms itin naudingos reguliariai atliekamos jūros druskos vonelės.
  • Taip pat naudingos želatinos vonelės. Tereikia dvidešimt gramų želatinos sumaišyti su šimtu ml karšto vandens ir pamirkyti nagus dešimt minučių.
  • Nagų puoselėjimui labai tinka tokie aliejai kaip alyvuogių aliejus, kanapių sėklų aliejus, ricinų aliejus, migdolų ar abrikosų kauliukų aliejus.
  • Citrinos sultys šviesina ir lygina nagų plokšteles.
  • Svarbiausia tinkamai gydyti nagų ir sistemines ligas – tik tuomet nagai bus sveiki ir gražūs.