Mano sūnus, jam 4-eri, nelanko darželio, su juo būna auklė. Ji sako, kad jau būtinai reikia vaiką mokyti skaityti. Man atrodo, kad dar anksti. Ar iš tikrųjų yra konkretus laikas, kada vaiką reikia pradėti mokyti skaityti?
Karina
Klasikinė psichologija nepritaria tėvų entuziazmui dėl ankstyvo mokymo skaityti. Specialistai pateikia visą sąrašą tokiam norui prieštaraujančių argumentų, ir dažniausiai tai yra socialinės priežastys.

Vaikams, kurie kūdikystėje ir ikimokykliniame amžiuje teko žaisti su kortelėmis ir kubeliais, o ne paprastais žaislais, kur kas sudėtingiau bendrauti su bendraamžiais ir pedagogais – ir visai ne dėl to, kad jie yra genialūs. Priešingai, statistika nurodo nemažai kalbos ir intelekto raidos sulėtėjimo atvejų tiems vaikams, kurie iki ketverių-šešerių metų amžiaus pradėjo iš raidžių dėlioti žodžius.

Specialistai nurodo požymius, pagal kuriuos galima spręsti, kad vaikas pasiruošęs mokytis skaityti:
– Mokėjimas kalbėti sudėtiniais sakiniais, gebėjimas atpasakoti mėgstamas pasakas ir pasakojimus, turtingas žodžių bagažas, kelių dainelių ir eilėraščių mokėjimas mintinai.

– Aktyvus domėjimasis knygomis, noras savarankiškai peržiūrinėti knygas, noras, kad knygas paskaitytų suaugusieji, mėgstamų knygų skaitymo imitacija, bandymai kurti savo knygas iš albumo ar sąsiuvinio, domėjimasis raidėmis ir jų pavadinimais, prašymas išmokyti skaityti, bandymai surasti pažįstamas raides iškabose ar knygose, bandymai raides sujungti, perskaityti.

– Logopedinių problemų nebuvimas, gebėjimas iš klausos aiškiai atskirti garsus panašiuose žodžiuose, pavyzdžiui, “buvo” ir “puvo”, mokėjimas teisingai ir aiškiai ištarti visas raides, gebėjimas išskirti garsus žodyje, prisiminti žodį, prasidedantį ta pačia raide, kokia norima arba ta raide besibaigiantį žodį, išskirti bendrą garsą keliuose skirtinguose žodžiuose.

– Atsargus elgesys su knygomis, pagarba joms, noras turėti savo knygų, bendro skaitymo “ritualo” susiformavimas.

Lietuvos sveikata

Vaikų sveikata

Vaikų sveikatos testai