Daugeliui moterų įprastą kosmetinę procedūrą gali gerokai apkartinti diagnozė "cukrinis diabetas". Tačiau ligonis priverčiamas rizikuoti savo sveikata vien dėl to, kad pedikiūras nėra medicininė paslauga.

Paslaugos nebeliko

Cukriniu diabetu serganti klaipėdietė stebisi, kodėl Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL), kaip anksčiau, negalima susitvarkyti kojų nagų. Sergantieji cukriniu diabetu rūpesčių dėl kojų priežiūros turi kur kas daugiau nei sveikieji. Tuo dar kartą įsitikino klaipėdietė Loreta. 20 metų cukriniu diabetu serganti moteris kartą pedikiūrą pasidarė įprastame kosmetikos kabinete. Tačiau po šios daugeliui moterų įprastos procedūros klaipėdietei prireikė chirurgų pagalbos. Dėl įaugusių bei užpūliavusių nagų moteris buvo operuota kelis kartus. Nusprendusi neberizikuoti pacientė sutvarkyti kojų nagus prašydavo slaugytojų, kai gydydavosi KUL Endokrinologijos skyriuje. Tačiau pernai atidarius Diabetinės priežiūros kabinetą toje pačioje ligoninėje šios paslaugos nebeliko. "Man reikalinga nuolatinė specialisto priežiūra, kad ne tik sutvarkytų nuolat įaugančius nagus, bet ir apžiūrėtų žaizdeles ant kojų. Tai aktualu ne tik man vienai", – guodėsi 75 metų moteris.

Priklauso nuo geranoriškumo

KUL Endokrinologijos skyriaus vedėjas Antanas Navickas suabejojo, ar pedikiūras – medicininė paslauga. "Jei nagai blogai karpomi, jie įauga. Tad tai tampa medicinine problema, kuriai išspręsti reikia chirurgo įsikišimo", – dėstė gydytojas.
A.Navickas pacientei patarė kreiptis į KUL Ambulatorinio-konsultacinio skyriaus pirmajame aukšte įsikūrusio Diabetinės priežiūros kabineto specialistę, kuri įvertintų pėdų būklę. Ji nustatytų, ar moteriai reikalinga kosmetinė ar chirurginė procedūra. Pacientei būtina turėti endokrinologo arba šeimos gydytojo siuntimą. Tačiau jei kojų nagų sutvarkymas tėra kosmetinė priežiūra, tai pagalba priklausys tik nuo slaugytojos geranoriškumo. "Niekas nenori daryti ne savo darbo", – pridūrė skyriaus vedėjas.

Pasirūpina nagų priežiūra
Medicinos klinikos "Mirameda" vadovas Markas Kocas tikino, kad sergantiesiems cukriniu diabetu įmanoma pasirūpinti kojų priežiūra. "Miramedos" Klaipėdos filiale ligoniams atliekamas gydomasis pedikiūras, taip pat apžiūrimos kojų žaizdelės, trofinės opos. "Geriau, kad sergančiojo kojas apžiūrėtų bei įvertintų specialistas, kad ligoniui nereikėtų rizikuoti paprastame kosmetikos kabinete. Kartais sergantieji cukriniu diabetu nejaučia atsivėrusių žaizdų", – aiškino M.Kocas. Nejautrios ir pažeidžiamos galūnės, polineuropatija, trofinės opos – tokios yra galimos cukrinio diabeto komplikacijos. Prireikus klinikos uostamiesčio filiale (Minijos g. 2, I korp., 5 a.) pacientą už atitinkamą mokestį konsultuoja gydytojas endokrinologas. Gydomasis pedikiūras kainuoja 60 litų.

Sandra Lukošiūtė, "Klaipėda"

IMED