Rudenį skundžiamės, kad vis dažniau apima liūdesys, subjūra nuotaika. Tokiai būsenai įveikti tikrai nebūtini vaistai – yra daug maisto produktų, kurie gali mūsų organizmą aprūpinti “džiaugsmo vitaminais”.

Riebi žuvis
Tyrimai parodė, kad šalyse, kuriose žmonės dažnai valgo žuvies, depresijos ir savižudybių atvejų pasitaiko rečiau, nei šalyse, kurių gyventojai “mėsėdžiai”. To priežastis – omega 3 riebalų rūgštys, kurios naudingos ne tik širdžiai bei kraujagyslėms, bet ir smegenims. Todėl bent kartą per savaitę reikia valgyti riebios žuvies. Tiesa, geriausia rinktis silkę, mat ji nėra termiškai apdorota, todėl naudingųjų medžiagų joje daugiausia. Be to, silkėje yra ir dar vieno geros nuotaikos garanto – vitamino D.

Apelsinai
Puikus vitamino C šaltinis, kuris reikalingas smegenims tam, kad gyvuliniuose baltymuose esančias aminorūgštis paverstų serotoninu, kitaip vadinamu laimės hormonu. Vitamino C apelsinuose tiek pat kiek ir citrinose, tačiau juose daugiau B grupės vitaminų. Be to, šiuose vaisiuose yra pektinų, kurie gerina virškinimą, padeda iš organizmo pašalinti cholesterolio perteklių.

Košės
Žmogus, ant kurio pusryčių stalo garuoja lėkštė košės, per dieną patiria mažiau streso, nei tas, kuris į darbą išskuba tuščiu skrandžiu. Taip yra dėl kruopose ir grūduose esančių B grupės vitaminų. Be to, rytinė košė padeda geriau susikoncentruoti ir įsiminti informaciją.

Šokoladas
Šiame saldumyne gausu biologiškai aktyvių medžiagų, kurios “priverčia” smegenis gaminti hormonus, atsakingus už malonumo jausmą. Tai, kad plytelė šokolado gali pakelti nuotaiką, ne vienas jau esame išbandę savo kailiu. Toks yra serotonino poveikio. Šios medžiagos trūkumas gali būti apatijos, savigarbos nebuvimo, miego sutrikimų ar net depresijos priežastis.

Žirniai
Žirniai – B grupės vitaminų, kurie reikalingi nervų sistemos veiklai užtikrinti, nuotaikai pakelti ir miegui normalizuoti, šaltinis. Daugelis vengia jų vartoti dėl po to kylančių virškinimo problemų. Išvengti pilvo pūtimo, pavartojus žirnių, nesunku. Prieš vartojimą juos derėtų pusvalandžiui pamerkti į vandenį. Po to vandenį nupilti ir gaminti patiekalą jau kitame vandenyje.

Jūros gėrybės
Jose gausu jodo, kuris teigiamai veikia medžiagų apykaitą, darbingumą ir intelektą. Daugiausiai jodo yra jūros kopūstuose, tačiau ir krevetės turi kuo pasigirti. Be jodo, jose yra B grupės vitaminų ir vitamino D. 

Lietuvos sveikata

Dietos

Sveikos mitybos testai