Saulės spinduliai yra kenksmingi ne tik odai, bet ir akims

Šiai dienai galime džiaugtis tuo, kad jau nebėra madinga atrodyti maksimaliai įdegusiems. Tai buvo toks reiškinys, kuris ypatingai buvo kenksmingas žmogaus sveikatai, nes galėdavo sukelti net ir mirtinų ligų. Tiesa, šiuolaikiniame pasaulyje saulė nepasikeitė, o jos pavojus vis dar egzistuoja – moderni kosmetika mums gali pasiūlyti apsaugines priemonės, kurios padeda apsisaugoti nuo kenksmingų UV spindulių. Taip pat svarbu nepamiršti ir akių, kurios gali smarkiai nukentėti nuo tiesioginės saulės.

Kodėl vasaros sezonas yra toks pavojingas akims?

Tie patys UV spinduliai yra kenksmingi tiek odai, tiek akims. Norint apsaugoti odą, nerekomenduojama saulėje būti nuo 10 iki 14 – 16 valandos. Šiomis valandomis saulė būna pati aktyviausia, o jos spinduliai tiesiogiai krenta ant mūsų kūno odos. Būtent dėl šios tokios pačios priežasties akims yra pavojingos rytinės ir vakarinės valandos, kai saulė būna žemai, tačiau jos spinduliai krenta tiesiai į akis. Taip pat akims gali pakenkti atspindžiai, kurie susidaro nuo smėlio, vandens ar kitų skaidrių paviršių – taip galima lengvai pažeisti tinklainę.
UV spinduliai skirstomi į tris tipus:

  • trumpesni negu 280 nm bangos ilgio (UVC spinduliai)
  • 315–280 nm bangos ilgio (UVB spinduliai)
  • 380–315 nm bangos ilgio (UVA spinduliai)

Pavojingiausi yra UVC spinduliai, tačiau jie mūsų žemės nepasiekia, UVB spinduliai nėra gan didelio intensyvumo, tačiau laikomi pavojingais. Taip yra todėl, nes UVB spindulius sugeria ragena, kuri dengia priekinę akies dalį, todėl šie gali sukelti ragenos nudegimą. Labiausiai kenksmingi yra UVA spinduliai, nes jie geba pereiti pro akies rageną, patekti gilyn į akies struktūrą bei pasiekti lęšiuką ir tinklainę. Labai rekomenduojama apsilankyti – Regos Centras. Jame jums bus atliktas regos testas, pagal kurį akių gydytojas galės išrinkti jums tinkamiausius nuo saulės akinius!

Kas vasaros metu išprovokuoja sausų akių simptomus?

Akims gali pakenkti ne tik UV spinduliai ar atspindžiai, bet ir nešvarus ar sūrus jūros vanduo, vėjas ir smėlis. Šie elementai gali sukelti akių uždegimus ir išprovokuoti sausų akių ligos išsivystymą. Žmogus, kurio akys yra pažeistos UVB spindulių, gali jausti akių skausmą, perštėjimą, ašarojimą, svetimkūnio pojūtį akyse ar šviesos baimę. Jeigu žiema jaučiate, kad jūsų akys yra jautrios nuo sauso patalpų oro, kurį sudaro radiatoriai, tuomet vasarą galite kentėti dėl kondicionierių, kurie sukuria taip pat sauso oro efektą. Akys sausėja dėl to, nes jose yra nepakankamas kiekis ašarų, o šį reiškinį gali sukelti dvi priežastys: maža ašarų gamyba ir per greitas ašarų išgaravimas nuo akių paviršiaus.

Kaip tinkamai pasirūpinti akimis?

Visais metų sezonais nešioti nuo saulės akinius. Net jeigu saulės nėra, vis tiek patartina juos nešioti (ypač jeigu turite jautrias akis). Vasaros metu, kaitriomis dienomis dėvėti skrybelaitę ar kepuraitę su snapeliu. Taip pat lašinti akių lašiukus, kuriuose yra hialurono rūgšties. Ši medžiaga padės palaikyti nuolatinę drėgmę jūsų akyse.