Taip yra. Tai – kas skanu, lyg tyčia yra kenksminga. Nors pasiusk. Tik su branda ir pašlijusios sveikatos simptomais pradedam atsirinkti kiek sau galime leisti daryti nuodėmes.

 

Traškučiai
Tikra vaikų pagunda ir mamų nelaimė. Ir ne tik mamų. Neseniai teko matyti vaizdelį, kaip mažoje Vilniaus maisto produktų parduotuvėje apsipirkinėjo užsienio lietuvės. Tokios, kurios, regis nuo smarkesnio judesio subyrės. Jos buvo greičiausiai iš Amerikos. Bobulytės praėjo pro šviežių bandelių, skanių lietuviškų sūrelių skyrių. Kiek pašurmuliavusios bobutės nusipirko traškučių ir kokakolos.
Traškučiai, liaudyje vadinami čipsais – tai ypač aukštoje temperatūroje apkepinti bulvių ar kukurūzų gaminiai. Būta čia visokių teorijų: neva tai traškučiuose labai daug kancorageninių medžiagų. Mokslininkai iki šiol ginčijasi. Tačiau tiksliai žinoma, kad čia labai daug riebalų, kurie skatina aterosklerozės vystymąsi. Taip pat čia per daug druskos bei kalorijų, nuo kurių tunkama, didėja kraujospūdis, pradeda kamuoti rėmuo. Čipsais neverta smaguriauti net retomis progomis. Dietologai rekomenduoja juos pamiršti.

Gruzdintos bulvytės
Tai – čipsų pusseserės. Čia gausu vėžį sukeliančių medžiagų, druskos, riebalų, Jei tenka rinkis iš dviejų blogybių – čipsai ar gruzdintos bulvytės, geriau rinkitės antrąsias. Bet jas ragaukite nedažniau nei kartą per pusmetį.

 

Ryškiai rožinis kumpis
Įtartina. Ar jis natūralus, ar toks gali būti iš prigimties? Ne. Mėsos kombinate į kiaulienos gabalus suleidžiama vandens su nitratų druska bei įvairiais prieskoniais. Tada mėsa išbrinksta ir sveria du kartus daugiau nei prieš injekciją. Natūrali raumens struktūra suardoma, bet gaminys įgauna prekinę išvaizdą. Valgydami tokią produkciją suvartojame labai daug druskos. Rezultatai: patinimai, migrena, aukštas kraujospūdis. Jei negali gyventi be mėsos – tai suvalgyk porą plonų kumpio griežinėlių su riekele rupios duonos.

Tirpi kava
Kaip ji gaminama? Iš pradžių išverdama labai stipri kava ir paskui ji išgarinama. Sausi likučiai paverčiami milteliais arba granulėmis. Priešingai nei pupelės, tirpi kava yra koncentratas. Joje yra labai daug kofeino ir todėl tokio gėrimo mėgėjai neturėtų stebėtis, kad padažnėja širdies ritmas, kamuoja skrandžio skausmai. Net jei ir labai norisi tokios kavos – nepiktnaudžiauk ir gerk ją tik kartą per savaitę.

Gazuoti gėrimai
Jie ruošiami paprastai: iš vandens, cukraus, dažų ir konservantų. Kai kuriuose gėrimuose yra ortofosforo rūgšties, kuri silpnina plaukus. Rudos spalvos gėrimuose gausu medžiagų, kurios tamsina dantis. Sako, kad kai kuriais garsių vardų gazuotais gėrimais žmonės valo unitazus – jie nušveičia viską. Ar dar norite rizikuoti savo sveikata? Na, jei labai labai – tai tik viena stikline per savaitę.

Kepinti žemės riešutai su druska
Natūralus produktas, bet sugadintas. Druska ir riebalai (o jų ir nekeptuose riešutuose nemažai) – blogas derinys. Kepant susidaro medžiagų, kurios slopina natūralų saiko jausmą, todėl tokių riešutėlių sulesame pusantro karto daugiau. Rezultatas – suapvalėjusi apatinė dalis. Jei labai juos mėgsti – saikingai pagardink salotas.

Greitai ruošiamos sriubos ir makaronai
Pirmiausiai išverdama sriuba, o paskui paruošiamas koncentratas, į kurį pridedama konservantų, dažų bei skonio stipriklių. Taip sukuriamas produktas, kuriame labai daug druskos, bei įvairiausių maisto priedų. Pavyzdžiui natrio gliutamato, kuris sustiprina mėsos skonį, bet vėliau nuo jo gali pradėti skaudėti galvą. Tokios sriubos kenkia skrandžiui ir nuo jų gali pradėti griaužti rėmuo. Greitai ruošiamos sriubos ir makaronai skirti žygiams su palapinėmis. Kitais atvejais jų vartoti neverta.

Lietuvos sveikata

Skanių, bet kenksmingų produktų TOP 7