Valgykime daugiau granatų!

Tikriausiai ne kartą teko girdėti, kad granatų sultys stiprina kraują. Tačiau didžiausią naudą gausime tuomet, jei valgysime pačius granatus, mat juose gausu ne tik organizmui vertingų medžiagų, bet juose labai daug ląstelienos, kuri būtina normaliai virškinimo funkcijai. Pakalbėkime apie granatmedį, granatų vaisių maistinę vertę ir priežastis, kodėl turėtume valgyti daugiau granatų.

Kas užaugina granato vaisius?

Paprastasis granatmedis (Punica granatum) – raudoklinių (Lythraceae) šeimai priklausantis medis arba krūmas. Daugiausiai auga Irane, Pakistane ir gretimose šalyse, tačiau dabar paplitęs kur kas plačiau. Granatmedis dabar auginamas ir Artimuosiuose rytuose, ir Indijoje, ir Azijoje, ir JAV, ir netgi Viduržemio regione. Vadinasi, šis vaisius pamėgtas visame pasaulyje.

Šis augalas užauga iki 4,5-8,5 metrų aukščio. Jis žydi ryškiai raudonais, nedideliais, penkis vainiklapius turinčiais žiedais. Vaisius – granatas, turintis kietą raudoną luobelę, kuri gaubia apie 500-700 sėklų. Valgomoji dalis yra raudonas sėklas gaubiantis minkštimas, kuris pasižymi ypatingu sultingumu, todėl iš granatų gali būti spaudžiamos sultys, gaminami įvairūs sirupai, padažai ir kiti kulinariniai gardumynai.  

Kokių vertingų medžiagų yra granatų vaisiuose?

100 gramų granatų sėklų tėra apie 80-82 kcal, tačiau naudingų medžiagų šiame vaisiuje itin daug. Granatuose beveik nėra riebalų (apie 1,2 g/ 100 g) angliavandenių – apie 18-20 g. Granatai išsiskiria kalio kiekiu – 100 g vaisiaus sėklų yra net apie 236 mg kalio. Taigi tai puikus vaisius, padedantis išvengti hipokalemijos. 100 gramų vaisiaus yra apie 4-5 g skaidulinių medžiagų ir iki 2 gramų baltymų. Taip pat yra apie 10-12 mg vitamino C, apie 10 mg kalcio, apie 12 mg magnio, iki 0,5 mg geležies ir įvairių B grupės vitaminų. Šiuose vaisiuose taip pat yra rauginių medžiagų, fitoncidų, flavonoidų, organinių rūgščių, vitaminų K ir PP. Granatai nuo seno vartojami kaip organizmą stiprinantys ir jėgų suteikiantys vaisiai. Jų nauda aktyviai tyrinėjama ir šiandien. Manoma, kad šie vaisiai gali ne tik padėti sustiprinti imuninę sistemą ir kraują, bet ir suteikti organizmui naujų jėgų.

Dėl kokių priežasčių turėtume valgyti daugiau granatų?

Granatai nuo seno vartojami mažakraujystei gydyti, nes juose yra ne tik geležies, bet ir B grupės vitaminų. Šie vaisiai yra puikus antioksidantų šaltinis, padedantis apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio. Ypač naudingi antocianinai, kurie granatams suteikia būdingą sodrią spalvą. Šiuo metu labai plačiai tyrinėjamas granatų ekstrakto priešvėžinis poveikis. Yra įrodymų, kad vos viena stiklinė granatų sulčių per dieną gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų, pavyzdžiui, aterosklerozės riziką. Granatų sultys tinkamos įvairiomis uždegiminėmis ligomis sergantiems pacientams. Įrodyta, kad granatai itin naudingi akių ligomis, cukriniu diabetu, kraujo ligomis sergantiems pacientams. Granatų sultys gerina apetitą ir padeda reguliuoti virškinimo funkciją, gydyti viduriavimą, mažinti pykinimą. Granatų sultys itin tinkamos tiems, kurie kenčia nuo pasikartojančio aftinių opų formavimosi. Taigi šiuos vaisius reikėtų valgyti dažniau ne tik lėtinių susirgimų turintiems, bet ir jų išvengti norintiems asmenims.

Gal po granatą?