Turbūt neretas mūsų žino, kokį diskomforto jausmą sukelia burnos ertmėje atsiradusios opelės – vadinamosios aftos. Kiekvieną kartą valgant, jos yra pažeidžiamos, ir gijimo procesas ilgėja. Be to, per burnos opeles į gilesnius audinius gali patekti infekcija, todėl, joms atsiradus, būtinas vietinis gydymas ir tinkama burnos higiena.

Kodėl jos atsiranda

burnos opelių (aftų) gali atsirasti ant liežuvio, skruostų, net ant dantenų, Aplink tokią opelę gleivinė būna paburkusi, paraudusi, pažeista sritis skausminga. Aftos atsiranda dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, dėl mechaninio pažeidimo (įsikandimo į skruostą), streso, taip pat patekus i organizmą virusui, esant alerginėms reakcijoms.

Kartais tokių opelių gali atsirasti po įvairių odontologinių procedūrų. Tačiau, kaip pastebi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto odontologė Asta Visokinskienė, po odontologinių procedūrų aftos gali susidaryti tik tuo atveju, jei buvo pažeistas gleivinės barjeras, t.y. turėjo būti atlikta chirurginė intervencija (rautas dantis, ypač aštuntas, atlikta periodontologinė operacija ir kt.).

Opelių kartais atsiranda nešiojantiesiems dantų protezus, kurie ne visiškai gerai pritaikyti prie žandikaulio formos. Tokiu atveju mechaniškai dirginamos susidariusios opelės, gali susidaryti ir naujų, taigi neretai protezų nešioti tampa neįmanoma.

Kada reikia gydyti

Odontologė nuramina, kad šiaip po odontologinių procedūrų aftos nesusidaro. Dažniausiai taip atsitinka į organizmą pakliuvus virusui. Beje, mokslininkų nuomone, aftų kartojimasis susijęs su imuninės sistemos nusilpimu, todėl pataria greta vietinio gydymo stiprinti ir imunitetą.

„Aftos gali būti pavienės ir dauginės. Gali net pakilti temperatūra, pasireikšti organizmo intoksikacija. Jei opelės pavienės, jų neskauda, gali sugyti ir pačios. Esant dauginėms aftoms, reikalingas vietinis,o kartais ir bendrinis gydymas,“ – sako odontologė.

Paklausta, ar aftų negali sukelti dantų pastos, A. Visokinskienė nuramina, kad dantų pastos aftų sukelti neturėtų, nebent žmogus alergiškas kuriai nors pastos
sudedamajai daliai.

Nors tokios opelės maždaug per dešimt dienų paprastai išgyja savaime, tačiau odontologė pastebi, kad, atsiradus aftų, burnos higiena turi būti ypač gera, kitaip gali prisidėti antrinė infekcija, nes burnos ertmėje pilna bakterijų.

Dantis reikia valyti šepetėliu kaip įprasta, bet kartu naudoti antiseptinius skalavimo skysčius. Pačias aftas galima praplauti antiseptikais, po to sutepti aliejais su vit. A, D, E, šaltalankio aliejumi ir kt. Tačiau, atsiradus daugybiniam aftiniam bėrimui, odontologė pabrėžtinai skatina kreiptis į specialistą.

Parengė Daiva Kazlauskienė

Burnos opelės