+0
-1
-1

Paskutiniais duomenimis, pasaulyje cukriniu diabetu serga daugiau nei 220 mln. žmonių. Iki 2025 m. dėl netinkamo gyvenimo būdo šis skaičius, manoma, išaugs iki 333 mln. Nuo diabeto per metus miršta apie 6,3 proc. sergančiųjų, o išsivysčiusiose šalyse ši liga yra ketvirta mirtingumo priežastis. Dažna blogai valdomo cukrinio diabeto pasekmė – įvairios komplikacijos, o viena dažniausiai pasitaikančių – diabetinė pėda ir kojų amputacija. Gydytojai teigia, jog, tinkamai prižiūrint kojas, amputacijų skaičių galima sumažinti net 45–85 proc.

Diabeto komplikacijos

Diabetas yra lėtinė visą gyvenimą trunkanti liga, kurią būtina rūpestingai valdyti. To nedarant arba darant netinkamai, vystosi hiperglikemija, ilgainiui pažeidžianti kūną, sutrikdanti įvairių organų bei audinių veiklą ir sukelianti trumpalaikes bei ilgalaikes diabeto komplikacijas. Šios esti įvairios.

Širdies bei kraujagyslių ligos. Dažniausios jų – širdies angina,infarktas, nepakankamumas ir priepuolis.

Inkstų ligos (diabetinė nefropatija). Susergama, kai pažeidžiamos inkstų kraujagyslės ir padidėja baltymų kiekis šlapime. Ši liga lėtai progresuoja, kol galiausiai išsivysto inkstų veiklos nepakankamumas.

Akių ligos (diabetinė retinopatija). Tai – akies tinklainės kraujagyslių pažeidimas dėl nekoreguojamo arterinio kraujo spaudimo ir didelio gliukozės kiekio kraujyje.

Nervų ligos (diabetinė neuropatija). Diabetas pažeidžia nervų struktūrą. Kojų tirpimas ir jautrumo praradimas yra pagrindinis kojų nervų pažeidimo sukeltas reiškinys.

Diabetas ir kojos

Iš visų diabeto komplikacijų kojų amputacija yra brangiausiai kainuojanti ir labiausiai sunkinanti žmogaus gyvenimą. Paskaičiuota, kad apie 70 proc. visų atliktų kojų amputacijų priežastis – cukrinis diabetas. Dėl neuropatijos ir išemijos – šių ligų pavojus diabetu sergantiems žmonėms daug didesnis – atsiranda pėdų opų ir lėtai gyjančių žaizdų storoje suragėjusioje padų odoje. Nuo jų išsivysčiusiose šalyse kenčia 5 proc. diabetu sergančių žmonių. Kilus opų infekcijai, dažnai tenka amputuoti.

Pagrindinės pėdų opos priežastys
•   Nervų pažeidimas (periferinė neuropatija)
•   Pėdos deformacijos, pvz., plaktukiniai pirštai, halux valgus (kauliukai), nuospaudos, įvairios pėdų formos, dėl kurių sunku rasti tinkamą avalynę.
•   Pėdų kraujotakos sutrikimai (periferinių kraujagyslių ligos).
•   Nereikšmingai atrodantys sužeidimai storoje suragėjusioje padų odoje.

Periferinės neuropatijos pasekmė yra pėdos nejautra: pėdos sustingsta, sužeidimai dažnai nepastebimi, kadangi jų neskauda.

Nemažesnė problema atsiranda esant pažeistiems pėdų nervams ir dėvint netinkamą avalynę. Dėl neuropatijos gali deformuotis padas, pirštai, pasikeisti eisena. Taip didėja spaudimas ir krūvis kai kurioms suragėjusio pado sritims, tad ilgainiui vietose, kur spaudimas didžiausias, susiformuoja nuospaudos. Per laiką jos gilėja, kol atsiranda opa.

Kai pėda nepakankamai aprūpinama krauju, kyla dar daugiau problemų. Pėdoms reikia deguonies ir svarbiausių maisto medžiagų, kurias „atneša“ kraujas. Sergantiesiems diabetu šis aprūpinimas neretai būna sutrikęs, o tai lėtina žaizdų gijimą. Kai kraujotaka ypač pablogėja, didėja pėdos audinių irimo pavojus. Pažeista vieta apmiršta, juoduoja, ir pradeda vystytis gangrena.

Galiausiai, žmonės, kurių nervams pakenkta, mažiau jaučia skausmą, dažniau susižeidžia. Jie nepajunta traumos, į batus patekusio akmenėlio ar kito aštraus daikto, nejaučia iki pūslių ar kraujo trinančios avalynės. Vaikštant basomis, neretai net nepajuntama ant ko nors užmynus.

Be to, sergant diabetu pėdų oda dažnai būna labai sausa, ragėjanti, linkusi trūkinėti, tad bakterijos gali užkrėsti pėdą. Sergančiojo organizmas sunkiau kovoja su infekcija, o sumažėjęs jautrumas trukdo nustatyti požymius, dažnai kol infekcija tampa labai pavojinga.

Finansiniai sunkumai

Be sunkių sveikatos problemų, diabetinė pėda kelia ir nemažų ekonominių problemų. Amputacija, dėl kurios reikia ilgai gydytis ligoninėje, reabilitacijos programos įgyvendinimas ir padidėjusi socialinė pagalba bei slauga namuose kainuoja itin brangiai. Išsivysčiusiose šalyse pažeistoms pėdoms gydyti reikia 12–15 proc. visų sveikatos priežiūros išteklių. Manoma, kad Vakarų šalyse diabetu sergančiojo opų gydymas kainuoja apie 7–10 tūkst. JAV dolerių. Amputacijos tiesioginė kaina – nuo 30 iki 60 tūkst. JAV dolerių.

Profilaktika ir gydymas

Mokslininkai teigia, kad griežta diabeto kontrolė ir tinkamas diabetinės pėdos gydymas padeda lengvai išvengti nuo 45 iki 85 proc. visų amputacijų.

Rekomenduojama
•   Mokyti kuo anksčiau nustatyti pažeidimą
•   Suprasti ligos simptomus
•   Organizuoti skubią pagalbą
•   Anksti nustatyti infekciją ir adekvačiai gydyti
•   Optimaliai kontroliuoti cukrini diabetą

Keletas patarimų sergantiesiems
•   Kojas kasdien apžiūrėkite, patikrinkite, ar nėra įdrėskimų, įpjovimų, sumušimų, pūslių, patinimų, spalvos pokyčių, atvirų skaudulių. Atsiradusias žaizdas uždenkite švariais tvarsčiais. Žinokite, kad pažeidimas gali būti, nors ir nejaučiate skausmo. Apie pastebėtus pažeidimus nedelsdami praneškite savo gydytojui.
•   Visada saugokitės, kad nesusižeistumėte pėdų. Tinkamą avalynę mūvėkite ir namuose, ir lauke. Venkite avalynės, kurios smailūs galai, aukšti kulnai, aštrūs dirželiai ir pan.
•   Venkite vaikščioti basomis net ir namuose.
•   Prieš audamiesi patikrinkite batų vidų, ar juose nėra pašalinių objektų, šiurkščių siūlių ir pan.
•   Mūvėkite ne per ankštas medvilnines ar vilnones kojines.
•   Kasdien kojas plaukitės vandeniu su muilu. Rūpestingai išsivalykite tarpupirščius, nusausinkite pėdas, odą minkštinkite aliejumi ar kremu.
•   Sustorėjusią kietą pėdų odą kasdien tepkite specialiu tepalu. Jo sudėtyje turėtų būti salicilo rūgšties ir šlapalo – tada priemonė efektyviai suminkštins sukietėjusią odą ir padės ją nusluoksniuoti.

Gydymas

Diabetui pažeidus nervus, kojų jautrumas negrįžta. Nutirpusias pėdas reikia saugoti, ypač didesnio spaudimo vietas. Sutrikusi kraujotaka gali būti gydoma chirurginiu būdu. Pėdų infekcija gydoma antibiotikais. Negyvybingi audiniai kartais šalinami. Taip pat būtina kraujo gliukozės, arterinio kraujo spaudimo ir cholesterolio kontrolė.

Parengė Julija Čeponaitė
Parengta pagal http://www.worlddiabetesday.org
 
Sveikas žmogus