Naujos struktūrinės formos preparatas ketoprofenas lygiai taip pat efektyviai kontroliuoja, malšina nelėtinį (trumpalaikį) skausmą, tik geriau toleruojamas negu jo pirmtakas – įprastinis ketoprofenas. Apie tai rugsėjo pabaigoje Niujorke paskelbė Vokietijos mokslininkai, remdamiesi 3-os fazės klinikinio tyrimo rezultatais, kuriuos išspausdino žurnalas „Clinical Drug Investigation“ („Klinikiniai vaistų tyrimai“). Šios studijos metu buvo palyginti nesteroidinis vaistas nuo uždegimo ketoprofenas (raceminis junginys) ir jo enantiomerinė, grynoji, forma – deksketoprofenas (trometamolis).

 

Dr. Andreas Wagenitz ir dr. H.Zippel iš Berlyno medicinos universiteto ištyrė 252 pacientus, kentusius vidutinio stiprumo ar stiprų skausmą po klubo ar kelio sąnario endoprotezavimo operacijų, atliktų taikant bendrąją narkozę. Viena grupė pacientų buvo gydoma ketoprofenu (po 100 mg kas 8 val. į veną), kita grupė – deksketoprofenu trometamoliu (po 50 mg kas 8 val. į veną) dvi dienas.

 

Pacientai juntamo skausmo stiprumą įvertino 40-čia ar daugiau punktų iš 100 pagal standartizuotą vizualinę analoginę skausmo skalę. Skausmo stiprumas ir pobūdis buvo vertinami įvairiu metu dviejų dienų laikotarpiu. Pacientai taip pat nurodė, kaip dažnai jiems prireikė papildomų analgetikų skausmui malšinti.

Abiejų preparatų pirmos dozės analgezinis efektas statistiškai patikimai nesiskyrė. Vadinamųjų „gelbstinčių“ (papildomų) analgetikų poreikis abiejų grupių pacientams buvo daugmaž vienodas: 81,3 proc. gydytų deksketoprofenu ir 87,1 proc. – gydytų ketoprofenu. Analgezinis deksketoprofeno efektas po pradinės dozės truko vidutiniškai 284,8 min., po ketoprofeno dozės – vidutiniškai 308,5 min.

 

Beveik visi studijos dalyviai, be analgetikų, po sąnarių persodinimo operacijos buvo gydomi ir mažo molekulinio svorio (frakcionuotais) heparinais, tačiau su antikoaguliacine terapija susijusių šalutinių nepageidaujamų reiškinių nenustatyta.

Tyrimo autoriai nurodo, kad raceminių vaistų formų pakeitimas enantiomerinėmis, grynomis, yra labai perspektyvus, sudaro galimybę mažesnėmis dozėmis pasiekti tą patį terapinį efektą, o taip pat ir padidinti gydymo saugumą, sumažinti nepageidaujamų poveikių riziką. Šią naują strategiją įkūnija deksketoprofeno S(+) formos sukūrimas.

 

Parengė Jonas Kastys