Pagal Hey, Doc, Is It OK for Me to Drink Coffee? Am J Medicine 2009;122(7):597–598.

 

Daugelis pacientų, sergančių koronarine širdies liga, cukriniu diabetu ar hipertenzija, stengiasi vengti kavos su kofeinu, nes yra informuoti, kad ji gali didinti kraujospūdį, bloginti cukrinio diabeto kontrolę ar net skatinti miokardo infarktą. Kai kurie pacientai jaudinasi dėl to, kad kava gali sukelti vėžį.

Šiame straipsnyje Arizonos universiteto Medicinos kolegijos dėstytojas ir žurnalo The American Journal of Medicine redaktorius Jozefas S.Alpertas glaustai cituoja gausius įrodymus, kad nuosaikiai geriama kava su kofeinu (kai kurių tyrimų metu 1–3 puodeliai per dieną, o kitų net daugiau) nėra susijusi su kliniškai reikšmingu kraujospūdžio padidėjimu, žalingais cholesterolio koncentracijos serume pokyčiais, miokardo infarktu ar įvairiais piktybiniais procesais.

Kai kurių retrospektyvinių tyrimų duomenimis, kavos su kofeinu vartojimas buvo susijęs su didesniu sergamumu ir mirštamumu nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Kitų tyrimų duomenimis, kava gali sukelti kasos vėžį (1). Visais šiais senų tyrimų duomenimis dabar nebetikima (1–10). Tai galėtų nudžiuginti mėgstančius stiprią rytinę kavą.

 

Dabartines nuostatas apie kavos su kofeinu vartojimą būtų galima apibendrinti taip:

1. Žmonėms, reguliariai negeriantiems kavos, nuo kofeino kraujospūdis nedaug padidėja. Tačiau šis padidėjimas greitai išnyksta, jei kavos vartojama reguliariai (1, 5, 6). Hipertenzija dėl kavos su kofeinu neišsivysto.

2. Kavos su kofeinu vartojimas nesukelia miokardo infarkto, o pacientams, kuriems nustatyta koronarinė širdies liga, nepadažninakrūtinės anginos priepuolių. Paskutiniai tyrimai rodo, kad vartojant kavą su kofeinu širdies ir kraujagyslių ligų rizika faktiškai sumažėja (1–3, 7).

3. Vartojant kavą su kofeinu bendro ar mažo tankio cholesterolio koncentracija serume nepadidėja (2).

4. Vartojant kavą su kofeinu nepadažnėja širdies aritmijų net ir tiems pacientams, kuriems praeityje yra buvę piktybinių skilvelinių aritmijų (1, 8, 9).

5. Vartojant kavą su kofeinu, cukrinio diabeto kontrolė neblogėja ir nedidėja diabetinių komplikacijų rizika (1, 10). Nes sergantys cukriniu diabetu nededa daug cukraus į kavą ir nevalgo spurgų. Tyrimo Health professionals follow-up duomenys įrodo, kad vartojant kavą su kofeinu mažėja rizika susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu (10).

6. Nėra įrodymų, kad vartojant kavą su kofeinu didėja rizika susirgti piktybiniais navikais (1). Taip pat nėra galutinai įrodyta, kad vartojant kavą su kofeinu moterims didėja rizika susirgti fi brocistine krūtų liga (1).

7. Vartojant kavą su kofeinu gali mažiau ar daugiau sutrikti miegas. Tačiau ją geriantiems reguliariai išsivysto tolerancija ir šis erzinantis simptomas išnyksta.

8. Reguliariai vartojant kavą su kofeinu, vystosi tolerancija kofeinui, todėl atsiranda nežymių simptomų, dažniausiai galvos skausmas, jei kavos neišgeriama.

9. Kai kuriems žmonėms gali pasireikšti virškinamojo trakto simptomų, pvz., rėmuo. Tai ne dėl kofeino, nes panašių simptomų gali atsirasti ir geriant kavą be kofeino. Tarp kitko, vadinamojoje kavoje be kofeino vis tiek yra nedidelis jo kiekis, taip pat ir kitų organinių medžiagų, įskaitant antioksidantus (4).

Taigi, rytinės (ar popietinės, vakarinės) kavos mėgėjai gali nesibaimindami gerti savo mėgstamą kavą su kofeinu ir mėgautis galbūt naudingu įpročiu.

 

Parengė

gyd. Kristina MARCINKEVIČIENĖ

Žurnalas “Internistas”