ĮVADAS

Ūminė viršutinių kvėpavimo takų infekcija yra viena iš penkiasdešimties dažniausiai pasitaikančių ligų (1, 2), sutrikdanti nosies funkciją. Pavyzdžiui, JAV šios ligos lemia 2,5 proc. visų ambulatorinių vizitų (1). Lietuvoje tai viena iš dažniausių vaikų kreipimosi į pediatrus priežasčių, tarp suaugusiųjų tai viena iš svarbiausių trumpalaikio nedarbingumo priežasčių.

Viršutinių kvėpavimo takų infekcija gali būti sergama net keletą kartų per metus.

Pirmasis barjeras infekcijai yra sveika nosis. Ji taip pat filtruoja orą bei sulaiko mažas dalelytes, pavyzdžiui, žiedadulkes, drėkina įkvėpiamą orą ir iki kūno temperatūros sušildo šaltą orą, prieš jam patenkant į plaučius. Peršalus, sergant gripu ar pasireiškus alergijai, kai nosis užsikemša arba atsiranda sloga, šios nosies funkcijos sutrinka.

Susidaro sąlygos plisti infekcijai. Viršutinių kvėpavimo takų ligos nėra grėsmingos, tačiau daugeliu tyrimų įrodyta, kad jos pablogina gyvenimo kokybę, yra trumpalaikio nedarbingumo priežastis.

Dėl šių priežasčių mažėja darbo dienų skaičius, nesukuriamas optimalus bendras vidaus produktas. Kita vertus, užleista ūmi infekcija gali pereiti į lėtinę ir sukelti sunkius nepageidaujamus reiškinius. Todėl būtinas tinkamas ir ankstyvas gydymas.

Nustatyta, kad viršutinių kvėpavimo takų ligos labiausiai paplitusios tarp tų žmonių, kurie turi daug tiesioginių kontaktų su kitais (personalo atrankos darbuotojai ar netgi gydytojai), gyvena perpildytose patalpose (studentai, kareiviai).

Tyrimų išvadomis pagrįstos profilaktikos priemonės: vengimas kontakto su sergančiuoju, sergančiųjų sąmoningumo skatinimas ir savanoriškas savo judėjimo laisvės ribojimas. Pasaulyje išleidžiami milijardai šioms ligoms gydyti, o be rekomenduojamų profi laktikos priemonių dažnai skiriama medikamentų – dekongestantų, antihistamininių vaistų ir retkarčiais antibiotikų (2–4). Nustatyta, kad dekongestantai sumažina nosies užburkimą (6–9), antihistamininiai preparatai (10, 11) ir ipratropio bromidas (5, 12) sumažina nosies sekreciją.

Purškiami kortikosteroidai palengvina ligos simptomus (13). Tai sintetiniai vietinio vartojimo medikamentai, tačiau jie turi ir nepageidaujamo poveikio, o patekę į sisteminę kraujotaką gali sukelti itin nemalonius nepageidaujamus įvykius.

Be šių vaistų, ūminiam rinitui ir slogai gydyti skiriama ir hipertoninių jūros

druskų vandeninių tirpalų purškalų, kurie padeda atkurti natūralias nosies gleivinės funkcijas bei palengvina peršalimo simptomus. Tai natūrali priemonė, išgaunama toli nuo krantų iš švaraus jūros ar vandenyno vandens, kuris paskui dar kartą išvalomas gamyklose. Hipertoninis jūros vandens tirpalas – saugus preparatas, kuris beveik neturi šalutinio poveikio (labai retais atvejais pacientai skundžiasi dirginimu ar nosies gleivinės sausėjimu) ir tinka tiek jauniems, tiek vyresniems pacientams.

 

HIPERTONINIŲ JŪROS DRUSKŲ VANDENINIŲ TIRPALŲ VEIKSMINGUMO ĮVERTINIMAS

 

Dažniausiai peršalimo infekcija yra virusinė liga, jos kontrolei neskiriamas etiologinis gydymas, o antibiotikų skyrimas – žingsnis į neracionalią antibiotikų terapiją. Svarbiausia peršalimo ligų gydymo taktika – simptomų mažinimas. Viena iš priemonių veiksmingai peršalimo ligų kontrolei yra hipertoniniai jūros druskų tirpalai.

Klinicistai yra pastebėję, kad šie tirpalai (buferinis 2 proc. druskų tirpalas) sutrumpina peršalimo (rinosinusito) simptomus (14, 15). Praktikų pastebėjimai grindžiami teoriniais argumentais.

Neseniai iškeltos hipotezės, kad didelę reikšmę turi nosies gleivinės ląstelių membranoje esančios blakstienėlės, neleidžiančios virusiniam rinitui progresuoti į bakterinį rinosinusitą. Įrodyta, kad sveikiems žmonėms hipertoninis jūros druskų tirpalas pagerina mukociliarinį klirensą (14). Pagerėjus mukociliariniam klirensui, gerėja nosies sekreto pasišalinimas, drėkinama gleivinė, lengvėja simptomai: užtikrinamas geresnis kvėpavimas pro nosį ir geresnė paciento savijauta bei gyvenimo kokybė. Tačiau trūkstant objektyvių tyrimų, Patricia Adam su kolegomis atliko atsitiktinių imčių tyrimą, kuriuo siekta įvertinti izotoninio (fiziologinio) bei hipertoninio jūros druskų tirpalų veiksmingumą.

Buvo tirti 143 suaugę pacientai, kuriems diagnozuotas peršalimas ar ūminis rinitas. Tyrimas vykdytas vasaros, žiemos ir pavasario mėnesiais. Į tyrimą neįtraukti pacientai, sergantys alerginiu rinitu, bronchitu ar faringitu, taip pat tie, kuriems simptomai tęsėsi daugiau nei tris savaites ar buvo skirti kiti nosies purškalai. Pacientai skundėsi nosies užburkimu, sloga, kosuliu, karščiavimu, veido tempimo ar galvos, dantų skausmu.

Tiriamieji atsitiktinai buvo suskirstyti į tris grupes. Vienoje iš jų skirtas hipertoninis jūros druskų tirpalas (pirma grupė), kitos dvi – kontrolinės, t. y. skirtas izotoninis purškalas (antra grupė) ir trečia grupė, kuriai purškalų neskirta (15). Vertinant trijų grupių rezultatus, pastebėta, kad gydymas jūros vandens tirpalais buvo veiksmingas.

Hipertoniniai jūros druskų tirpalai pasižymi visomis izotoniniams druskos tirpalams būdingomis savybėmis. Be to, šie tirpalai veikia kaip dekongestantai.

Vaikams, sergantiems ūminiu sinusitu, skiriant hipertoninius jūros druskų tirpalo lašus į nosį (4 kartus per dieną 10 dienų) pasireiškia geresnis efektas nei skiriant antibiotikų, kurių apskritai nevertėtų skirti, nesant akivaizdžių bakterinės infekcijos požymių (15–18).

Tyrimai parodė, kad sveikiems žmonėms, dirbantiems gamybinėje aplinkoje, kurioje yra užterštas oras, tokiu tirpalu praplovus nosį, klinikiniai simptomai sumažėjo bei pagerėjo mukociliarinis klirensas (19). Todėl visiems, dirbantiems dulkėtose patalpose (cemento, medienos dulkių) kenksmingomis oro sąlygomis, būtina rekomenduoti hipertoninius jūros druskų tirpalus: tik taip išsaugoma sveika nosies gleivinė, išplaunamos žalingos dalelės, todėl gerėja apsauginės nosies funkcijos. Liselott Tano su kolegomis atliko tyrimą, kurio tikslas buvo įvertinti, ar druskos tirpalas sumažina viršutinių kvėpavimo takų uždegimo simptomus. Buvo tiriami suaugę asmenys. 108 tiriamieji buvo suskirstyti į dvi grupes. Pirma grupė vartojo druskos tirpalo purškalą, antra – tik registravo simptomus ir jokių priemonių nevartojo. Tyrime buvo išskirti būtinieji simptomai: rinitas, vien tik užburkusi nosis nebuvo pakankamas požymis, simptomai turėjo tęstis ne mažiau kaip 3 dienas, jei buvo skaičiuojamas naujas ligos atvejis tam pačiam asmeniui, turėjo praeiti septynių dienų laikotarpis be jokių ligos simptomų. Tyrimas tęsėsi 5 mėn. – nuo spalio iki vasario mėnesio. Pirmoje grupėje tiriamiesiems klinikiniai simptomai truko vidutiniškai 9,4 d. ir 13,4 d. antroje grupėje, kuri druskos tirpalo nevartojo. Vartojant druskos tirpalo purškalą simptomai vidutiniškai truko 6,4 dienas. Be šios priemonės vartojimo simptomai išliko vidutiniškai 11 d.

Remiantis šiuo tyrimu, druskos tirpalai veiksmingai užtikrina greitesnį gyvenimo kokybės normalizavimą, sumažina nedarbingų dienų skaičių (1 pav). Kai kurie in vitro tyrimai parodė, kad purškiant į nosį druskos tirpalą, gleivės tampa mažiau klampios, nes didėja vandens kiekis jose, lengviau išsivalo nosies ertmė, suaktyvinamas dirginančių medžiagų pašalinimas nuo gleivinės paviršiaus.

 

Hipertoniniai jūros druskų tirpalai - ne tik ūminėms peršalimo ligoms gydyti, bet ir profilaktikai

 

 

Teigiamas druskos tirpalo poveikis gleivinei aiškinamas tuo, kad sumažėja uždegimo mediatorių kiekis nosies sekrete. Svarbus ir mechaninis galimai žalingų medžiagų pašalinimas, geresnė blakstienėlių funkcija (mukociliarinio klirenso koefi ciento padidėjimas) (20–23).

Jūros druskų tirpalai nuo paprastų druskos tirpalų skiriasi tuo, kad juose yra daug mineralų ir mikroelementų. Šiuose tirpaluose gali būti daugiau nei 90 skirtingų mineralų ir kitų mikroelementų: natrio, kalio, kalcio, magnio, chlorido, sulfato, bromido, jodido, hidrokarbonato jonų ir daugelio kitų veikliųjų medžiagų.

Magnis stabilizuoja eozinofi lus, putliąsias ląsteles, todėl silpnėja alerginės reakcijos, manganas aktyvina ląstelinį imunitetą, mažina uždegimą veikiančių aktyvių medžiagų koncentraciją, varis svarbus vietiniam ląsteliniam ir humoraliniam atsakui. Atsižvelgiant, kad peršalimo ligų etiologinis veiksnys yra virusas, imuninės sistemos skatinimas – vienas iš svarbiausių gydymo veiksnių.

Hipertoniniai jūros druskų tirpalai, be visų minėtų savybių, dėl hiperosmoliariškumo sudaro neigiamą terpę kai kuriems patogenams daugintis, skatina gleivių susidarymą ir išsiskyrimą, gerėja organizmo savaiminio apsivalymo procesai, užkrato šalinimas, aktyvėja imuninė sistema.

Jungtinėse Amerikos Valstijose, Viskonsino universitete, atliktas atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas, kuris turėjo įvertinti hipertoninio jūros druskos

tirpalo gydomąsias savybes, šią priemonę skiriant sinusitui gydyti. Tyrimu nustatyta, kad, vertinant tą patį laikotarpį, nedarbingumas statistiškai reikšmingai greičiau mažėjo hipertoninius jūros druskų tirpalus vartojusiųjų grupėje. Hipertoninių jūros druskos tirpalų grupėje savijauta per tą patį laikotarpį pagerėjo nuo 58,4+2,0 iki 72,8+2,2 proc. (p≤0,05) pacientų, palyginti su nevartojusiais jokių priemonių – nuo 59,6+3,0 iki 60,4+1,1 proc. Vertinant balais rinosinusito simptomų sunkumą, hipertoninių jūros druskų tirpalų grupėje

ženkliai sumažėjo simptomų sunkumo vertinimas (nuo 3,9+0,1 iki 2,4+0,1, p≤0,05), palyginti su tirpalų nevartojusia grupe (nuo 4,08+0,15 iki 4,07+0,27) per tą patį laikotarpį (2 pav.). Vertinant apklausų duomenis, paaiškėjo, kad hipertoninius jūros druskų tirpalus vartojusių tiriamųjų grupėje simptomai palengvėjo 93 proc., likusiems nekito, tačiau ir neblogėjo. Kitas įdomus tyrimo atradimas: hipertoninių jūros druskų tirpalų grupėje reikėjo mažiau kitų medikamentų, pavyzdžiui, antibiotikų (p<0,05). Tiriamieji tirpalo poveikį vertino teigiamai ir susirgę norėtų, kad ši priemonė būtų paskirta pakartotinai (24).

 

Hipertoniniai jūros druskų tirpalai - ne tik ūminėms peršalimo ligoms gydyti, bet ir profilaktikai

 

Vertinant tirpalų savybes, hipertoniniai jūros druskų tirpalai turi svarbiausias gydomąsias savybes, būdingas izotoniniams jūros vandens tirpalams, jose didesnė naudingų mikroelementų koncentracija, o dėl hiperosmoliariškumo įgyja nemažai naujų teigiamų savybių: hipertoniniai tirpalai veiksmingesni nei izotoniniai.

Ši teiginį pagrindžia Izraelyje Shoseyovo D. ir kolegų atliktas lyginamasis tyrimas, kuris lygino hipertoninį (pirmoji grupė) ir izotoninį (antroji grupė) druskos tirpalų gydomąjį poveikį sergantiems lėtiniu sinusitu. Buvo analizuojamas simptomų sunkumo pokytis (kosulys, sekretas iš nosies) adekvačiu laikotarpiu vartojant vieną ar kitą tirpalą. Taip pat vertinti radiologiniai pokyčiai.

Pagerėjimas pirmoje grupėje visais aspektais buvo statistiškai reikšmingas (kosulio vertinimo skalės pokytis nuo 3,6+0,51 iki 1,6+0,74; išskyros iš nosies nuo 2,86+0,35 iki 1,6+0,74; radiologinio vertinimo skalės teigiamas pokytis nuo 8,06+1,28 iki 2,66+1,04), palyginti su izotoninio tirpalo grupe, kurioje teigiamas ir statistiškai reikšmingas pokytis buvo tik nosies sekrecijos vertinimo skalėje (nuo 2,66+0,49 iki 1,53+0,83), o kosulio atžvilgiu (nuo 3,53+0,52 iki 3,33+0,49) ir radiologinio (nuo 8,13+1,25 iki 7,86 +0,91) vertinimo atžvilgiu reikšmingo pokyčio nepastebėta.

Šio tyrimo rezultatai pagrindžia, kad hipertoninis tirpalas veiksmingesnis nei izotoninis, todėl renkantis pirmenybė turėtų būti teikiama hipertoniniam jūros druskos tirpalui (25).

 

APIBENDRINIMAS

 

Daugelis tyrimų pagrindė, kad hipertoniniai jūros druskų tirpalai yra veiksminga papildoma priemonė gydyti ūmines viršutinių kvėpavimo takų infekcijas. Hipertoniniai jūros druskos tirpalai veikia panašiai kaip ir izotoniniai druskų tirpalai, tačiau dėl didesnės druskos koncentracijos išgaunamas osmosinio slėgio efektas, padedantis mažinti nosies gleivines paburkimą. Be to juose esantys kiti mikroelementai turi papildomų teigiamų gydomųjų savybių.

Šie tirpalai sutrumpina rinosinusito ir peršalimo simptomų trukmę (2), palengvina alerginio rinito kliniką, pagerina nosies gleivinės blakstienėlių funkciją (21–23), todėl mažėja alergenų ar infekcijos sukėlėjų ant nosies gleivinės paviršiaus, užkertamas kelias tolesniam infekcijos plitimui.

Naujausias hipertoninis jūros druskų tirpalo purškalas Lietuvos rinkoje – Berlin-Chemie gaminamas quixx/6373″>quixx/?utm_source=pasveik&utm_medium=expand&utm_campaign=quixx/6373″>quixx”>Quixxquixx/6373″>quixx/?utm_source=pasveik&utm_medium=expand&utm_campaign=quixx/6373″>quixx”>®. Tai kokybiškas ir natūralus, vertingų mineralų ir mikroelementų turintis, hipertoninis Atlanto vandenyno vandens purškalas – saugus produktas, kuris tinka ne tik suaugusiesiems, bet ir vaikams bei nėščiosioms.

 

Parengė: gyd. Aurimas JONAUSKAS

Žurnalas “Internistas”