Laukiesi vieno mažylio ir staiga sužinai, kad gims du. Staigmena, ar ne? Galvoje pradeda regztis mintys – kaip reikės du maitinti, kaip rengti, kaip prižiūrėti. „Dvynukų laukimas yra ypač didelis stresas, persipynęs su džiaugsmu,“ – teigia Šiaulių apskrities ligoninės Motinos ir vaiko klinikos Naujagimių skyriaus vedėja Virginija GEDVILIENĖ.

Dviguba rizika

Pats nėštumas būna sunkesnis. Priaugama daugiau svorio, prieš nėštumo pabaigą tą svorį būna sunku nešioti. Ir pati rizika – ne tik nėštumo, bet ir gimdymo – yra dvigubai didesnė. Yra didelė priešlaikinio gimdymo rizika. „Mes labai džiaugiamės, jeigu nėščiosios dvynukus išnešioja iki galo, tačiau dažniausiai jie gimsta neišnešioti,“ – teigia naujagimių gydytoja. Šiaip nėštumas yra 40 savaičių, o dvynukus pagimdo 35, 36, 37 savaičių.

Gimdymas tęsiasi įvairiai. Vienos greitai pagimdo, per kelias valandas, kitos – ir visą parą užtrunka. Gimdyme dalyvauja ir naujagimių gydytojai. „Mes visada esame kviečiami, kai gimdo dvynukus, nes neaišku, kaip gali pasibaigti gimdymas – vienas gali gimti normaliai, antras – pridusęs, ir gali reikėti reanimacijos priemonių,“ – teigia V.Gedvilienė. Kai gimdomas vienas vaikas, šie gydytojai kviečiami ne visada. Akušeriai-ginekologai numato, kaip tas gimdymas gali vykti – pagal vaikučių padėtį, svorį.

Taip pat reikia džiaugtis, jei gimdymas įvyksta per natūralius takus. Kai pirmas vaikelis eina galvute ir gražiai gimsta, paruošia takus antrajam, ir tada yra tikimybė, kad ir jis gražiai gims. Bet dažniausiai, jeigu kuris nors iš dvynukų gimdoje ne taip būna atsigulęs, jų gimdymas baigiasi operacija.

„Yra buvę taip, kad vienas kūdikis gimsta prieš dvyliktą, kitas po dvyliktos, – su šypsena prisimena gydytoja – vienas vieną dieną, kitas – jau kitą. Arba gimsta metų sandūroje – vienas, tarkime, 2009, o kitas jau 2010-taisiais. Bet tokie atvejai retesni.“

Geriau neatskirti

„Jei vaikučiai sveiki, išnešioti, mes stengiamės jų neatskirti,“ – teigia specialistė. Stengiamasi juos guldyti greta, sudaryti artimą fizinį kontaktą, leisti tyrinėti vienas kitą, nes tai dvyniams suteikia teigiamų savybių. Naujagimius reikėtų guldyti vieną šalia kito, užkloti vienu apklotu, kiekvieno jų rankos turėtų laisvai pasiekti brolio ar sesers veidą arba kūnelį. Taip skatinamas motorinis vystymasis. Be to, pastebima, kad kūdikiai tada būna ir ramesni, jų kvėpavimas ramesnis, reguliaresnis. Ir dar – pagerėja augimas ir vystymasis, sutrumpėja hospitalizacijos trukmė, palengvėja tarpusavio reguliacija. Tik, aišku, tada būna nelengva juos atskirti, pvz., skiriant kuriam vienam iš jų medikamentų. Tada rekomenduojama juos kažkaip pažymėti – ar vystykliukus skirtingomis spalvomis naudoti, ar skirtingų spalvų kepurėles uždėti, ar ant rankyčių ar kojyčių užrišti skirtingų spalvų juosteles.

Identiški – retesni

Kai gimdoje yra du vaisiai, nėštumas laikomas dvivaisiu, ir gimsta dvynukai. Pagal statistiką, vieną iš aštuoniasdešimt arba šimto nėštumų gimsta dvyniai. Dvyniai būna monozigotiniai ir dvizigotiniai. Monozigotiniai gimsta iš vienos kiaušialąstės ir paprastai yra labai panašūs, identiški. O dvizigotiniai – kai gimsta iš dviejų kiaušialąsčių, jie dažniausiai būna nevienodi. „Dažniausiai gimsta dvyniai, kai apvaisinamos dvi kiaušialąstės. O monozigotinių dvynių yra daug mažiau, pagal statistiką – 0,4 procento,“ – informuoja gydytoja.

Kartais dvizigotiniai dvyniai gimsta nevienodo svorio. „Tada mes sakome, kad tas didesnis apvalgė mažiuką,“ – juokauja naujagimių specialistė. Tuo atveju vienas būna dominuojantis, paima daugiau iš mamos medžiagų. Tam mažesniam paprastai reikia daugiau dėmesio.

Anot gydytojos, dvynių tikimybė priklauso nuo paveldėjimo, rasės, nėščiosios amžiaus bei gimdymų skaičiaus. „Kurios dažniau gimdo, jos dažniau turi dvynių,“ – teigia ji. Dažnai dvyniai pasitaiko gimdančioms vyresnio amžiaus, kai gydomas nevaisingumas. Jei nėščiosios mama buvo iš dvynių, tai didelė tikimybė, kad gali gimti dvynukai. Dvynius dažniau gimdo juodaodės moterys, rečiau baltosios ir Azijos šalių moterys.

Kartais dvynių panašumas būna kaip veidrodinis atspindys. „Esu mačiusi, kad jei vieno plaukų sukūriukas eina į vieną pusę, tai kito – į kitą pusę,“ – prisimena V.Gedvilienė. Net moksliškai yra tirtas raukšlių asimetrinis išsidėstymas delne – jei vieno vaikučio kairėje pusėje, tai kito bus dešinėje.

Pernai, t. y. 2009 metais, Šiauliuose gimė 23 poros dvynių. Iš jų 11 porų mergaitė ir berniukas, 9 mergaičių ir 3 berniukų poros. Statistiškai mergaičių gimsta daugiau.

Justė GAUDINSKAITĖ

Sveikas žmogus