Diagnozę migrena/4394″>„Migrena“ gali nustatyti tik gydytojas. Todėl, jeigu Jūs įtarėte, jog sergate migrena, tai Jums būtina kreiptis į gydytoją. JAV neurologai, vadovaujant Lipton R.B. sukūrė trumpą klausimyną, leidžianti su didelę tikimybę (93%) įtarti sau migreną.

1.       Ar per paskutinius 3 mėnesius Jūsų galvos skausmas pasireiškė kartu su pykinimu ar vėmimu?

2.       Ar per paskutinius 3 mėnesius Jūsų galvos skausmas pasireiškė kartu su šviesos ar garso baime?

3.       Ar galvos skausmas ribojo Jūsų kasdienę veiklą, darbingumą ar mokymosį mažiausiai vienai dienai?

Jeigu Jūs atsakėte „TAIP“į 2 klausimus, tai yra didelė tikimybė, jog sergate migrena.

 

Provokuojantys migreną faktoriai

 

Kas, betarpiškai, sukelia migrenos priepuolio išsivystymą. Patį priepuolį „paleidžia“ provokuojantys faktoriai ir trigeriai. Migrenos trigeriu gali būti bet kas, tačiau paprastai tai būna:

1.       Mitybos sutrikimas – netinkama dieta ir nereguliari mityba. Maisto produktai, provokuojantys migrenos priepuolį, yra visai daugumos liegstami maisto produktai:

a.       Alkoholis (raudonas vynas, alus).

b.       Kieti sūriai.

c.       Kartusis šokoladas.

d.       Riešutai.

e.       Citrusiniai vaisiai.

f.         Taip pat konservuoti produktai – konservai, šaldyti produktai, greitas maistas („ fastfood“).

2.       Emociniai išgyvenimai ir paros režimo sutrikimas.

3.       Aplinkos pokyčiai – oro pokyčiai, laiko juostos pokyčiai, tvanki patalpa.

4.       Hormoniniai organizmo pokyčiai – mėnesinės, kontraceptinių priemonių naudojimas.

  

Yra migrenos trigeriai, kurios neįmanoma kontroliuoti (oro pokyčiai, mėnesinės, galima dalinai kontroliuoti (stresas, skrydžiai) arba pilnai kontroliuoti (mityba). Trigeriai būna labai individualūs. Pavyzdžiui, vieniems – raudonas visuomet sukelia migrenos priepuolį, kitiems – gali sukelti ir gali nesukelti, tretiems – visai, niekuomet nesukelia migrenos. Keli provokuojantys faktoriai didina migrenos išsivystymo tikimybę. Tokiu būdu, trigerių pašalinimas negarantuoja migrenos nebuvimą, bet sumažins tikimybę. Todėl, ypatingai svarbu, žinoti ir suprasti savo migrenos provokuojančius faktorius –trigerius. Tuo tikslu yra rekomenduojama vesti 1-2 mėnesių bėgyje migrenos dienoraštį, kur būtų pažymimi visi galimi provokuojantys faktoriai ir vertinamas jų ryšys su migrenos priepuoliais.

                      Kitas svarbus trigeriu požymis yra jų kumuliacinis efektas, kuomet vienas trigeris gali nesukelti migrenos priepuolio, o keli, tikriausia, sukels migreną. Yra manoma, kad dabartiniu laiku, provokuojančių faktorių –trigeriu vengimas yra pats efektyviausias migrenos profilaktikos metodas.