Daugybei žmonių pažįstamas labai nemalonus jausmas – rėmens graužimas. Dažniausiai kartu atsiranda rūgšties jutimas burnoje, skausmas, veržimo ar deginimo jausmas duobutėje po krūtinkauliu. Paprastai rudenį visi šie simptomai suaktyvėja. Tokie kasdieninio gyvenimo „palydovai“ gali labai apkartinti gyvenimo džiaugsmą, todėl panagrinėsime, kaip galima šio negalavimo išvengti.

Nacionalinio „Gallup“ tyrimo duomenimis (1988), rėmenį bent kartą per mėnesį patiria 44 proc. suaugusių JAV gyventojų. Šveicarijos mokslininkas M.Voutilainen ir jo kolegos yra nurodę, kad per metus GERL, kurios vienas pagrindinių simptomų – rėmuo, suserga 307 gyventojai iš 100 tūkstančių. „TNS Gallup“ atlikto tyrimo duomenys skelbia, kad rėmens ir padidėjusio rūgštingumo simptomus jaučia apie 25 proc. suaugusių mūsų šalies gyventojų.

Atrodo, kad sergamumo didėjimui įtaką turi mitybos pokyčiai (geras maistas), ilgėjanti gyvenimo trukmė bei nutukusių žmonių skaičiaus didėjimas.

Kas sukelia rėmenį

Stengiantis išvengti nemalonių pojūčių, vertėtų žinoti, kas juos sukelia. Rėmuo paprastai pasireiškia rūgščiam skrandžio turiniui patekus į stemplę. Stemplės perėjimo į skrandį srityje yra storesnis stemplės raumenų sluoksnis – apatinis stemplės raukas, kuris trukdo skrandžio turiniui patekti atgal į stemplę. Jei šis raukas per daug atsipalaiduoja ar atsipalaiduoja nelaiku (ne rijimo metu), rūgštus skrandžio turinys patenka į stemplę, sukeldamas tipiškiausią negalavimą – rėmenį. Kartais refliuksas ir rėmuo atsiranda nėštumo metu, nutukus, po skrandžio ar stemplės operacijų. Tačiau vis dėlto gana dažnai stemplės apatinio rauko atsipalaidavimo ir nepakankamo užsidarymo priežastis būna neaiški. Rėmenį gali išprovokuoti slėgio padidėjimas pilvo ertmėje (fiziniai pratimai, stanginimasis tuštinantis, atkaklus kosulys, ankšti rūbai, nutukimas), darbas pasilenkus, persivalgymas, gulima padėtis pavalgius, riebus ar saldus maistas, alkoholis, kava, produktai, kuriuose yra pipirmėtės, rūkymas, kai kurie vaistai (eufilinas, nitroglicerinas, atropinas ir kiti).

Kai kada rėmuo pasitaiko dėl nervinių sutrikimų.

Beje, nevalingas skrandžio turinio grįžimas į stemplę gali pasitaikyti ir sveikiems žmonėms, o, susidarius nepalankioms sąlygoms, šis procesas gali tapti patologinis ir sukelti įvairių klinikinių simptomų.

Priemonės, padedančios išvengti nemalonių pojūčių

Visų pirma patartina keisti gyvenimo būdą, vengiant visko, kas skatina skrandžio turinio grįžimą į stemplę ar sustiprina jo sukeltus požymius.

Pirmiausia verta atkreipti dėmesį į mitybos ypatumus. Rekomenduotina valgyti ne rečiau kaip penkis kartus per dieną, tačiau nedidelėmis porcijomis. Būtina vengti daug rupios ląstelienos turinčių produktų, ypač sėlenų. Sveika valgyti duonos džiūvėsius, trintų daržovių ir kruopų sriubas, virtą žuvį ar vištieną, pienišką ryžių ar manų košę, patiekalus iš virtų trintų daržovių, išskyrus kopūstus, nes juose gausu rupios ląstelienos. Rekomenduojama vengti šviežių arba raugintų kopūstų sriubos, barščių, keptų, raugintų, rūkytų ar marinuotų produktų, šokolado, citrusinių vaisių ir jų produktų, pomidorų ir jų produktų, daržovių ir vaisių, skatinančių dujų susidarymą žarnyne (kriaušių, ankštinių kopūstų), gazuotų gėrimų, aštrių, prieskoningų patiekalų bei atsisakyti kavos.

Miegoti rekomenduojama pakėlus lovos galvūgalį bent 15 cm, negulti pirmąsias 3 valandas po valgio, nenešioti veržiančių ir ankštų rūbų, nekilnoti sunkumų, nesilankstyti – ypač pavalgius, vengti vidurių užkietėjimo, nutukusiems po truputį sureguliuoti svorį, mesti rūkyti ir nevartoti alkoholio. Be to, svarbu vengti stresinių situacijų, derinti darbo bei poilsio režimą ir didinti fizinį aktyvumą sportuojant.

Padidėjusiam rūgštingumui gydyti ir rėmeniui mažinti puikiai tinka daugeliui gerai pažįstamas vaistas Raniberl. Jo be recepto galima įsigyti bet kurioje vaistinėje. Ne be pagrindo tai populiariausias šiuo metu Lietuvoje vaistas rėmeniui mažinti (tą patvirtina „IMS Health“ duomenys, skelbiantys, kad 2005 m. „Raniberl“ patenka į Lietuvos vaistų TOP 10). Šis vaistas, kurio veiklioji medžiaga – ranitidino hidrochloridas, veiksmingai malšina nemalonų rėmens graužimo jausmą.

Rėmeniui malšinti tinka ir skrandžio rūgštį neutralizuojantys vaistai – antacidiniai preparatai.

Vis dėlto, jei net ir pakoregavus mitybą bei gyvenseną ilgą laiką vargina rėmuo, o vaistai neduoda laukiamo efekto, reikėtų kuo skubiau kreiptis į gydytoją, kad atliktų nuoseklią diagnostiką ir paskirtų adekvatų gydymą.

Parengė gyd. Akvilė NORKUTĖ

 

"Sveikas žmogus"