+1
-1
0

Kaulas yra tvirtas, kietas organas. Tam įtakos turi kaule esančios mineralinės ir organinės medžiagos. Sutrikus jų balansui, gali atsirasti įvairių kaulo stiprumo sutrikimų (pvz., išsivystyti osteoporozė). Kokios pagrindinės kaulų audinio savybės bei, svarbiausia, ką daryti, kad jie būtų stiprūs?

Kaulų funkcija ir sandara

Kaulas yra gyvas dinamiškas audinys, kuris atlieka dvi pagrindines funkcijas:

1) Mechaninę – padeda saugoti vidaus organus, be to, atlieka atraminę funkciją, nes prie kaulų tvirtinasi minkštieji kūno audiniai;
2) Mineralinių medžiagų homeostazės (reiškinys, kai sistema palaiko nuolatinę, pastovią savo būseną).

Suaugusio žmogaus kaulas sudarytas iš 50 proc. vandens, 25 proc. mineralinių ir 25 proc. organinių medžiagų. Vaikų kauluose organinių medžiagų yra daugiau nei neorganinių, todėl jų kaulai yra lankstesni, rečiau lūžta, o lūžę greičiau suauga. Seniems žmonėms kauluose padaugėja mineralinių medžiagų, todėl kaulai pasidaro trapesni ir dažniau lūžta.

Iš mineralinių medžiagų kauluose daugiausia yra kalcio fosfato ir kalcio karbonato.
Pusę organinių medžiagų sudaro riebalai, kurių daugiausia yra kaulų čiulpuose.
Organinės medžiagos suteikia kaului lankstumą ir stangrumą, neorganinės – kietumą ir tvirtumą.
Kaulinio audinio atsinaujinimas – rezorbcija ir formavimasis – yra nuolat vykstantis procesas. Kaulinį audinį šalina – rezorbuoja osteoklastai (kaulinės ląstelės), o kaulo formavimasis – naujos kaulo struktūros susidarymas ir jos mineralizacija vyksta padedant osteoblastams.

Kaulų atsinaujinimo ciklas trunka 3–7 mėnesius, kurių didesnę dalį užima kaulo formavimasis.
Kaulo atsinaujinimui turi įtakos ir kalcio apykaita organizme, kurią savo ruožtu veikia žarnyno, inkstų, prieskydinių liaukų funkcija.

Visas kūnas smarkiai auga iškart po gimimo, bet netrukus augimas sulėtėja. Vėl sparčiau augti pradedama dvyliktą gyvenimo mėnesį, bet specifiškai: iki pat brendimo greičiau auga galūnės, o ne liemuo. Brendimo metu, prasidėjus lytinių steroidų išsiskyrimui, ilgųjų kaulų augimas lėtėja ir epifizės (kaulo galas) pradeda užsidaryti (kaulėja), šiuo tarpsniu sparčiau ima augti liemuo.

Kaulų augimas ir formavimasis baigiasi apie dvidešimtus gyvenimo metus, tačiau didžiausia kaulo masė susidaro 20–29 metais; vėliau kaulų mineralų tankis fiziologiškai pradeda mažėti po 1 proc. per metus vyrams ir po 2–4 proc. per metus moterims (po menopauzės – net po 5–10 proc. per metus).

Kuo kaulams svarbus kalcis ir vitaminas D?

Kalcis yra pagrindinis kasdien žmogui reikalingas mineralas. Žmogaus organizme yra 2,5 kg kalcio, tai sudaro apie 1,5–2 proc. žmogaus svorio. 99 proc. kalcio yra kauluose ir dantyse, 1 proc. – minkštųjų audinių ląstelėse ir kraujyje. Kalcis reikalingas mūsų kaulams ir dantims, būtinas širdies, inkstų bei kvėpavimo sistemos veiklos darnai, vartojamas esant sumažėjusiam kalcio kiekiui kraujyje, skydliaukės nepakankamumui, rachitui, kaulų lūžiams ir osteoporozei.

Vitaminas D svarbus tuo, kad padeda geriau įsisavinti kalcį, stabdo kalcio šalinimą iš kaulų audinio, reguliuoja fosforo apykaitą.

Kada padidėja kalcio poreikis organizme?

Nėštumo ir žindymo laikotarpis. Nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims kalcio poreikis padidėja, nes tuo metu kalcis būtinas ir vaisiaus kaulams formuotis. Jo trūkstant, padidėja pavojus ne tik kūdikiui, bet ir motinai, nes padidėja kaulų trapumas, dėl to padaugėja kaulų lūžių.

Kalcis reikalingas augančiam ir bręstančiam organizmui. Kalcis kaulų stiprumui palaikyti labai svarbus visais amžiaus tarpsniais, tačiau ypač 11–14 gyvenimo metais, nes jaunystėje kauluose sukauptas kalcis nulemia kaulų tvirtumą vėlesniame gyvenimo laikotarpyje. Dėl kalcio trūkumo vaikams gali deformuotis kaulai (rachitas) ir sulėtėti augimas, be to, dažniau genda dantys.

Menopauzė. Prasidėjus menopauzei, kaulų masės praradimas žymiai pagreitėja. Tam įtakos turi hormonų (estrogenų) trūkumas.

Vyresnis amžius. Vyresnio amžiaus organizmas pradeda blogiau įsisavinti kalcį, o, trūkstant vitamino D, įsisavinimo procesas tampa dar sudėtingesnis.

Osteoporozė – dažna vyresnio amžiaus žmonių liga, neturinti specifinių simptomų, kurie padėtų diagnozuoti ją, nes ligos pradžioje kaulai retėja be ryškesnių simptomų ir žmogus nejaučia jokių negalavimų. Osteoporoze vadinama sisteminė kaulų liga, pasireiškianti kaulų masės mažėjimu ir kaulų audinio struktūros nykimu – dėl to kaulai tampa trapūs ir greitai lūžta. Osteoporoziniai riešo ir šlaunikaulio lūžiai skausmingi, sukelia deformacijas ir luošina.

Kalcio praradimui įtakos turi žalingi įpročiai (rūkymas, piktnaudžiavimas alkoholiu), gausus kofeino vartojimas, nesubalansuota mityba (ypač laikantis ilgalaikės baltyminės dietos).

Penki pagrindiniai žingsniai, kad kaulai būtų stiprūs:

1. Sveikai maitintis – literatūroje kalbama ir rašoma apie kalcio, baltymų ir vitamino D reikšmę įvairaus amžiaus žmonėms, ypač vyresnio amžiaus žmonių kaulų sveikatai, kaulo stiprumo palaikymui. Nereikia užmiršti, kad mityba yra vienas iš svarbiausių veiksnių formuojant, kaupiant kaulų mineralų tankį.
Sukaupiamas mineralų kiekis labiausiai priklauso nuo genetikos, tačiau tam tikros įtakos turi ir tinkama mityba, ypač kalcio, vitamino D bei baltymų kiekis maiste. Kalcio galima gauti su maistu arba vartojant jo preparatus. Geriausia, jei kalcio poreikis patenkinamas valgant maistą, gausų kalcio, ir vengiama tų produktų, kurie gali mažinti kalcio pasisavinimą. Reikėtų riboti gyvūninių baltymų ir druskos vartojimą.

Pieno produktai, konservuota lašiša, ropės, špinatai, brokoliai, pupelės organizmui tiekia daug kalcio. Vegetarams su maistu gauti apie 1000 mg kalcio yra sunkiau. Jiems galima rekomenduoti valgyti daug kalcio turinčio produkto – sojų pieno.

Nevalgant tokių produktų, reikėtų vartoti kalcio preparatų.

Lentelėje pateikiamas kalcio kiekis kai kuriuose maisto produktuose.

Maisto produktas -> Kalcio kiekis (mg/100 g)
Kietas fermentinis sūris -> 800–1000
Lydytas sūris -> 400–600
Pieniškas šokoladas -> 300
Lazdyno riešutai -> 186
Varškė, varškės sūris -> 90–105

2. Vengti žalingų įpročių – rūkymo, piktnaudžiavimo alkoholiu, gausaus kofeino vartojimo.

3. Būti saulėje. Saulės spinduliai skatina vitamino D susidarymą – tam turi įvykti kontaktas su saulės šviesa, todėl reikėtų kuo dažniau būti gryname ore. Mūsų kūnas pats pasigamina vitamino D per cheminę reakciją odoje po kontakto su ultravioletiniais B saulės spinduliais. Pakanka kasdien išeiti bent pusvalandžiui pasivaikščioti į lauką.

4. Būti fiziškai aktyviems. Be daug kalcio turinčio maisto, labai svarbu nuolatinis fizinis aktyvumas ir judėjimas, nes didėja kaulinė masė, stiprėja kaulai ir mažėja osteoporozės rizika. Rekomenduojama lengvai bėgioti, vaikščioti ar žaisti tenisą, plaukioti ar vaikščioti vandenyje. Įvairūs judesiai ir fiziniai pratimai saugo nuo osteoporozės, gerina savijautą ir kraujo apykaitą. Didelis fizinis aktyvumas ir sportas labiausiai rekomenduojamas jauniems žmonėms, kad jaunystėje kaulai sukauptų reikiamą kalcio kiekį.

5. Vartoti kaulų masę didinančius vaistus. Tik reiktų rinktis tokį vaistą, kurio sudėtyje yra ir kalcio, ir vitamino D (pavyzdžiui, Calcigran), nes jis pagerina kalcio pasisavinimą.

Koks yra rekomenduojamas kalcio paros kiekis?

Lentelėje pateikti duomenys rodo, koks yra rekomenduojamas kalcio paros kiekis įvairiais žmogaus gyvenimo tarpsniais.

Amžius ir lytis -> Kalcio kiekis, mg
1–5 metai -> 800
6–10 metų -> 800–1200
11–24 metai -> 1200–1500
25–65 metų vyrai -> 1000
25–50 metų moterys -> 1000
Nėščios ir krūtimi maitinančios moterys -> 1200–1500
>50 metų moterys -> 1500
>50 metų, vartojančios pakaitinę hormonų terapiją -> 1000
>65 metų -> 1500

Preparatas kalcio ir vitamino D kiekiui papildyti – Calcigran

Calcigran yra populiariausias preparatas Lietuvoje, nes jo sudėtyje yra kalcio kartu su vitaminu D, kuris padeda geriau organizmui pasisavinti kalcį.
Be to, Calcigran efektyvumas yra pagrįstas klinikiniais tyrimais.

Šis preparatas vartojamas kalcio ir vitamino D kiekiui organizme papildyti, jeigu jų trūksta maiste arba jei organizmo poreikis šioms medžiagoms yra padidėjęs, taip pat kartu su specifiniais preparatais. Juo, kaip pagalbiniu vaistu, galima gydyti osteoporozę. Calcigran galima vartoti nėštumo, žindymo bei tuo laikotarpiu, kai maiste kalcio ir vitamino D yra mažiau, negu organizmui reikia.

Kadangi Calcigran tabletės turi malonų, gaivų apelsinų skonį, todėl puikiai tinka vartoti ir vaikams.
Tabletę galima kramtyti, čiulpti arba nuryti. Vienoje kramtomoje apelsinų skonio tabletėje yra 1250 mg kalcio karbonato (atitinka 500 mg elementinio kalcio) ir 200 TV cholekalciferolio (vitamino D3).

Vaisto nerekomenduojama vartoti, jei padidėjęs jautrumas bet kuriai veikliajai arba pagalbinei tablečių medžiagai, taip pat, kai yra padidėjęs kalcio kiekis kraujyje ar (ir) šlapime, esant inkstų ligoms (įskaitant akmenligę), vitamino D hipervitaminozei (kai vitamino D yra per daug organizme) bei sergantiesiems fenilketonurija.

Kaip šį vaistą vartoti?

Pagalbiniam osteoporozės gydymui: suaugusiems žmonėms gerti po 1 tabletę 2–3 kartus per parą.
_
Esant kalcio ir vitamino D stokai   suaugusiems žmonėms gerti po 1 tab. 1–3 kartusper parą; vaikams gerti po 1 tab. 1–2 kartus per parą.

Gydytoja Jurgita Vasiliauskaitė-Treinavičienė

Kaulus stiprinti būtina. Kodėl to reikia ir kaip tai padaryti?