Vieni teigia, kad lytinio akto metu vyrą gali ištikti infarktas, o kitiems tai sukelia šypseną. Ar iš tikrųjų taip gali nutikti, ar tai tik mitas? O gal reikia imtis kokių nors priemonių?

Kokia yra staigios mirties tikimybė lytinio akto metu?

Staigių mirčių lytinio akto metu dažnis yra mažas. Atliktų tyrimų Japonijoje ir Vokietijoje duomenimis, jis sudaro nuo 0,6 iki 1,7 proc. visų staigių mirčių.

Airijos Kvinso universiteto tyrimais nustatyta, kad vidutinio amžiaus vyrų, turinčių reguliarius seksualinius santykius, mirtingumas procentais du kartus mažesnis nei jų seksualiai neaktyvių bendraamžių.

Teigiama, kad lytinio akto metu krūvis širdžiai yra ne didesnis už įprastinės veiklos ar vidutinio intensyvumo fizinių pratimų metu tenkantį krūvį. Seksas pagal krūvį prilygsta kopimui laiptais į trečią daugiabučio aukštą.

Kaip lytinio akto metu į fizinį krūvį reaguoja širdis?

Ištirta, kad lytinio akto metu pakyla arterinis kraujospūdis, padažnėja pulsas, pagilėja kvėpavimas, kraujyje padaugėja deguonies. Be to, dėl greitesnės kraujo apytakos daug greičiau pasišalina medžiagų apykaitos produktai – anglies dioksinas, pieno rūgštis ir kt. Seksualiai susijaudinus, kraujagyslės susitraukia, o patiriant orgazmą – vėl išsiplečia. Šie pakitimai padeda kraujagyslėms ilgiau išlikti elastingoms. Mokslininkai nustatė, kad tris kartus ir dažniau per savaitę besimylintys vyrai perpus rečiau rizikuoja susirgti infarktu ir insultu. O, norint apsisaugoti nuo širdies veiklos nepakankamumo, vyresnio amžiaus partneriams patariama mylėtis bent kartą per savaitę.

Kokios kitos teigiamos sekso savybės?

Įvairioje literatūroje rašoma apie teigiamas lytinių santykių savybes.

Nauda prostatai. Urologai teigia, kad yra priklausomybė tarp ejakuliacijos dažnumo ir prostatos vėžio. Jie teigia, kad sėklos skysčiui gaminti prostata iš kraujo pasiima cinką, citrinos rūgštį, kalį ir vėliau šių medžiagų koncentraciją padidina iki 600 kartų. Medžiagos, sukeliančios vėžį, kurių irgi yra kraujyje, taip pat koncentruojasi. Taigi lytinio akto metu (ejakuliuojant) šių kancerogenų galima atsikratyti.

Gerina uoslę. Seksualinio aktyvumo metu organizmas gamina daugiau hormono prolaktino, kuris sustiprina smegenų centrų veiklą, atsakančių už uoslę.

Gerina miegą. Lytinio akto metu pasiektas orgazmas fiziologinė ir psichologinė iškrova, o jo metu pasigaminusios didelės deguonies ir endorfinų dozės veikia kaip raminamieji ir migdomieji.

Stiprina imuninę sistemą. Mokslininkai įrodė, kad seksualiai aktyvūs žmonės rečiau serga. Reguliariai besimylinčių žmonių kraujyje aptikta 30 proc. daugiau imunoglobulinų, kurie stiprina imuninę sistemą ir saugo organizmą nuo peršalimo ir kitų infekcinių ligų.

Mažina svorį. Lytinio akto metu sudeginama apie 200 kalorijų, tiek pat, kiek bėgant 15 minučių.

Sergantiesiems širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis

Jeigu sergate krūtinės angina, yra gausių aterosklerozinių pakitimų kraujagyslėse, persirgote širdies infarktu, – reikėtų laikytis tam tikrų atsargumo priemonių. Gydytojai pataria, kad grįžimas prie lytinio gyvenimo turėtų vykti palaipsniui, po truputį, po lytinio akto reikia pailsėti, atsipalaiduoti. Kasdien atlikti fiziniai pratimai padėtų greičiau sugrįžti į normalų gyvenimą. Lytinio akto metu turi būti optimali patalpos temperatūra, prieš tai neprisivalgyti sunkiai virškinamo maisto (geriausia mylėtis praėjus valandai ar trims po valgio), nepiktnaudžiauti alkoholiu, nesimaudyti vonioje. Be to, reikėtų pasirinkti tokias mylėjimosi padėtis, kuriose krūvis būtų minimalus.

Gydytoja Jurgita VASILIAUSKAITĖ-TREINAVIČIENĖ
 
Lytinių santykių metu vyrą gali ištikti infarktas?