Pagrindinis migrenos pasireiškimas yra galvos skausmas, kuris pasižymi tam tikrais bruožais. Migrena diagnozuojama pagal nustatytus požymius:

Mažiausiai 5 priepuoliai, atitinkantis 1-3 požymiams:

  1. Priepuolių trukmė 4 – 72 val. (gydant arba esant neefektyviam gydymui).
  2. Galvos skausmas atitinka mažiausiai 2 kriterijams:
    1. Vienpusė lokalizacija;
    2. Pulsuojantis pobūdis;
    3. Skausmo intensyvumas nuo vidutinio iki stipraus;
    4. Galvos skausmas stiprėja nuo įprastos fizinės veiklos.
  3. Galvos skausmas siejamos mažiausiai su 1 iš išvardintų simptomų:
    1. Pykinimasis/ar vėmimas;
    2. Šviesos arba garso baimė.
  4. Nesusijęs su kitais sutrikimais. 

Kaip jau buvo minėta aukščiau, nepaisant priepuolių sunkumo ir ženklų poveikį gyvenimo kokybei, migrena nėra itin pavojinga sveikatai ir gyvybei. Tačiau daugumai pacientų migrenos eiga yra sunki, kuomet jie pradeda susimastyti, ar jie neturi kokio tai rimtaus neurologinio susirgimo. Toks pats klausimas kyla ir gydytojui, į kurį kreipėsi pacientas, besiskundžiantis galvos skausmu. Gydytojui svarbus yra 4 – as migrenos diagnostinių kriterijų. Tokiu būdu, buvo iškirti aliarmo simptomai, leidžiantis gydytojui įtarti kitą neurologinį susirgimą ir paskirti papildomus tyrimus. Būtina pažymėti, jog daugelyje atvejų galvos skausmas vystyk yra pirminis (migrena arba įtampos galvos skausmas)ir tyrimai nieko neparodo. Jeigu Jūsų skundai atitinka vienam iš išvardytų aliarmo simptomų, tai visiškai nereiškia, kad Jūs sergate rimtu neurologiniu susirgimu, tai tik priežastis kreiptis į gydytoją. Aliarmo simptomams priskiriami:

 

·         Jūsų galvos skausmo pobūdis pasikeitė arba atsirado visiškai naujas galvos skausmas;

·         Skausmas pasireiškia tik vienoje galvos pusėje;

·         Nuolatiniai, intensyvūs naktiniai arba rytiniai galvos skausmai, kurie žadina Jūs;

·         Greitas skausmo intensyvumo didėjimas (kelių dienų, arba savaičių bėgyje);

·         Galvos skausmas atsiranda ir stiprėja fizinio krūvio metu (keliant svorį, kosint, čiaudint, seksualinio aktyvumo metu);

·         Kitų nebūdingų Jūsų galvos skausmui simptomų atsiradimas: pykinimas, bendras silpnumas, temperatūros padidėjimas, neurologiniai sutrikimai (judėjimo sutrikimai, jutiminiai ir kalbos sutrikimai).

·         Galvos skausmai atsiranda esant 50 metų amžiaus pacientui.

 

Tikriausia nėra žmogaus, kuris negirdėtų apie migreną. migrena/4394″>Migrena– tai susirgimas, kuriuo bet kada gali susirgti kiekvienas. Paplitimas visuomenėje siekia apie 11% (Europoje ir JAV – 10 – 15%, Afrikoje- 2.9 – 7.2 %, Japonijoje – 8.4 %), tačiau, manoma, kad kiekvienas žmogus savo gyvenime nors kartą patyrė migrenos priepuolį.

Dažniausiai, migrena paliečia jaunus darbingo amžiaus žmones nuo 25 iki 55 metų amžiaus. Moterys serga 2-3 kartus dažniau, nei vyrai.

Daugiau apie Migreną sužinosite prisijungę prie Migrenos klubo.