migrena/4394″>Migrena sergantis pacientai, dažnai atžymi, jog jų giminėje kažkas sirgo ar serga migrena. Kartai, jauni tėveliai, sergantis migrena, nerimauja ar jų nepersiduos susirgimas jų vaikams. Migrenos išsivystyme pastebimas aiškus paveldimumas. Tuo labiau, pastaruoju metu yra manoma, kad genetinis polinkis skaitomas migrenos priežastimi. Kokia gi rizika perduoti susirgimą vaikui? Jeigu migrena serga mama, tuomet migrenos išsivystymo rizika vaikui sudaro 72%, jeigu tėvas – 20%, jeigu abu tėvai – apie 90%. Migrenos su aurą paveldimumo tikimybė yra didesnė nei migrenos be auros.

                      Kas gi yra paveldima? Atsakymas sudėtingas. Egzistuoja labai retos ir sunkios paveldimos migrenos formos: šeimyninė hemipleginė migrena I,II ir II tipo, kurių genai yra išaiškinti (genas CACNAA – šeimyninei hemipleginei migrenai I tipo, ATPA

II tipui, SCNA – III tipui. Visai atvejai, tai migrena su aura, pasireiškianti galūnių paralyžiumi. Dažnai, esant šeimyninei hemipleginei migrenai atžymimi epileptinai priepuoliai ir koordinacijos sutrikimai.

                     Dažnesnėms formoms – migrenai su aura ir be jos, genų, atsakingų už migrenos išsivystymą nerasta.

 

Serotonino vaidmuo migrenos išsivystyme

 

Serotoninas arba 5-hidroksitriptaminas, 5-HT, buvo atrastas dar prieš 50 metų. Serotoninas yra svarbiausia medžiaga, dalyvaujanti nervinio signalo perdavime nuo vienos nervinės ląstelės kitai. Serotoninas, taip pat, yra randamas kituose organizmo ląstelėse – trombocituose, kraujo ląstelėse, atsakinguose už kraujo krešėjimą.

                     Iškarto po serotonino atradimo, buvo nustatytas jo vaidmuo migrenos išsivystyme. Buvo nustatyta, jog migrenos priepuolio metu pacientų šlapime padidėję serotonino skilimo produktų, būtent 5-hidroksiindolinės rūgšties. Vėliau, buvo atrasti serotonino receptoriai, 5-HT receptoriai, kurios skatinant malšinamas migrenos priepuolis.

                     Serotonino receptoriai plačiai paplitę žmogaus organizme. Jie patinkami virškinamajame trakte, širdyje, kraujagyslėse. Šie receptoriai dalyvauja vidaus organų veikoje. Su migrena susiję serotonino receptoriai yra 5HT1B ir 5HTD receptoriai, esantis trišakio nervo galūnėse ir jo išnervuojamose kraujagyslėse.

                     Migrenos priepuolio metu būna galvos smegenų dangalų kraujagyslių išsiplėtimas, aplink kurių vystosi uždegimas. Kaip atsakas į uždegimą iš trišakio nervo galūnėlių išsiskiria biologiškai aktyvios medžiagos, peptidai, kurie dar daugiau padidina uždegimą.

Serotonino receptoriai 1B sukelia kraujagyslių susiaurėjimą, kurie būna išsiplėtę migrenos priepuolio metu, o 1D receptoriai sumažina peptidų išsiskirimą iš trišakio nervo galūnėlių, taip pat slopina skausminio signalo perdavimą trišakiu nervu. Aktyvuojant 1D receptorius slopinamas pykinimas ir vėmimas.

Migrenos klubas