ĮVADAS

Nebivololis (pvz., Nebilet) yra lipofilinis trečios kartos beta adrenoblokatorius, kurio vazodilatacinį poveikį lemia Largininas ir azoto oksidas (NO). Nustatyta, kad nebivololis gerina endotelio funkciją, palankiai veikia angliavandenių ir lipidų metabolizmą. Tai ypač svarbu šiais laikais, kai daugėja nutukusių ir metaboliniu sindromu sergančių žmonių. Naujausiose hipertenzijos gydymo gairėse nerekomenduojama skirti tradicinių beta adrenoblokatorių pacientams, sergantiems metaboliniu sindromu ir turintiems padidėjusią cukrinio diabeto riziką (2). Tačiau pabrėžiama, kad vazodilataciniai beta adrenoblokatoriai (pvz., nebivololis) neturi dismetabolinio poveikio. Be to, juo gydant yra mažesnė naujai diagnozuoto cukrinio diabeto rizika, palyginti su tradiciniais beta adrenoblokatoriais.

Šiame straipsnyje pateikiamas klinikinis atvejis (1) apie nebivololio panaudojimą ir naudingą poveikį koronarine širdies liga sergančiam pacientui (3).

 

KLINIKINIS ATVEJIS

Anamnezė ir fi zinio ištyrimo duomenys

Marija – 69 metų pensininkė, nutukusi (kūno masės indeksas – 36,5), turinti didelę dislipidemiją (MTL cholesterolio koncentracija 6,22 mmol/l) ir serganti cukriniu diabetu. Apsilankymo pas šeimos gydytoją metu jai pamatuotas kraujospūdis buvo padidėjęs (200/100 mm Hg).

Taip pat pacientei anksčiau nustatyta poinfarktinė išeminė širdies liga, atlikta chirurginė revaskuliarizacija, po kurios praėjus 2 metams ji gydyta dėl nestabilioskrūtinės anginos. Koronarografi jos metu nustatyta kritinė juosiančiosios arterijos stenozė, atlikta perkutaninė koronarinė intervencija (PTKA) ir stentavimas. Pacientę taip pat vargina protarpinis šlubumas (klaudikacija), ji blogai toleruoja fizinį krūvį. Dvigubo skenavimo metu jai nustatyta abipusė paviršinės šlaunies arterijos obstrukcija, o miego arterijų doplerinio ultragarso tyrimo metu – abiejų miego arterijų spindžio susiaurėjimas 50 proc. Įvertinus anamnezės ir tyrimų duomenis, rodančius išplitusią aterosklerozę, jai skirti du vaistai, slopinantys trombocitų agregaciją, statino, kalcio kanalų blokatoriaus, nitratų ir nebivololio. AKF inhibitorių atsisakyta, nes pacientė jų anksčiau netoleravo dėl sauso kosulio.

 

Tyrimai

Pacientei atlikti šie tyrimai:

• 12 derivacijų EKG;

• ultragarsinis širdies tyrimas;

• miego arterijų ir kojų kraujagyslių dvigubas skenavimas;

• kraujo tyrimai: bendrasis, elektrolitų, šlapalo ir kreatinino, gliukozės, šlapimo rūgšties koncentracija, lipidograma, kepenų fermentai, taip pat baltymų elektroforezė;

• bendrasis šlapimo tyrimas.

Padidėjusį kraujospūdį turintiems pacientams ultragarsinis kraujagyslių tyrimas neturėtų apsiriboti vien bendrosiomis miego arterijomis (2). Aterosklerozinių plokštelių dažnai randama ir vidinėse miego arterijose (2). Plokštelė nustatoma, kai pamatuotas intimos ir medijos sustorėjimas viršija 1,5 mm, o lokalus sustorėjimas yra 0,5 mm ar 50 proc., palyginti su gretimų sienelių intimos ir medijos storiu (2).

Miego arterijų pokyčiai dažnai nustatomi negydytos hipertenzijos metu, net kai nėra kitų organų pažeidimo požymių (2). Didžiųjų kraujagyslių ultragarso tyrimas leidžia nustatyti organų kraujagyslių pažeidimą ir padeda tiksliau įvertinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Kulkšnelių ir žasto indeksas <0,9 yra kraujagyslių pažeidimo žymuo. Be to, sumažėjęs kulkšnelių ir žasto indeksas rodo periferinių arterijų ligą ir išplitusį aterosklerozinį pažeidimą, kuris susijęs su padidėjusiakrūtinės anginos, miokardo infarkto, insulto, miego arterijų ir periferinių arterijų ligos rizika (2).

 

Tyrimų rezultatai

Elektrokardiograma (1 pav.). Ritmas sinusinis, širdies susitraukimų dažnis 88 kartai per minutę. Mažas voltažas standartinėse derivacijose. Priekinėje pertvarinėje sienelėje – išeminio pobūdžio T bangos pokyčiai.

Nebivolilis - veiksmingas vaistas arterinei hipertenzijai ir koronarinei širdies ligai gydyti. Klinikis atvejis

 

 

Širdies ultragarsinis tyrimas. Kairiojo skilvelio skersmens matavimai ir sistolinė funkcija buvo normalūs. Nustatyta ženkli asimetrinė kairiojo skilvelio hipertrofija (18 mm) su sutrikusia relaksacija – šie pokyčiai būdingi hipertenzinei kardiopatijai (2 pav.). Taip pat nustatytas ryškus diastolinės funkcijos sutrikimas pagal restrikcinį tipą.

Nebivolilis - veiksmingas vaistas arterinei hipertenzijai ir koronarinei širdies ligai gydyti. Klinikis atvejis

 

 

Kraujo tyrimai. Atlikus kraujo tyrimus, rodikliai buvo normalūs.

Dvigubas skenavimas. Dvigubo skenavimo metu nustatyta abipusė paviršinės šlaunies arterijos okliuzija. Taip pat kairės ir dešinės miego arterijų susiaurėjimas (50 proc.).

 

Ligos eiga

Kartotinių apsilankymų metu nustatyta, kad pacientės kraujospūdis mažėja, tačiau vis tiek viršija tikslines kraujospūdžio reikšmes. Širdies ultragarsinio tyrimo rezultatai nesikeitė – išliko kairiojo skilvelio hipertrofija ir diastolinės funkcijos sutrikimas.

 

APTARIMAS

Arterinė hipertenzija – labai paplitusi liga, ja serga daugiau nei 50 proc. Lietuvos žmonių. Arterinės hipertenzijos gydymo nauda aiškiai įrodyta daugeliu tyrimų ir nekelia abejonių. Renkantis vaistus nuo hipertenzijos labai svarbu, kad jie būtų veiksmingi ir gerai toleruojami, nes pacientui visą gyvenimą reikės tęsti gydymą. Be to, turintiems keletą rizikos veiksnių ar priskirtiems antrinės kardiovaskulinės prevencijos grupei ypač svarbus teigiamas farmakodinaminis vaistų poveikis. Šioje didelės rizikos grupėje vaistai, pasižymintys teigiamu hemodinaminiu ir metaboliniu poveikiu, gali pagerinti gydymo veiksmingumą.

Gydant arterine hipertenzija sergančius pacientus, beta adrenoblokatoriai gali būti pirmiausia pasirenkami vaistai, kai pacientas kartu serga krūtinės angina, lėtiniu širdies nepakankamumu, tachiaritmija, glaukoma, yra persirgęs miokardo infarktu.

Nebivololis (pvz., Nebilet) – lipofilinis trečios kartos beta adrenoblokatorius, kurio vazodilataciniam poveikiui pasireikšti reikalingas L-argininas ir azoto oksidas (NO). Nebivololis gerina endotelio funkciją, palankiai veikia angliavandenių ir lipidų metabolizmą. Tyrimais įrodyta, kad jis mažina oksidacinį stresą, ląstelių proliferaciją. Šios nebivololio savybės naudingos hipertenzija sergantiems pacientams, nes užtikrina papildomą gydymo naudą.

 

Vieno tyrimo metu (3) vertintas nebivololio (1,25–5 mg per dieną) poveikis KŠL progresavimui ir atsparumui insulinui, sergant 2 tipo cukriniu diabetu, po aortokoronarinių jungčių operacijos (AKJO).

Pacientai (vidutinis amžius 56,7+1,3 m.) buvo suskirstyti į 2 grupes: atsparių insulinui ir neatsparių. Jiems 8 savaites skirtas gydymas nebivololiu. Abiejose grupėse sumažėjokrūtinės anginos priepuolių dažnis, pagerėjo fizinio krūvio toleravimas ir pacientų gyvenimo kokybė (1 lentelė). Be to, pacientams, turintiems atsparumą insulinui (1 grupė), jis sumažėjo.

Nebivolilis - veiksmingas vaistas arterinei hipertenzijai ir koronarinei širdies ligai gydyti. Klinikis atvejis

 

 

Taigi, nebivololis (Nebilet) veikia ne tik plėsdamas kraujagysles, veiksmingai mažina kraujospūdį ir pasižymi antiišeminiu poveikiu, bet ir mažina atsparumą insulinui.

 

Parengė gyd. E. RINKŪNIENĖ

Gauta: 2009-03-19

Pateikta spaudai: 2009-03-31

Žurnalas „Internistas”