Kalbant apie nėščiąsias ir inkstų ligas, šį klausimą reikėtų panagrinėti dviem aspektais. Pirma, kaip nėštumas paveiks inkstų ligą? Ir antra, kokią įtaką nėštumo eigai turės inkstų liga?

 

Kaip prižiūrėti nėščiąsias, sergančias inkstų ligomis, komentuoja Kauno medicinos universiteto klinikų Nefrologijos klinikos vadovas profesorius Vytautas Kuzminskis.

 

Taigi, kaip nėštumas paveiks inkstų ligą?

 

Pusei moterų, sergančių lėtine inkstų liga, padidės proteinurija, ketvirtadaliui – paryškės arterinė hipertenzija. Jeigu iki nėštumo inkstų funkcija buvo normali, tai tik 10 proc. nėščiųjų, sergančių inkstų liga, ši funkcija pablogės, bet pagimdžius – vėl sugrįš į buvusį lygį. Jeigu pastojant inkstų funkcija jau buvo ne kokia (kreatinino kiekis kraujo serume daugiau kaip 180μmol/l), tokiu atveju beveik pusei moterų inkstų funkcija dar labiau blogės. Todėl, jeigu nėštumo metu sunkiai kontroliuosime arterinę hipertenziją, pusei šių moterų inkstų funkcija pablogės visam laikui.

 

Kokios inkstų ligos gali paūmėti nėštumo metu?

 

Kai kurios lėtinio glomerulonefrito formos (IgA nefropatija, membranoproliferacinis glomerulonefritas, židininė-segmentinė glomerulų sklerozė), refliuks- nefropatija, lėtinis pielonefritas. Diabetinės nefropatijos atveju dažnesnės šlapimo infekcijos, preeklampsija. Idealu, kada pastoti nusprendusi moteris kreipiasi į nefrologą. Tuomet, apžiūrėję ir papildomai

ištyrę, galime prognozuoti nėštumo baigtis bei užtikrinti nefrologo stebėjimą jo metu.

 

Jeigu pastoja moteris, serganti lėtine inkstų liga:

 

1. Ji turi lankytis pas gydytoją kas 2 savaites, o trečią trimestrą – kas savaitę.

2. Reikia tirti, ar nėra bakteriurijos, ją nustačius, – gydyti.

3. Kas mėnesį tirti moters inkstų funkciją.

4. Stebėti dėl galimo preeklampsijos vystymosi (šlapimo tyrimas, AKS matavimas, svėrimas).

5. Stebėti vaisiaus būklę.

6. Jeigu nustatyta arterinė hipertenzija, – ją gydyti.

7. Nepražiopsoti momento, kada būtina gimdymą sukelti anksčiau (blogėjant inkstų funkcijai,

vystantis preeklampsijai).

 

Kas gi vyksta inkstuose, kai moteris pastoja?

 

Inkstų apkrova nėštumo metu labai padidėja. Net esant sveikiems inkstams nėštumo metu papildomai sukaupiama iki 900 mmol natrio ir 6–8 l vandens.

 

Kokią įtaką nėštumo eigai turės lėtinė inkstų liga?

 

Esant lėtinei inkstų ligai, nėštumo eiga ir baigtis daugiausia priklauso nuo to, ar vystysis ir kokio laipsnio bus arterinė hipertenzija ir inkstų nepakankamumas. Jeigu arterinis kraujo spaudimas normalus arba gerai koreguojamas, jeigu inkstų funkcija gera – nėštumas turėtų baigtis sėkmingai.

 

Kokių nemalonumų galima laukti, kai pastoja moteris, serganti lėtine inkstų liga?

 

1. Jeigu nustatytas padidėjęs ir gerai negydomas arterinis kraujo spaudimas – gresia pavojus vaisiui.

2. Jeigu nėščiosios kreatinino kiekis serume yra daugiau kaip 124 μmol/l – priešlaikinių gimdymų pasitaiko 6 kartus daugiau.

3. Sergančiosioms lėtinėmis inkstų ligomis daug dažniau nustatoma preeklampsija. Be to, ją sunkiau diagnozuoti, kadangi dėl inkstų ligos jau yra proteinurija ir arterinė hipertenzija. Preeklampsiją reikėtų įtarti, jeigu proteinurija padvigubėja ir didėja kraujo spaudimas.

4. Jeigu yra ryškus lėtinis inkstų nepakankamumas, net nėštumą diagnozuoti yra sunkiau, nes tuo atveju ir ne nėščioms būna padidėjęs β chorioninio gonadotropino kiekis. Tokiu atveju padės ultragarsinis tyrimas.

 

Kokia medikamentinio gydymo specifika, kai pastoja lėtinėmis inkstų ligomis sergančios moterys?

 

Negalima skirti medikamentų, galinčių pažeisti vaisių. Todėl vaisingo amžiaus moterys, kurios inkstų ligoms gydyti vartoja vaistų, galinčių pakenkti vaisiui (citostatikus, AKF inhibitorius ar angiotenzino receptorių blokatorius ir kt.), turi naudoti kontraceptines priemones, kad nepastotų ir nepakenkti vaisiui, kol nėštumas dar nediagnozuotas.

Prieš pastojimą šiuos vaistus reikia nutraukti, o pastojus – skirti tinkamų nėščiosioms vaistų atsižvelgiant į nuorodas, rekomendacijas ir anotacijas!

Apibendrindamas noriu pasakyti, kad inkstų ligos nėra kontraindikacija nėštumui (tik jeigu nėra inkstų nepakankamumo ir sunkiai koreguojamos arterinės hipertenzijos). Bendradarbiaujant šeimos gydytojui, akušeriui-ginekologui, nefrologui ir, svarbiausia – ligonei, nėštumo eiga ir baigtis gali būti palanki.

 

Žurnalas “Gydymo menas”