Daug rašoma ir kalbama apie pirminės arterinės hipertenzijos (PAH) gydymą įvairiais vaistais nuo hipertenzijos, tokiais kaip kalcio kanalų blokatoriai, β adrenoblokatoriai, angiotenziną konvertuojančio fermento inhibitoriai, α blokatoriai. Tačiau yra dar viena – naujausia vaistų nuo hipertenzijos grupė, kuri aptariama rečiau. Tai angiotenzino II receptorių blokatoriai (ARB). Naujausias šios grupės vaistas – olmesartanas.

ARB – pirminei hipertenzijai gydyti

 

„ARB neutralizuoja angiotenzino II sukeliamus nepageidaujamus poveikius širdies ir kraujagyslių sistemai, t.y. vazokonstrikciją, druskų ir vandens susilaikymą, širdies hipertrofiją ir fibrozę, kraujagyslių hiperplaziją, endotelio disfunkciją, oksidacinį stresą bei aterogenezę. Pasižymi ir inkstus apsaugančiu poveikiu, – teigia Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto docentas Aleksandras Kibarskis. – Klinikiniai tyrimai įrodo ARB teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai (ypač sergant PAH ir cukriniu diabetu), taip pat tai, kad ARB gali neleisti progresuoti inkstų nepakankamumui sergant PAH, cukriniu diabetu ir esant inkstų pažeidimui.

ARB efektyviau nei β blokatoriai sumažina insulto riziką, kairiojo skilvelio hipertrofiją bei bendrą mirštamumą.“

Gydytojų teigimu, angiotenzino II blokatoriai, arba sartanai, yra vieni iš veiksmingiausių vaistų arterinei hipertenzijai gydyti. Jau ankstesni klinikiniai tyrimai įrodė, kad ARB veiksmingai mažina AKS bei insulto riziką.

 

Olmesartanas : įrodytas didesnis nei kitų sartanų veiksmingumas

 

Tiek gydytojui, tiek pacientui svarbu, ar vaistas veiksmingai mažina AKS. Įrodyta, kad olmesartanas yra veiksmingas net 23 valandas po pavartojimo. Jis sumažina tiek sistolinį, tiek diastolinį AKS. Be to, jis tinkamas vartoti ilgą laiką.

Kuris sartanas yra veiksmingiausias? 2001 m. „Hipertenzijos žurnale“ išspausdintame straipsnyje apie sartanus rašoma, kad olmesartanas, skiriant jo pradine doze, veiksmingiau nei pradinės kitų ARB dozės mažina diastolinį kraujospūdį. Olmesartanas po 14 dienų AKS mažino stipriausiai – tiek sistolinį, tiek diastolinį. Labai svarbu, kaip vaistas mažina AKS rytinėmis valandomis, kada paprastai būna didžiausias širdies veiklos sutrikimų skaičius. Buvo tirta, kaip sumažinamas AKS praėjus 20 val. Nuo vaisto išgėrimo. Tiek sistolinis, tiek diastolinis AKS geriausiai buvo mažinamas olmesartano grupėje. Kiti sartanai buvo šiek tiek mažiau veiksmingi.

 

Olmesartano vartojimo primtinumas ir geras toleravimas

 

Neseniai „Tarptautiniame klinikinės praktikos žurnale“ (angl. International Journal of Clinical Practice) straipsnyje „Optimalus laikas plačiau diegti į praktiką kartą per parą skiriamus medikametus“ pasakyta: kartą per dieną vartojami medikamentai nepakankamai dar įdiegti į kasdienę gydytojo praktiką, nors įrodyta, kad toks vaisto vartojimo režimas kelia mažiau problemų (atsiminti), ypač vyresniems pacientams, turi šalutinių poveikių, pacientai rečiau pažeidžia režimą ar meta vartoti vaistą.

Tai aktualu pagyvenusiems ir vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems per dieną tenka vartoti daugiau rūšių vaistų, jų atmintis silpnesnė. Olmesartanas veiksmingumu ir vartojimu tik kartą per parą atitinka šiuos reikalavimus.

Atlikti tyrimai su vyresniais ir pagyvenusiais sistoline hipertenzija sergančiais pacientais patvirtino, kad olmesartanas, 40 mg, yra saugus ir puikiai toleruojamas. Apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių sistemos bei inkstų komplikacijų, ypač jei pradedamas vartoti anksti. Olmesartano derinys su diuretiku hidrochlorotiazidu veiksmingiau mažina kraujospūdį nei hidrochlorotiazido ir losartano derinys.

Paskutiniai (OLMEPAS, OLMEBEST) ARB efektyvumo Europos tyrimų duomenys patvirtino, kad daugeliu atvejų olmesartanas yra veiksmingas ir gerai toleruojamas. Tyrimai atlikti su daugiau nei 20 000 pacientų.

 

 

Olmesartanas: naudingi deriniai

 

Kadangi PAH atsiradimą nulemia ne viena, o keletas priežasčių, todėl dažnai pasirenkama ne monoterapija, o vaistų deriniai. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) 2009 m. gegužės mėn. Patvirtino olmesartano derinį su kalcio kanalų blokatoriumi amlodipinu kaip pirmaeilį AH gydymo būdą.

Pranešama, kad derinys daug veiksmingiau mažina tiek sistolinį, tiek ir diastolinį kraujospūdį nei vien tik amlodipinas. Amlodipino, 10 mg, ir olmesartano, 40 mg, derinys sumažino sistolinį AKS vidutiniškai 30,1 mmHg, diastolinį – 19 mmHg, palyginti su 19,7/12,7 mmHg amlodipino, 10 mg, grupėje ir 4,8/3,1 mmHg – placebo. Tuo tarpu šalutinių poveikių buvo mažiau.

Taigi dažniausiai gydymas tinkamai parinktu sinergistinio veikimo vaistų deriniu efektyvesnis, geresnė organų taikinių apsauga. Kaip matyti iš 1 pav., daugeliu atvejų ARB tinkami pirmiausia pasirenkami vaistai, derinant su kitais vaistais nuo hipertenzijos, PAH gydyti. Galima PAH pradėti gydyti ir ARB monoterapija, ypač kai norime sumažinti ne tik sistolinį, bet ir diastolinį AKS.

Olmesartanas: geresnė arterinės hipertenzijos kontrolė, teigiamas poveikis kraujagyslėms

 

***

Laiku pradėta ir efektyvi arterinės hipertenzijos kontrolė yra viena iš pagrindinių priemonių, leidžiančių sumažinti sergamumą bei mirštamumą nuo išeminės širdies ligos, galvos smegenų insulto bei kitų širdies ir kraujagyslių ligų. Naujausias angiotenzino II receptorių blokatorių grupės vaistas olmesartanas yra vienas iš vaistų, padedančių užkirsti kelią šių ligų išsivystymui.

Olmesartanas veiksmingai mažina AKS (veikia stipriau ir greičiau už kitus ARB), gali būti vartojamas saugiai ir veiksmingai ilgą laiką, sukelia labia mažai nepageidaujamų poveikių, todėl pacientų gerai toleruojamas, patogus vartoti (1 kartą per parą), gali būti pirmos eilės vaistas taikant monoterapiją, gerai dera su kitais antihipertenziniais vaistais, pasižymi inkstus bei širdį apsaugančiu ir uždegimą slopinančiu poveikiais.

 

Žurnalas “Gydymo menas”