Omega-3 riebalų rūgštys bei jų įtaka širdies ir kraujagyslių sistemai

Gintarė Muckienė

LSMU MA Kardiologijos klinika

Atlikta daugybė klinikinių ir epidemiologinių tyrimų, kurie patvirtino omega-3 riebalų rūgščių svarbą sveikatai. Itin reikšmingi tyrimai, kuriais įrodytas apsauginis poveikis širdžiai ir kraujagyslėms. Epidemiologinių tyrimų duomenimis, ilgųjų grandinių omega-3 riebalų rūgštys, gaunamos iš jūros žuvų ir žuvų taukų, mažina sergamumą širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis (ŠKL) [1–4]. Ištyrus Grenlandijos eskimus, buvo nustatytas labai mažas sergamumas išemine širdies liga (IŠL). Tai siejama su jų mityba, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių [5, 6]. Be to, nemažai tyrėjų paskelbė duomenis apie reikšmingą ryšį tarp žuvies vartojimo ir IŠL, todėl žmonėms, kurie su maistu vartoja daugiau omega-3 riebalų rūgščių, rizika sirgti ŠKL yra mažesnė [7, 8].

 

Komentuoti

Rašyti komentarą ...

Atšaukti