Higienos instituto, stebinčio profesinių ligų šalyje būklę nuo 1993 m., naujausias tyrimas rodo, kad sergamumas profesinėmis ligomis laipsniškai mažėja. Piką pasiekęs 2006-aisiais metais, kai buvo užfiksuoti 1447 susirgimų profesinėmis ligomis atvejai, 2007-aisiais šis skaičius sumažėjo iki 1123 atvejų, o pernai metais – iki 1030. Medikai įsitikinę, kad venų išsiplėtimas yra viena iš dažniausių ligų, susijusių su tam tikromis profesijomis.

Venų išsiplėtimas – profesinė pardavėjų liga?

Statistiniais duomenimis, daugiau nei 80 proc. vokiečių serga venų ligomis. Vyresnių žmonių sergamumas venų varikoze didėja. Taip pat nustatyta, kad venų išsiplėtimas kamuoja kas trečią moterį.

„Nors nėra atlikta specializuotų tyrimų, tačiau iš savo patirties galiu pasakyti, kad profesija yra nemažas venų varikozės rizikos veiksnys. Ypač kenčia moterys, dirbančios stovimą ar sėdimą darbą. Dėl nuolatinio buvimo viena poza sutrinka veninio kraujo tekėjimas, nes nesusitraukinėja kojų raumenys, liaudiškai sakant, kraujas yra lėčiau „varinėjamas“. Aišku, gali būti kalti ir silpnesni venų vožtuvėliai. Vožtuvėlių savybes mes paveldime genetiškai. Todėl labai dažnai, kai diagnozuojama venų varikozė, išaiškėja, kad yra ir genetinis polinkis, ir kenksmingas venoms darbas,“ – sakė Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės gydytoja angiochirurgė Ilona Taluntienė.

Pasak gydytojos, neretai moterims, turinčioms genetinį polinkį, būna ir keletas rizikos veiksnių, pavyzdžiui, buvę nėštumai, antsvoris ar lėtinis vidurių užkietėjimas.
Padavėjos, pardavėjos, kirpėjos, siuvėjos, manikiūrininkės ir kitų profesijų atstovės dažnai dienai baigiantis ima jausti kojų sunkumą, kojos patinsta, atrodo, kad jos tapo sunkios.

Venų varikozė neaplenkia ir vyrų, nors jie serga rečiau nei moterys. „Sunkų fizinį darbą dirbantys vyrai rizikuoja labiau, nes sunkumų kilnojimas, vaizdžiai sakant, kraują varo žemyn, dėl to dekompensuoja venų vožtuvai,“ – aiškino gydytoja.

Kaip kuo ilgiau išsaugoti venas sveikas?

Kojų venų varikozė progresuos daug lėčiau, jeigu žmonės, turintys polinkį į ją arba kuriems išsivysto nedidelio laipsnio poodžio venų išsiplėtimas, bus judrūs, sportuos. Tačiau po sunkios darbo dienos, kai kojos ištinusios ir sunkios, visai nesinori dar traukti į sporto salę… „Ir nereikėtų, nes sunkumų kilnojimas yra provokuojantys veiksnys. Patarčiau geriau lankyti baseiną, plaukiojimas teigiamai veikia kojų kraujagysles ir viso organizmo kraujotaką apskritai . Vėsus vanduo nuramina kojas. Moterys, kurių venos silpnesnės, intuityviai pasirenka jogą, pilatesą ar kitus ramesnius užsiėmimus. Tai yra pakankamas fizinis aktyvumas, kuris dar ir teigiamai veikia kojų venas,“ – sakė gydytoja Taluntienė.

Taip pat gydytoja patarė darbo metu pasistengti keisti padėtį. Jeigu sėdite – dažniau atsistokite ir pavaikščiokite, pertraukų metu galite daryti įvairius kojų kraujotaką gerinančius pratimus. Tie, kurie didžiąją dienos dalį stovi, turėtų pasistengti prisėsti bent kas valandą, o dar geriau – kas pusvalandį. Taip pat gerai venas veiks pakelta kojų padėtis. Po darbo visiems rekomenduojamas šaltas arba kontrastinis kojų dušas.

Moterims, turinčioms polinkį į venų išsiplėtimą, reikėtų pamiršti aukštakulnius. „Avalynė turi būti patogi. Kulnelio aukštis ne daugiau nei 3 cm. Taip ne tik padėsite savo venoms, bet ir apsaugosite savo pėdą nuo aukštakulnių sukeltos deformacijos. Būtų gerai, kad ir rūbai nevaržytų ir netrikdytų kraujotakos. Pavargusias kojas galima patepti tepalu, kurio sudėtyje yra heparino, tokiu kaip, pavyzdžiui, lioton/5359″>lioton/5359″>lioton/5359″>Lioton 1000 gelis. Jis gerina kojų venų kraujotaką ir sumažina sunkumą bei tinimą“, – patarė gydytoja. Geliu tepti kojas reikia 1-3 kartus per dieną (tai priklauso nuo simptomų sunkumo). Išspaudus iš tūtelės 5-10 cm gelio, masažuojamaisiais judesiais trinti nuo pėdos kelio link. Jeigu tinsta visa koja, įtrinti ją visą.

Venų varikozė – tai poodinių venų išsiplėtimas, sukeltas jų vožtuvų nesandarumo ir venos sienelės raumeninio-elastinio sluoksnio silpnumo.

Rizikos veiksniai:

– vyresnis amžius;
– moteriška lytis;
– ilgas stovėjimas ir sėdėjimas;
– nėštumas;
– nutukimas;
– geriamųjų kontraceptikų vartojimas.
 

Daiva Ausėnaitė

 

Pasakyk, kuo dirbi, pasakysiu, kuo sirgsi