+0
-3
-3

Peršalimas: pagrindiniai simptomai

 

 

Prasidėjus šaltajam metų laikui neatsiejamos darosi ir peršalimo ligos. Organizmas nesti atsparus šioms infekcijoms, kadangi virusų, galinčių sukelti peršalimą, yra labai daug. Dėl to peršalimo ligomis sergama dažnai – suaugusieji keletą kartų, tuo tarpu vaikai – nuo kelių iki keliolikos kartų per metus.

 

Virusinė infekcija

 

Nors peršalimo ligos dažnesnės atvėsus orams, tačiau šaltesnis oras nėra tiesioginis ligos veiksnys. Šaltuoju metų laikotarpiu daugiau laiko praleidžiame patalpose, taip susidaro palankios sąlygos virusams plisti. Peršalimą taip pat provokuoja nusilpusi imuninė sistema,

stresas.

Peršalimą sukelia daugiau nei 200 skirtingų virusų. Dažniausi jų – rinovirusai. Jais užsikrečiama kontaktiniu ar oro lašeliniu būdu.

 

Simptomai

 

Peršalimo simptomai pasireiškia po 1–2 dienų nuo užsikrėtimo, pikas pasiekiamas 2–4 dieną. Simptomai prasideda gerklės kutenimu, kuris būdingas pirmąsias ligos dienas, vėliau išnyksta. Gerklės skausmą lydi sloga, kuri iš pradžių būna vandeninga, sekretas bespalvis, vėliau sutirštėja. Virusai sparčiai dauginasi patekę į nosies gleivinę, tada išsiskiria uždegimo mediatoriai, dėl to vystosi nosies gleivinės uždegimas bei paburkimas. Didžiausia virusų koncentracija nosies sekrete būna pirmąsias 3 dienas po apsikrėtimo. Sergantieji dažnai klaidingai mano, jog nosies užgulimą sąlygoja per didelis kiekis tiršto sekreto, tačiau tai įvyksta dėl nosies kraujagyslių paburkimo ir uždegimo.

Sloga itin pavojinga naujagimiams ir kūdikiams, nes sutrikus kvėpavimui mažyliai negali žįsti. Kosulys dažniausiai būna nestiprus, tačiau gali tęstis iki kelių savaičių. Karščiavimas paprastai būna subfebrilus, tačiau vaikams, ypač kūdikiams, temperatūra gali būti ir aukštesnė.

 

Komplikacijos

 

Paprastai peršalimas yra nesunki liga, pasveikstama per savaitę. Tačiau kai kuriems pacientams simptomai tęsiasi keletą savaičių. Neretai peršalimas gali komplikuotis sinusų, ausų ar apatinių kvėpavimo takų infekcijomis.

Kai virusinė infekcija nukeliauja į ausis ar sinusus, padidėja gleivių sekrecija, įvyksta šių anatominių struktūrų obstrukcija sekretu, susidaro palankios sąlygos bakterijoms ir kitiems mikroorganizmams augti. Atskirti bakterinį ir virusinį sinusitą yra sudėtinga, nes simptomai yra panašūs. Gelsvos ar žalsvos spalvos nosies sekretas nerodo, kad kilo bakterinė infekcija. Pakitusi nosies išskyrų spalva yra normali sveikimo stadija. Net jeigu ir įtariamas bakterinis sinusitas, antibiotikų nereikėtų skubėti vartoti.

Apskaičiuota, jog apie 80 proc. atvejų ausies uždegimas praeina be antibiotikų. Apatinių kvėpavimo takų komplikacijos dažnesnės turintiems imunodeficitą, lėtinėmis ligomis sergantiems, senyviems žmonėms, vaikams (ypač turintiems širdies ydų).

 

Kada sunerimti:

  • kai simptomai stiprėja ar tęsiasi daugiau nei 10 d.;
  • esant aukštai temperatūrai;
  • esant ausies skausmui, kuris stiprėja;
  • esant galvos ar veido skausmui/spaudimui;
  • esant pasunkėjusiam kvėpavimui.

 

Gydymas

 

Specifinio gydymo nėra. Gydymas yra simptominis, palengvinantis ligos simptomus. Rekomenduojamas lovos režimas, gausus skysčių vartojimas, jei reikia, antipiretikai, kosulį lengvinančios priemonės, nosies higiena, vietinio ar sisteminio poveikio dekongestantai.

Nosies higiena sergant peršalimu ypač naudinga. Tai svarbu ne tik slogos gydymui, bet ir komplikacijų (sinusito, otito) profilaktikai.

Klinikiniais tyrimais įrodyta hipertoninių nosies purškalų nauda. Pirmoji pagalba sergant sloga – nosies plovimas jūros vandeniu (Qiuxx). Qiuxx – hipertoninis nosies purškalas, kurio sudėtyje yra natūralaus Atlanto vandenyno vandens, turinčio vertingų mineralų ir mikroelementų. Ši natūrali priemonė mažina nosies ertmių ir sinusų užsikimšimą, drėkina nosies gleivinę, skatina sekreto pasišalinimą. Tai palengvina kvėpavimą, padeda išvengti komplikacijų. Vaistas yra saugus, jį galima naudoti ilgą laiką, nėra pripratimo rizikos. Tinka nėščioms ir maitinančioms moterims. Ši gydymo priemonė efektyvi kūdikiams nuo 6 mėn. ir vaikams. Mažiesiems tai gali būti vienintelė slogos gydymo priemonė. Kūdikiams ir vaikams rekomenduojama 1–2 įpurškimai į kiekvieną šnervę 2–3 kartus per dieną, suaugusiesiems – 1–3 įpurškimai 2–3 kartus per dieną.

Slogai gydyti skiriama vietinio ar sisteminiopoveikio dekongestantų, kurie sutraukia nosies gleivinės kraujagysles bei palengvina kvėpavimą. Vietinio veikimo vaistus galima naudoti 3–5 dienas, ilgiau vartojant gali išsivystyti medikamentinis rinitas.

Remiantis klinikiniais tyrimais, antihistamininių preparatų nauda skiriant monoterapijai nėra įrodyta, veiksmingiausia antihistamininius vaistus ir dekongestantus naudoti kartu.

Antibiotikai neveikia virusų, todėl peršalimo ligoms gydyti neskiriami. Tačiau dauguma pacientų, kurie kreipiasi į šeimos gydytoją, tikisi recepto antibiotikams ir mano nepasveiksią be jų. Tai patvirtina ir Jungtinėje karalystėje atlikta studija, kurioje dalyvavo pacientai, sirgę nekomplikuotu peršalimu. Tyrimo duomenys rodo, jog 87 proc. sirgusiųjų buvo įsitikinę, jog būklė pagerėjo nuo antibiotikų.

 

Profilaktika

 

Yra keletas būdų, kaip galima išvengti peršalimo ligų:

Rankų plovimas – pats paprasčiausias ir efektyviausias profilaktikos būdas. Rinovirusai ant odos, daiktų gali išgyventi iki 3 valandų, todėl aplinkos daiktų valymas dezinfekcinėmis priemonėmis gali užkirsti kelią infekcijai plisti. Jei įmanoma, vengti kontakto su sergančiais žmonėmis.

Dauguma žmonių įsitikinę, jog vitaminas C apsaugo nuo peršalimo ligų, o susirgus – palengvina simptomus. Tačiau klinikiniai tyrimai to nepatvirtino. Ežiuolių preparatų nauda, tirta daugybėje mokslinių studija, taip pat nepasitvirtino.

 

Apibendrinimas

 

Peršalimą sukelia daugybė skirtingų virusų. Pats šaltas oras peršalimo nesukelia. Antibiotikai nėra skiriami peršalimui gydyti. Nekomplikuotą peršalimą galima gydytis patiems namuose.

 

Parengė gyd. G. Paškevičienė

 

Žurnalas “Farmacija ir laikas”