+1
-0
+1

Peršalimo ligos – spalvingo rudens klasta

Atšalus orams organizmas tampa mažiau atsparus peršalimo ligoms, todėl ypač svarbu žinoti, kaip elgtis, pasireiškus peršalimo ligų simptomams.
 
Kas yra peršalimo ligos?
 
Peršalimo ligos – tai sezoninės ligos, kurias dažniausiai sukelia virusai. Priskaičiuojama per 130 skirtingų virusų, galinčių sukelti peršalimo ligas ir vis atrandama naujų. Šių ligų sezonas prasideda atšalus orams. Jų padažnėja, kai sąlygos daugintis ir plisti virusams pasidaro palankesnės. Šaltuoju metų laiku daugiau būname patalpose, kur susirenka daug žmonių. Virusas plinta oro lašeliniu būdu, todėl greitai suserga daug žmonių.
 
Kokie pagrindiniai šių ligų simptomai?
 
Pirmiausia užgula ir peršti nosį, būna sudirgusi gerklė, atsiranda nestiprus kosulys ir neaukšta temperatūra. Kuo organizmo atsparumas mažesnis, tuo dažniau ir ilgiau sergama peršalimo ligomis, dažniau atsiranda komplikacijų. Paprastai šiomis ligomis sergama panašiai kaip sloga, t.y. apie savaitę. Jei per tiek laiko nepasveikstama, liga gali komplikuotis sinusitu, bronchitu ar plaučių uždegimu.
 
Kokioms asmenų grupėms peršalimo ligos pavojingesnės?
 
Peršalimo ligos pavojingesnės asmenims, kurių imunitetas yra silpnesnis, pavyzdžiui, mažiems vaikams, seneliams, asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis. Ypač organizmą nualina lėtinės inkstų, širdies, plaučių ligos, cukrinis diabetas. Žmonėms, turintiems polinkį sirgti peršalimo ligomis, reikia labiau saugotis. Patariama vartoti organizmo imunitetą gerinančių priemonių. Pavyzdžiui, gerti čiobrelių ar juozažolės arbatos, valgyti česnakų, svogūnų, krienų. Puikiai tinka ežiuolės preparatai ir ženšenis bei eleuterokokas.
 
Kaip elgtis, pajutus pirmuosius peršalimo simptomus?
 
Peršalimo ligas sukelia virusai, todėl antibakteriniai preparatai neveiksmingi. Pirmomis dienomis galima pakaitinti kojas, būtina gerti daug šiltų skysčių. Augalai pasižymi stipriomis gydomosiomis savybėmis, daug rečiau pasireiškia nepageidaujamas poveikis. Vienas labiausiai paplitusių gydymo augaliniais preparatais būdų – plikyti arbatas. Verdančiu vandeniu užpilami lapai, žiedai ir uogos. Gerti tokią arbatą reikėtų po 15-20 minučių. Tinka vartoti medaus, daugiau vartoti vitamino C.
 
Kokių vaistų reikėtų vartoti sergant peršalimo ligomis?
 
Nėra vaistų, veikiančių peršalimo ligų priežastį, todėl yra du gydymo tikslai: pagerinti ligonio savijautą ir padėti organizmui kovoti su virusais. Svarbiausia – ilsėtis. Neverta jaudintis, jei ligonis mieguistas, patariama kuo ilgiau miegoti. Patalpa, kurioje guli ligonis, turi būti pakankamai šilta ir gerai vėdinama.
Jei vargina tiktai gerklės skausmas naudinga pavartoti lokalaus poveikio čiulpiamų ar purškiamų preparatų. Vieni jų, pavyzdžiui, falimint/5680″>Falimint pasižymi nuskausminančiomis savybėmis, kiti veikia kaip antiseptikai. Skirtingai nuo ledinukų su mentolu, kurio šaldantis skonis sumažina gleivinės receptorių jautrumą, todėl apslopsta gerklės perštėjimas, falimint/5680″>Falimint yra tikras vaistas, kuris vietiškai malšina skausmą ir sukelia vietinę nejautą, todėl jį rekomenduojama vartoti ne tik peršalus, kai skauda gerklę, bet ir prieš instrumentines manipuliacijas burnoje ar ryklėje.
Esant bendrai blogai savijautai, raumenų, galvos skausmams, pakilus temperatūrai, tinka vartoti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo. Daugelis žmonių vis dar pirmiausiai griebiasi aspirino arba paracetamolio, nepagalvodami, kad yra ir kitų , žymiai saugesnių vaistų, kurie greitai, veiksmingai ir nesukeldami šalutinių poveikių slopina uždegimą, karščiavimą bei skausmą. Kodėl vieni vaistai saugesni nei kiti? Uždegimo slopinimas susijęs su poveikiu fermentui ciklooksigenazei (COX). Organizme yra dviejų rūšių COX. Tačiau tik COX-2 dalyvauja susidarant uždegimo mediatoriams. Daugiausia nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, kuriems priklauso ir aspirinas, veikia abu fermentus, slopindami jų veiklą. Antrosios kartos NVNU, pvz., nimesulidas (NIMESIL), slopina tik uždegimo reakcijose dalyvaujantį fermentą COX-2, dėl to šių vaistų gydomasis poveikis labai geras ir jie saugesni vartoti, nes neveikia prostaglandinų, apsaugančių skrandžio gleivinę. 
 
Gydant peršalimo simptomus visada pageidautinas greitas vaistos poveikis, o tai priklauso nuo vaisto formos. Tabletės paprastai veikia lėčiau nei suspensijos, kuriose veiklioji medžiaga jau yra ištirpusi. Tačiau nebaigus vartoti suspensijos, jos negalima ilgai saugoti ir kartais tenka išmesti. Šiuo atžvilgiu patogesnė ir taupesnė vaisto forma yra vienkartinėmis dozėmis supakuotos granulės suspensijai, taip išleidžiamas nimesulidas Nimesil pavadinimu. Būtent šis vaistas padės greičiau pasveikti, nesukeldamas seniesiems NVNU būdingų šalutinių reakcijų. Nimesil reikėtų rekomenduoti po 1 miltelį 2 kartus per dieną.