+1
-0
+1

Moterims, išgirdusioms iš gydytojo, kad joms nustatyta kandidozė, ne tik pasidaro neramu, bet ir iškyla daugybė klausimų: kokia tai liga? kodėl būtent man pasireiškė? ar ji plinta lytiškai? kaip ir kuo reikės gydytis? Šio straipsnio tikslas – atsakyti į labiausiai moterims rūpimus klausimus kandidozės (liaudiškai pienligės) tema.

Pienligė (kandidozė) – tai mikroskopinio grybelio (lotyniškai Candida albicans) sukeliama liga, kuri pasireiškia gleivinių ir odos pažeidimais. Šis grybelis yra įprastas bet kurio amžiaus žmogaus odos ir gleivinės „gyventojas“. Grybeliu yra užsikrėtę apie 98 proc. gyventojų. 70 proc. moterų bent kartą gyvenime pasireiškia kandidozė, o 5 proc. jų liga linkusi kartotis.

Kokia tai liga?

Liga pasireiškia nusilpus imunitetui – po antibiotikų vartojimo, nes nuslopinama natūrali makšties bakterijų flora, ir tai sudaro palankias sąlygas daugintis Candida grybeliams. Įtaką pienligei atsirasti turi cukrinis diabetas, sintetinių aptemptų drabužių nešiojimas, nes dėl jų daugiau prakaituojama, o didesnė drėgmė lyties organų srityje gali skatinti ne tik ligos atsiradimą, bet ir nuolatinį kartojimąsi, sunkinti gydymo eigą.

Kitos ligą išprovokuojančios priežastys – kasdieninių įklotų dėvėjimas, kontraceptinių preparatų vartojimas, intensyvūs lytiniai santykiai, kurie būna skausmingi dėl sausos makšties.

Pienligė nėra lytiškai plintanti liga, bet nustatyta, kad moterys, kurių lytiniai partneriai yra Candida albicans grybelio nešiotojai, serga dažniau. Reiktų paminėti, kad šia liga serga ir lytinio gyvenimo negyvenančios moterys ir mergaitės.

Kokie nusiskundimai?

Ryškiausi ligos simptomai – įvairaus intensyvumo lyties organų niežulys (dažnai po mėnesinių), tarpvietės paraudimas, patinimas, deginimo jausmas pasišlapinus ar po lytinių santykių. Pats aiškiausias kandidozės simptomas – tipinės tirštos, neretai labai gausios makšties išskyros. Tai ir būna dažniausia moterų kreipimosi į gydytoją priežastis, susirgus pienlige.

Kaip gydoma pienligė?

Gydymas labai įvairus ir taikomas kiekvienai individualiai. Yra gausi įvairovė makšties kremų, žvakučių, tablečių, geriamųjų kapsulių, bet tik gydytojas, įvertinęs tyrimus ir matomus pakitimus, gali parinkti, koks gydymas geriausias. Vienai moteriai pakanka vienkartinės vaisto dozės, kitoms prireikia vaistų vartoti iki 6 mėnesių. Lytinis partneris, kuriam pasireiškė varpos galvutės ar apyvarpės uždegimas, privalo būti gydomas, nes kitaip jo partnerei kandidozė gali nuolat kartotis, net ir visiškai pasveikus ar po ilgų gydymo kursų. Jeigu kandidozė nustatoma atsitiktinai (profilaktinės patikros metu, nėštumo metu ar kitais atvejais), o moteris niekuo nesiskundžia, gydymas neskiriamas, nes šie mikroorganizmai gali būti normalios makšties mikrofloros sudedamoji dalis. Esant minėtiems nusiskundimams (deginimui, niežėjimui, tipinėms išskyroms), atliekamas makšties tepinėlio tyrimas. Sulaukus teigiamo tyrimo atsakymo, gali būti pradėtas gydymo kursas.

Maždaug pusei sveikų moterų grybelių nustatoma ne tik makštyje, bet ir burnoje, tiesiojoje žarnoje. Tai rodo, kad žarnynas gali būti šių mikroorganizmų rezervuaras, iš kurio jie, patekę į makštį, vėl sukelia vaginitą (uždegimą), net tada, kai liga sėkmingai išgydoma pirmą kartą. Liga nėra pavojinga gyvybei, tačiau reiktų į ją žiūrėti atsakingai, nes retais atvejais sergama ir generalizuota (išplitusia) kandidozės forma – kai grybeliai išplinta į odą, nagus, vidaus organus.

Renata Koženiauskaitė – Kliunkienė LSMA 6 k. studentė

Pienligė