+0
-2
-2

Daugelį žmonių, ypač vyresnio amžiaus, vargina sausų akių sukeliami simptomai. Vien Vokietijoje tokių žmonių yra apie 12 milijonų. Kodėl atsiranda akių sausumas ir kokios gydymo naujienos?

 

Kodėl išsivysto akies sausumas ?

 

Akies paviršių dengiančią ašarų plėvelę sudaro 3 sluoksniai: lipidų, vandens ir mucino. Ypač svarbus yra lipidų sluoksnis. Jis sudarytas iš dviejų dalių: giliojo polinių lipidų (fosfolipidų) ir paviršinio nepolinių molekulių sluoksnio. Paviršinis sluoksnis neleidžia išgaruoti gilesniems ašarų plėvelės sluoksniams. 80 proc. „sausos akies“ atvejų sukelia lipidų fosfolipidinio sluoksnio pažeidimas. Ašarų plėvelės stabilumas daugiausia priklauso nuo sveiko fosfolipidų sluoksnio.

Lipidų sluoksnis ypač dažnai būna pažeistas sergantiesiems lėtiniu blefaritu [1], kontaktinių lęšių nešiotojams [2], dirbantiesiems sausose ir šiltose patalpose [3], daug valandų praleidžiantiems prie kompiuterio [4], pacientams, kuriems trūksta androgenų (moterys menopauzės laikotarpiu, sergantieji Sjögreno sindromu) [6], po LASIK ar kitų (pvz., rutininių kataraktos) operacijų [7], gyvenantiems ypač užterštoje aplinkoje [5].Po LASIK procedūros dažnai būna sumažėjęs ragenos jautrumas. Ragenos jautrumas gali tapti normalus iki šešių mėnesių po LASIK, o mirksnių kiekis tampa normalus praėjus net vieneriems metams. Dėl šių priežasčių sumažėja ašarų gamyba. Kadangi mirksėjimas padeda normaliai funkcionuoti meibomo liaukoms, ilgai trunkantis sumažėjęs mirksėjimo dažnis gali pažeisti sekreto iš meibomo liaukų išsiskyrimą. Pažeidžiama lipidų ašarų plėvelėje struktūra, vystosi sausos akies sindromas [7].

 

Kokios sausų akių simptomo gydymo naujienos ?

 

Įprasti dirbtinių ašarų lašai, kurie tik drėkina akį, problemos neišsprendžia, nes jie nepagerina lipidinio sluoksnio kokybės. 80 atvejų iš 100 dirbtinės ašaros netinka (tyrimai publikuoti 2004 metais oficialiame oftalmologų leidinyje Europoje). Tik 8 proc. žmonių, varginamų sausų akių, būna sutrikęs vandeninis akies obuolio sluoksnis, likusiems sutrikimas kyla dėl padidėjusio drėgmės išgaravimo pro pažeistą lipidinį sluoksnį, todėl preparatas, kuris padėtų atkurti pažeistą lipidų sluoksnį, šiuo atveju turbūt yra geriausias. Tai – akivaizdus tokio preparato pranašumas, palyginti su įprastiniais preparatais – dirbtinėmis ašaromis. Lipidai į akies ašarų plėvelę iš išorės (pvz., vaistų forma) galėtų patekti tik liposomų forma. Stabilizuoti ašarų lipidų sluoksnį, atkurti jį, − tai taip pat aktualu pacientams po LASIK operacijos, − padeda naujasis liposominis akių preparatas „Tears Again“ [8–11]. Ant akies užlašintos dirbtinės ašaros (DA) vidutiniškai per 40 minučių išgaruoja pro pažeistą lipidų sluoksnį. Be to, daugumoje DA lašų yra konservantų, kurie patys pažeidžia lipidų sluoksnį. Neutralių riebalų dalys ar gelis, esantys kai kuriose įprastose dirbtinėse ašarose, neatkuria pažeisto lipidų sluoksnio. „Tears Again“ turi fosfolipidų liposomų ir galistabilizuoti polinį lipidų sluoksnį. Liposomos – tai pūslyčių formos dariniai, sudaryti iš dviejų fosfolipidų sluoksnių. Gaminamos iš sojos lecitino, turinčio 94 proc. fosfatidilcholino ir kitų fosfolipidų, šių sudedamųjų dalių yra ir tikrose ašarose. Fosfatidilcholinas sudaro didžiausią fosfolipidų dalį ašarų plėvelėje. Būtent lipidų sluoksnio stabilumas, o ne jo storis garantuoja pakankamą apsaugą nuo ašarų plėvelės išgaravimo.

Preparatas „Tears Again“ naudojamas purškalo forma. Purškiama ant užmerktų vokų. Nedidelė dalis purškalo patenka į plyšelį tarp vokų, o atsimerkus, vos po kelių mirktelėjimų, vaistas nuo vokų kraštų patenka ant akies paviršiaus. Patenka labia nedidelis kiekis, kurio užtenka lipidiniam ašarų sluoksniui stabilizuoti, ir niekada nebūna šio vaisto pertekliaus akyje. Toks vaistų vartojimas yra lengvas net pagyvenusiems ar blogai matantiems žmonėms, taip pat tiems, kurie gyvena vieni ir kuriems niekas nepadėtų įsilašinti lašų. 10 ml talpos buteliuko užtenka 1 mėnesiui. Kartu su purškalu nuo vokų į akį gali patekti ir bakterijų, bet pavojaus uždegimui išsivystyti praktiškai nėra, nes tie patys ir labai panašūs mikroorganizmai gyvena akies paviršiuje ir ant vokų. Preparato galima purkšti ant makiažo, taip pat tinka žmonėms, nešiojantiems kontaktinius lęšius, kuriems, kaip minėta, būna pažeidžiamas lipidų sluoksnis. Šis purškalas turi konservanto fenoksietanolio, kuris yra tokios koncentracijos, kad akies sudirginimo nesukelia. Jis dažnai vartojamas farmacijoje ir kosmetikos pramonėje. Be to, fenoksietanolis ne tiesiogiai patenka į akį, o ant vokų odos. Tai – alkoholio molekulė, kuri išgaruoja ir akies nepasiekia. Net jei purkštume tiesiog į akį, sudirginimo nebūtų, tik trumpalaikis deginimo jausmas, bet šis purškalas vis tiek turėtų būti naudojamas purškiant ant užmerktų akių. Tuomet ant vokų kraštų susidaro lipidų rezervuaras, iš kurio lipidų į akį patenka tiek, kiek reikia.

 

Klinikiniais tyrimais įrodytas lipidų sluoksnį atkuriančio preparato „Tears again“ veiksmingumas

 

Liposominio akių preparato „Tears Again“ veiksmingumą patvirtina atlikti klinikiniai tyrimai. 2003–2004 metais Vokietijoje atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 382 pacientai. Palygintas liposominio akių preparato ir balansuoto tirpalo, kurio sudėtis panaši į įprastų dirbtinių ašarų, veiksmingumas. („įprastos“ DA – tai DA, atkuriančios vandeninę ašarų sudedamąją dalį). Atlikti: ašarų plėvelės stabilumo tyrimas BUT (angl. tear film break up time), Širmerio testas (ašarų sekrecijos tyrimas), ašarų menisko aukščio matavimas; įvertinti: voko kraštui lygiagrečios junginės klostės, regėjimo aštrumas, subjektyvūs paciento nusiskundimai. BUT ir Širmerio testų rezultatai bei junginių būklė statistiškai reikšmingai buvo geresni pacientų, vartojusių „Tears Again“. 89,5 proc. pacientų smarkiai sumažėjo voko krašto uždegimo požymiai. 72 proc. tiriamųjų patvirtino, kad, naudodami lipidų sluoksnį atkuriantį preparatą, jautė subjektyvų akių būklės pagerėjimą [8]. Yra lašų, turinčių riebalų molekulių, pvz., „Liposic eye gel“, turintis neutralių riebalų (trigliceridų). 2004 metais buvo atliktas atsitiktinės atrankos kontroliuojamas multicentrinis tyrimas, kuriame dalyvavo 74 pacientai, varginami sausų akių. Tyrimas atliktas vadovaujantis Helsinkio deklaracija. 38 buvo gydomi „Tears Again“, 36 – „Liposic eye gel“. Abi grupės buvo homogeniškos lyties ir amžiaus atžvilgiu. Palygintas „Liposic eye gel“ ir „Tears Again“ veiksmingumas gydant sausas akis. Įvertinta: voko kraštui lygiagrečios junginės klostės, atlikta: BUT tyrimas, Širmerio testas, ašarų menisko aukščio matavimas, įvertintas regėjimo aštrumas bei subjektyvūs pacientų nusiskundimai.

Dirbtinių ašarų lašai su fosfolipidais – liposomomis statistiškai reikšmingai veiksmingiau gydė sausas akis, nei trigliceridų turintys lašai, kurie sukelia tik trumpalaikį palengvėjimą pacientams, kenčiantiems dėl sausų akių [9]. Beje, bet kokių ašarų naudojimas pasirodė esąs veiksmingas gydymo pradžioje (pirmąsias savaites). Tačiau, praėjus keliems mėnesiams, veiksmingiausias pasirodė lipidų sluoksnį atkuriantis preparatas „Tears Again“, o įprastos dirbtinės ašaros daugeliu atveju klinikinio palengvėjimo pacientams nebekėlė [8, 9].

2008 m. publikuoto tyrimo metu pacientai po kataraktos operacijos gerai įvertino „Tears Again“ preparatą. Jiems ir dėl amžiaus (vidutinis tiriamųjų amžius – 69,77 m.) jau iki operacijos ir dėl operacijos buvo padidėjęs akių sausumas. Tiek subjektyvūs pacientų vertinimai, tiek ir objektyvūs tyrimai patvirtino liposominio akių preparato „Tears Again“ veiksmingumą. Po operacijos atsiradęs akių sausumas sumažėjo ar net visai išnyko. Akių sausumo nebeliko ir pacientams, kuriems jis pasireiškė iki operacijos. Tyrimo metu nepastebėta jokių nepageidaujamų poveikių, o pacientų palankumą vartoti preparato buvo galima vertinti ir pagal tai, kad jie už savo pinigus ir toliau pirko šį preparatą [10].

 

***

„Tears Again“ – naujo tipo dirbtinių ašarų purškalas, padedantis stabilizuoti ašarų plėvelę, nes atnaujina jos lipidų sluoksnį. Viskas, kad nauja, gali kelti tam tikrų abejonių, o „Tears Again“ – nauja pagalbos priemonė varginamiems sausų akių simptomo. Reiktų atsiminti, kad kiekvienas vaistas, jau pasiekęs vaistines, yra išbandytas klinikinių tyrimų metu, gautas leidimas jį vartoti, todėl baimintis dėl šalutinių veiksnių nereikėtų, o veiksmingumą įrodo klinikiniai tyrimai. Gamintojai siūlo pabandyti „Tears Again“. Preparato pacientas galės įsilašinti dar vaistinėje (gamintojai suteiks tokią galimybę kai kuriose vaistinėse), ir po to spręsti, ar verta įsigyti šių dirbtinių ašarų. Reiktų įsidėmėti, kad purškalas purškiamas būtinai ant užmerktų akių, tai – taisyklingas vartojimo būdas. Papurškus tiesiogiai į akis, gali būti trumpalaikis deginimo jausmas.

 

Parengė gyd. oftalmologė Laura Armonaitė

Panevėžio apskrities ligoninė